ΠΕΔΔΥ: Απρόκλητη άσκηση βίας σε βάρος του Δασάρχη Πατρών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ αλλά και όλοι οι Δασικοί Υπάλληλοι που υπηρετούμε στις Δασικές Υπηρεσίες, καταδικάζουμε το περιστατικό απρόκλητης άσκησης βίας, σε βάρος του Προϊσταμένου του Δασαρχείου Πατρών.

Δυστυχώς δεν είναι το πρώτο περιστατικό, κατά το οποίο, αναίτια συνάδελφος μας Γεωτεχνικός δασολόγος, δέχεται επίθεση από πολίτη εξαιτίας της άσκησης των θεσμικών αρμοδιοτήτων που του έχει αναθέσει η Πολιτεία αλλά και των νόμων που υποχρεούται να εφαρμόσει.

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, όταν ομάδα δέκα πολιτών εισήλθαν στο γραφείο του προκειμένου να εκφράσουν την αντίρρησή τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Ερύμανθο. Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ένας από τους διαμαρτυρόμενους πολίτες έριξε αντισηπτικό υγρό στα μάτια του συναδέλφου μας, ο οποίος χρειάστηκε να διακομιστεί στο νοσοκομείο για να εξεταστεί από Ιατροδικαστή. Για την υπόθεση αυτή ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος του δράστη και ορίστηκε τακτική διαδικασία προανάκρισης από την Εισαγγελία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τοπικές κοινωνίες ή ομάδες πολιτών διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε μια ορεινή περιοχή. Όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι το δικαίωμα αυτό έχει όρια και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση η άσκηση του δικαιώματος διαμαρτυρίας να θέτει σε κίνδυνο την υγεία ή την ασφάλεια οποιουδήποτε εργαζόμενου.

Οι Γεωτεχνικοί – Δασολόγοι που υπηρετούν στις Δασικές Υπηρεσίες είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι και η αρμοδιότητα που ασκούν από τις θέσεις ευθύνης που κατέχουν, αφορά μόνο στην εκτέλεση καθηκόντων που τους έχει αναθέσει η Διοίκηση και στην εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί από την Πολιτεία.

Τονίζουμε ότι οι Δασικές Υπηρεσίες, είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν το ισχύον Νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των Α.Π.Ε.

Οι πράξεις της διοίκησης που εκδίδονται στα πλαίσιο της ισχύουσας αδειοδοτικής διαδικασίας για την εφαρμογή του πλαισίου για τις Α.Π.Ε, μπορούν να κριθούν διοικητικά και δικαστικά με προσφυγές των ενδιαφερομένων και σε καμιά περίπτωση με την άσκηση βίας (λεκτικής ή σωματικής) σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων καταδικάζει προς κάθε κατεύθυνση το περιστατικό που έγινε στην Πάτρα σε βάρος του Προϊσταμένου του Δασαρχείου.

Ζητάμε και από την Κυβέρνηση και την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΝ να στηρίξει έμπρακτα τους Δασικούς Υπαλλήλους που εργάζονται κάτω από δύσκολες, επαχθείς και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας και βρίσκονται ή θα βρεθούν στη θέση του συναδέλφου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ στηρίζει το συνάδελφο, προϊστάμενο του Δασαρχείου Πατρών, αλλά και όλους τους Γεωτεχνικούς – Δασολόγους που εργάζονται στη δασική πράξη με μεγάλη υπηρεσιακή πίεση και πολλές φορές απλήρωτοι, και παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υφίστανται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους λεκτική ή σωματική βία και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε και στην περίπτωση αυτή αλλά και όποτε χρειαστεί το δικαίωