Η κοινωνική συνοχή είναι μια σημαντική πτυχή στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστικών χώρων πρασίνου

Μανώλης Καπάνταης,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
τ. Δ/ντης Πρασίνου

1. Χώροι πρασίνου για μια πολύχρωμη ποικιλία

Η κοινωνική συνοχή είναι μια σημαντική πτυχή στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη αστικών χώρων πρασίνου, που είναι αρχή και βασικό καθήκον των πόλεων και των Δήμων να προσφέρουν στους ανθρώπους όλων των ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και πολιτισμών, ένα ευχάριστο περιβάλλον διαβίωσης και να δημιουργήσουν δημόσιους χώρους συνάντησης για όλους τους κατοίκους για ανταλλαγή ιδεών.

Η κύρια πρόκληση στο σχεδιασμό αυτής της κοινωνικής υποδομής, είναι να ξεπεραστεί η αντίθεση μεταξύ των προτιμώμενων η των ελκυστικών και των μειονεκτικών η υποβαθμισμένων κατοικημένων περιοχών, ώστε να προωθηθούν οι ανταλλαγές μεταξύ των νοικοκυριών που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και των νοικοκυριών που κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Το καθήκον μιας καλά μελετημένης αστικής ανάπτυξης είναι να οικοδομήσει μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη γέφυρα, μεταξύ των συνοικιών και ταυτόχρονα να μην αποκλείσει τις μειονεκτούσες αστικές περιοχές.

Οι χώροι πρασίνου αποτελούν σημαντικό μέρος των μέτρων πολεοδομικού σχεδιασμού για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ειδικά για τα άτομα, που ζουν σε μικρό χώρο ή σε απλές συνθήκες με πολλά άτομα, το αστικό πράσινο αντιπροσωπεύει μια βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Και ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως οι συνθήκες κορωνοϊού, οι χώροι πρασίνου αποτελούν κομβικό σημείο αναψυχής και άσκηση για αρμονία στη γειτονιά.

Το Αστικό Πράσινο προσφέρει σε παιδιά και νέους την ευκαιρία να παίξουν και να αθληθούν. Εδώ μπορείτε να ζήσετε τη φύση με όλες σας τις αισθήσεις και να ανταλλάξετε ιδέες. Αυτό προάγει νέες δεξιότητες στα παιδιά και αυξάνει τη διασκέδαση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και για τους γονείς. Η αλληλεπίδραση και οι κοινές δραστηριότητες στο πράσινο περιβάλλον αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη συνειδητή αστική ανάπτυξη.

Επιλογές ολοκλήρωσης

Η αμοιβαία αποδοχή μπορεί να προκύψει μόνο εάν υπάρχουν επαρκείς ευκαιρίες για συναντήσεις και επικοινωνία. Και πάνω από όλα, αν υπάρχει αρκετός χώρος για αυτό.

Το αστικό πράσινο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως πλατφόρμα ολοκλήρωσης. Πάρκα, παιδικές χαρές, δέντρα και δημόσιοι κήποι είναι τόποι συνάντησης ανθρώπων που δεν συναντιούνται στο σχολείο ή στη δουλειά, αλλά βρίσκουν ο ένας τον άλλον σε κοινά μέρη.

Σε πολλά σημεία υπάρχουν έργα σε υπάρχοντες ή νεοδημιουργημένους χώρους πρασίνου που επιτρέπουν στους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά στο σχεδιασμό των υπαίθριων χώρων ή να χρησιμοποιούν τους χώρους πρασίνου με παιχνιδιάρικο τρόπο.

Τέτοια έργα πράσινης κοινότητας συμβάλλουν στην ενίσχυση των ενεργών γειτονιών και της ζωής στην περιοχή και βοηθούν επίσης τους κατοίκους να ταυτιστούν καλύτερα με τη γειτονιά τους.

Τα μειονεκτούντα τμήματα του πληθυσμού μπορούν επίσης να εμπλακούν και να γίνουν μέρος της πόλης όλο και πιο συνειδητά.

Πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση από την κεντρική κυβέρνηση για τα προγράμματα που υποστηρίζουν την «Κοινωνική Συνοχή», που υποστηρίζουν συνολικά μέτρα αστικής ανάπτυξης για τη σταθεροποίηση και την αναβάθμιση τμημάτων της πόλης καθώς και των συνοικιών, με ειδικές ανάγκες κοινωνικής ανάπτυξης. Με το πρόγραμμα αυτό, η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους επενδύοντας στο περιβάλλον διαβίωσης, στις υποδομές και στην ποιότητα ζωής.

2. Χώροι πρασίνου κατάλληλοι για ηλικιωμένους

Οι ηλικιωμένοι επωφελούνται ιδιαίτερα από τους χώρους πρασίνου αρκεί βέβαια να σχεδιάζονται με προνοητικότητα. Όσο μεγαλύτεροι γίνονται οι περιορισμοί για την τρίτη ηλικία, τόσο πιο σημαντικές γίνονται οι θετικές συνθήκες – πλαίσιο, για την ενεργό συμμετοχή της στην κοινωνική ζωή. Ένας καλά μελετημένος και πολύπλευρος χώρος πρασίνου είναι πολύ περισσότερο από πολυτέλεια – διότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ηλικιωμένων και ακόμη και να μειώσει το κόστος της περίθαλψης τους.

Ένα σημαντικό κριτήριο για μια περιοχή πρασίνου για να είναι φιλική προς τους ηλικιωμένους είναι η προσβασιμότητα. Αυτά περιλαμβάνουν αντιολισθητικά, επίπεδα μονοπάτια, αλλά και ράμπες ως εναλλακτική λύση αντί των σκαλοπατιών.

Ο φωτισμός του μονοπατιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά τους σκοτεινότερους μήνες του χρόνου ή τις βραδινές ώρες. Το καλό φως δημιουργεί ασφάλεια και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Μια άλλη πτυχή είναι η λειτουργικότητα των χώρων πρασίνου. Τα μονοπάτια πεζοπορίας θα πρέπει να διαμορφωθούν ως κυκλικά μονοπάτια, και να είναι εξοπλισμένα με αρκετά μέρη με καθιστικά για ανάπαυση. Ως αποτέλεσμα, ειδικά οι ηλικιωμένοι μπορούν να κάνουν διαλείμματα εκεί στη μεγάλη διαδρομή σύνδεσης με το μετρό, χάρη σε νέα παγκάκια. Η ανακάλυψη στον πράσινο διάδρομο κατέστησε δυνατή την άνετη εξερεύνηση της εγκατάστασης σε μια κυκλική διαδρομή.

Εικόνα 2. © Andrey Bandurenko/Fotolia

Περισσότερη συμμετοχή

Οι καλά σχεδιασμένοι χώροι πρασίνου λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των γενεών. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται χώροι που επιτρέπουν τη συμμετοχή και προωθούν τις ανταλλαγές. Ένα άλλο παράδειγμα επιτυχημένης πράσινης περιοχής μπορεί να βρεθεί κατά τον επανασχεδιασμό μιας κεντρικής περιοχής πρασίνου, αρκεί να δοθεί αξία στην κάλυψη των αναγκών αναψυχής όλων των κατοίκων.

Το πάρκο πρέπει να είναι ένας ελκυστικός χώρος αναψυχής για μικρούς και μεγάλους – με γήπεδο, εξοπλισμό γυμναστικής, άφθονα καθίσματα και εκδηλώσεις φιλικές προς την οικογένεια πολλές φορές το χρόνο.

Εικόνα 3. από Arboricoltura Urbana-Arboriculture and Urban Forestry di Francesco Ferrini

3. Οικοδόμηση υποδομής για έναν κόσμο εστιασμένο μεταξύ των γενεών

Ο παγκόσμιος πληθυσμός για τους ανθρώπους που έχουν ηλικία 60 ετών και άνω απαριθμούσε 962 εκατομμύρια το 2017, υπερδιπλάσιος από ό,τι ήταν το 1980, όταν υπήρχαν 382 εκατομμύρια ηλικιωμένοι παγκοσμίως.

Ο αριθμός των ηλικιωμένων αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά έως το 2050, όταν προβλέπεται ότι αυτός να φτάσει σχεδόν τα 2,1 δισεκατομμύρια. Αντίστοιχα, το ενδιαφέρον για τη χρήση στρατηγικών μεταξύ των γενεών για τη δημιουργία σχετικών κοινοτικών προγραμμάτων και κοινωνικής πολιτικής αυξάνεται. Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ ο όρος «διαγενεακή» έχει μπερδευτεί με τον όρο «πολλαπλών γενεών», και χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά, ο όρος «multigeneration» αναφέρεται σε μια σύνθεση – από ανθρώπους που υπάρχουν από διαφορετικές γενιές.

Η «διαγενεακή» αναφέρεται σε μια ενεργή ανταλλαγή ή σύνδεση μεταξύ και μεταξύ των γενεών, και εδώ υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία.

Για δεκαετίες, το χάσμα μεταξύ των γενεών έχει μεγαλώσει. Οι ενήλικες μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τους γονείς τους, οι οικογένειες ζουν υπερβολικά προγραμματισμένες ζωές, οι παλαιότερες γενιές μετακινούνται σε κατοικίες που χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία. Αλλά η πανδημία το έχει αντιστρέψει αυτό. Αναγκασμένες να απομονωθούν στο σπίτι με λιγότερες εξωτερικές δραστηριότητες, οι οικογένειες ήρθαν πιο κοντά και άρχισαν να εξερευνούν τρόπους για να αναδημιουργηθούν μαζί. Αυτή η τάση συνεχίζεται ακόμη και όταν η πανδημία φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση.

Ο σχεδιασμός δημόσιων χώρων για να προσελκύει και να κρατά την προσοχή πολλών γενεών είναι μια σημαντική στρατηγική για την ενθάρρυνση του παιχνιδιού και της αναψυχής μεταξύ των γενεών και μπορεί να επιτευχθεί με το σχεδιασμό ενός ουσιαστικού σχεδίου που να λαμβάνει υπόψη τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να συγκεντρωθούν και να συμμετέχουν σε ομάδες μεταξύ των γενεών.

Σκεφτείτε πρώτα τους τύπους συμπεριφορών μεταξύ των γενεών, όπως το περπάτημα, ο προβληματισμός, η άσκηση και το παιχνίδι και, στη συνέχεια, σκεφτείτε τις ανέσεις που μπορούν να προστεθούν σε κάθε ζώνη συμπεριφοράς για να ενθαρρύνετε τη συμμετοχή. Δεν αρκεί απλώς να προσθέτουμε ανέσεις που να είναι αποκλειστικές για μια μεμονωμένη ηλικιακή ομάδα, πρέπει όμως να κατανοήσουμε τις συμπεριφορές και τις δραστηριότητες που μπορεί να ενδιαφέρουν τα άτομα όλων των ηλικιών και το πώς τα περιβάλλοντα που δημιουργούμε ενθαρρύνουν ένα αίσθημα ένταξης και όχι αποκλεισμού, στο ηλικιακό φάσμα.

Ορισμένες στρατηγικές σχεδιασμού περιλαμβάνουν:

 • Μονοπάτια Πεζοπορίας
 • Ήσυχοι Χώροι
 • Χώροι συγκέντρωσης
 • Κόμβοι αφήγησης
 • Σημεία Κάμπινγκ
 • Χώροι παιχνιδιού
 • Τοίχοι αναρρίχησης
 • Χώροι με την ενασχόληση Κήπου
 • Πάρκα σκύλων
 • Χώροι κολύμβησης και παιχνιδιού στο νερό (Ανάλογα με το μέγεθος του πάρκου)
 • Χώροι γυμναστικής
 • Χώροι Μουσικής
 • Αθλητικά Γήπεδα

Ανεξάρτητα από την εστίαση της δραστηριότητας, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν προσβάσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων μονοπατιών, τουαλέτες, βρύσες, δοχεία απορριμμάτων και επαρκής φωτισμός για να διασφαλιστεί η άνεση για όλους τους χρήστες.

Μόνο όταν αναγνωρίσουμε τη σημασία και την πλούσια συνεισφορά των σχέσεων μεταξύ των γενεών μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές και διαδικασίες που θα μας βοηθήσουν να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, να δράσουμε σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο διοίκησης και να διασφαλίσουμε ότι τα πάρκα, οι δημόσιοι χώροι και οι ανοιχτοί χώροι μας ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων, ενθαρρύνοντας την ανταλλαγή και τον διάλογο μεταξύ των γενεών και παρέχοντας περιβάλλοντα που εμπλουτίζουν τις ζωές όλων των ανθρώπων.

Όταν σχεδιάζονται και συντηρούνται καλά οι Χώροι πρασίνου, λειτουργούν ως κοινοτικοί κόμβοι, αυτό που ο κοινωνιολόγος Eric Klinenberg περιγράφει ως «Κοινωνική Υποδομή». Αυτοί είναι «οι φυσικοί χώροι και οι οργανισμοί που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε», όπου οι γείτονες μπορούν να συναντηθούν και να γνωριστούν μεταξύ τους, αναπτύσσοντας κοινωνικό κεφάλαιο. Σε περιόδους κρίσης, η δύναμη της κοινωνικής υποδομής μιας κοινότητας μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

4. Τα πλεονεκτήματα των δέντρων στις αστικές περιοχές

Ο πληθυσμός στις πόλεις αυξάνεται διαρκώς – επομένως είναι απαραίτητο να προωθείται ταυτόχρονα η φύτευση αστικού χώρου και να προγραμματίζεται να είναι αυτός βιώσιμος.

Η μια γενιά φυτεύει τα δέντρα, η άλλη απολαμβάνει τη σκιά

Τα δέντρα είναι απαραίτητα για την ευημερία μας για διάφορους λόγους – αυτό το έχει δείξει και μια μελέτη του FAO.

Τα δέντρα παράγουν το οξυγόνο που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε. Ακόμη και ένα μικρό δέντρο που έχει ύψος μόλις 20 μέτρα παράγει 10.000 λίτρα οξυγόνου κάθε μέρα. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό αυτό είναι και έχει σχέση με τις ανάγκες μας: Κάθε άτομο χρειάζεται από 500 έως 2.000 λίτρα οξυγόνου την ημέρα – το οξυγόνο που παράγεται από ένα δέντρο επαρκεί για πέντε έως δέκα άτομα.

Εκτός από αυτόν τον προφανή λόγο, τα μεγάλα δέντρα μας δίνουν δροσιά και σκιά τις ζεστές μέρες. Όχι μόνο καθιστούν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος πιο δροσερή, αλλά τα δέντρα της πόλης στρατηγικά τοποθετημένα, ψύχουν τη θερμοκρασία περιβάλλοντος μεταξύ 2 °C και 8 °C.

Τις βροχερές μέρες, όχι μόνο απορροφούν το νερό, αλλά και το διατηρούν καθαρό.

Τα δέντρα φιλτράρουν επίσης τα λεπτά σωματίδια σκόνης και παράγουν καθαρό αέρα για εμάς τους ανθρώπους.

Τα δέντρα που φυτεύονται δίπλα σε κτίρια η κατοικίες μπορούν να μειώσουν τη χρήση του κλιματιστικού κατά περίπου 30 % και το συνολικό κόστος θέρμανσης κατά 20 έως 50%.

Εκτός από τους φυσικούς και οικονομικούς παράγοντες, δεν μπορούν να παραμεληθούν τα ψυχοκοινωνικά οφέλη των αστικών δέντρων. Δεν είναι τυχαίο που τα πάρκα της πόλης είναι γεμάτα κόσμο όταν ο καιρός είναι καλός. Νιώθουμε καλά γύρω από μεγάλα δέντρα. Τα παιδιά παίζουν κοντά τους, κάνουμε πικνίκ ανάμεσά τους και γεμίζουμε τις μπαταρίες μας.

Το να βρίσκεσαι κοντά σε δέντρα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα στρες.

Εικόνα 4.

Σχεδιάστε τη φύτευση δέντρων σε αστικές περιοχές σε πρώιμο στάδιο

Για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τα πλεονεκτήματα των δέντρων στις αστικές περιοχές, και κυρίως μακροπρόθεσμα, πρέπει να ενσωματωθεί έγκαιρα η φύτευση νέων δέντρων στον πολεοδομικό σχεδιασμό. Δεν πρέπει μόνο να γίνει η πλήρωση των κενών θέσεων η λάκκων, αλλά πρέπει να σχεδιάζονται κυρίως ως καθοριστικά στοιχεία σε εξωτερικούς χώρους που να τους επιτρέπουν επαρκή χώρο για να αναπτυχθούν.

Ο προσεκτικός, προνοητικός σχεδιασμός, η σωστή επιλογή της ποικιλίας των ειδών στη σωστή τοποθεσία, η επαγγελματική φύτευση και φροντίδα αποτελούν εγγύηση για μεγάλη διάρκεια ζωής καθώς και ζωτικότητα στη ζωή των δέντρων. Και μόνο να κάνουμε τα γέρικα δέντρα να είναι βιώσιμα δέντρα. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να ασχοληθούμε ρητά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό του μέλλοντος πριν από τη φύτευση.

Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στη βιώσιμη φύτευση;

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη φύτευση είναι η επιλογή ενός είδους δέντρου κατάλληλου για την τοποθεσία, η επαγγελματική του φύτευση και η μακροχρόνια φροντίδα σύμφωνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Έλεγχος χρηματοδότησης: Βρείτε ευκαιρίες χρηματοδότησης και ξεκινήστε έργα αστικού πρασίνου.

Οι πόλεις και οι Δήμοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα και την ποσότητα των χώρων πρασίνου στον πολεοδομικό σχεδιασμό τους. Οι φορείς λήψης αποφάσεων του Δήμου μπορούν να χρησιμοποιήσουν την χρηματοδότηση π.χ. από το Πράσινο Ταμείο η να επιλέξουν άλλες επιλογές χρηματοδότησης για τα πράσινα έργα τους. Εκεί, οι Δήμαρχοι και οι υπεύθυνοι Γεωτεχνικοί θα βρουν επίσης πολλά παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και προτάσεις για το δικό τους πράσινο έργο.

Εικόνα 5. Αρχείο Μ. Καπάνταης

5. Η εμπειρία από άλλες χώρες για το αστικό πράσινο. Παραδείγματα από τη Γερμανία

Το αστικό πράσινο είναι πολύτιμο

Στη Γερμανία, περίπου το 75 % των πολιτών ζει σε πόλεις. Για αυτούς, τα πάρκα, τα άλση, οι χώροι πρασίνου και τα δέντρα αποτελούν κρίσιμο μέρος της ποιότητας ζωής τους. Οι πράσινοι και οι ανοιχτοί χώροι σε κατοικημένες περιοχές όχι μόνο εξασφαλίζουν καθαρό αέρα και χαμηλότερες θερμοκρασίες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αλλά παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αναψυχή και την εμπειρία της φύσης στο άμεσο περιβάλλον διαβίωσης των ανθρώπων.

Λόγω της εντατικής χρήσης γης στις καλλιέργειες, οι ημιφυσικοί χώροι πρασίνου στο εσωτερικό της πόλης αποτελούν σημαντικό υποκατάστατο βιότοπων για πολλά φυτά σήμερα. Ακολουθούν, για παράδειγμα, είδη πεταλούδων και άγριων μελισσών, που τα χρησιμοποιούν ως πηγή τροφής. Χώροι πρασίνου πλούσιοι σε είδη μπορούν να βρεθούν ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και σε μεγάλες πόλεις.

Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε το πράσινο στο άμεσο περιβάλλον διαβίωσής μας. Εάν σχεδιάσουμε επίσης αυτό το πράσινο με φυσικό τρόπο, πολλά ζωικά και φυτικά είδη θα ωφεληθούν επίσης – μια κατάσταση win-win για όλους τους εμπλεκόμενους.

Έξι επιχειρήματα για έναν φυσικό σχεδιασμό χώρων πρασίνου

Αστική φύση σημαίνει ποιότητα ζωής και ευημερία

Η απλή ύπαρξη χώρων πρασίνου στο άμεσο περιβάλλον διαβίωσης έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη ευημερία. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η υγεία και η ευτυχία των ανθρώπων είναι υψηλότερη όταν ζουν πιο κοντά σε χώρους πρασίνου . Οι δομικά πλούσιες, πιο φυσικές περιοχές προτιμώνται από τους μονότονους οικοτόπους. Οι θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογική ευεξία ενισχύονται από τον υψηλό πλούτο των ειδών.

Οι φυσικοί χώροι πρασίνου ανακουφίζουν τον προϋπολογισμό

Δήμοι όπως η πόλη του Bad Saulgau έχουν δείξει ότι ένας φυσικός σχεδιασμός χώρων πρασίνου μπορεί επίσης να ανταποδώσει οικονομικά. Το κόστος φροντίδας μπορεί να μειωθεί, με τη μείωση του κόστους από τον καθαρισμό, από την αποψίλωση, τη χορήγηση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και τη χρήση πολυετών, αυτοφυών πολυετών φυτών. Αν και το κόστος παραγωγής είναι μερικές φορές υψηλότερο από αυτό των συμβατικών επιφανειών, αυτές συνήθως αποσβήνονται γρήγορα.

Τα παιδιά χρειάζονται την αστική φύση

Οι σχεδόν φυσικοί χώροι πρασίνου σε κατοικημένες περιοχές είναι σημαντικοί για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Εδώ μπορούν να ζήσουν την ορμή τους για ανακάλυψη και περιπέτεια και να παρατηρήσουν ιθαγενή φυτά και ζώα. Οι μαθητές που έχουν πρόσβαση ή ακόμη και θέα σε ένα σχεδόν φυσικό περιβάλλον δείχνουν επίσης υψηλότερα επίπεδα προσοχής. Οι οικογένειες και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τον δικό τους κήπο ή τακτικά ταξίδια στα περίχωρα της πόλης, εξαρτώνται επομένως από τους φυσικούς χώρους πρασίνου στο άμεσο περιβάλλον διαβίωσης.

Τα γηγενή είδη αποτελούν πηγή τροφής για πτηνά και έντομα

Μικρή προσπάθεια, μεγάλη απόδοση. Ακόμη και μικρά, φθηνά μέτρα, όπως η χρήση γηγενών ειδών κατά τη φύτευση νέων φραχτών, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας. Οι καρποί της γηγενούς σορβιάς π.χ. χρησιμεύουν ως πηγή τροφής για περισσότερα από 60 είδη πουλιών. Οι εξωτικοί θάμνοι, από την άλλη πλευρά, είναι σχεδόν άχρηστοι για την γηγενή πανίδα. Για παράδειγμα, οι καρποί της δημοφιλούς forsythia χρησιμοποιούνται μόνο από ένα πουλί.

Οι σχεδόν φυσικοί χώροι πρασίνου δημιουργούν προστιθέμενη αξία για τους ανθρώπους και τη φύση

Είτε προστασία από πλημμύρες, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μείωση θορύβου ή παροχή καθαρού αέρα, επωφελούμαστε από την αστική φύση με πολλούς τρόπους. Τα δέντρα του δρόμου, για παράδειγμα, φιλτράρουν τους ρύπους από τον αέρα και συμβάλλουν στο δροσισμό των γύρω περιοχών μέσω της εξατμισοδιαπνοής και της σκίασης. Εάν τα λιβάδια πλούσια σε είδη και δομές βρίσκονται επίσης στο πράσινο στην άκρη του δρόμου, αυτές οι επιπτώσεις εντείνονται σημαντικά . Όποιος προωθεί το σχεδόν φυσικό πράσινο σε περιοχές οικισμών δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους ανθρώπους και τη φύση.

Το αστικό πράσινο στο επίκεντρο της ομοσπονδιακής πολιτικής

Υπάρχουν πλέον πολυάριθμες πρωτοβουλίες για το θέμα της βιολογικής ποικιλότητας σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το 2007, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε την Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα, ακολουθούμενη το 2016 από την Εκστρατεία Διατήρησης της Φύσης 2020 και το 2017 την Πράσινη Βίβλο στην πόλη.

Οι στόχοι για τον σχεδόν φυσικό σχεδιασμό χώρων πρασίνου διατυπώνονται σε όλα τα έγγραφα. Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην υλοποίησή τους μέσω συγκεκριμένων μέτρων επί τόπου. Η δημόσια χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη για αυτό στο “Future City Green” ή “Social City”. Υπάρχουν ευκαιρίες χρηματοδότησης στο Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Βιολογικής Ποικιλότητας για μεγαλύτερα, σχετικά και καινοτόμα έργα σε εθνικό επίπεδο.

«Αυτός που φυτεύει δέντρα, ξέροντας ότι δεν θα καθίσει ποτέ στις σκιές τους, έχει τουλάχιστον αρχίσει να καταλαβαίνει «το νόημα της ζωής!».

Rabindranath Tagore

 

ΠΗΓΕΣ

Grünflächen für eine bunte Vielfalt

Seniorengerechte Grünanlagen

Building Infrastructure for an Intergenerationally Focused World

Eine Generation pflanzt die Bäume, die nächste genießt den Schatten

Stadtgrün ist wertvoll


 ΚατηγορίεςΚηποτεχνία - Έργα Πρασίνου

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: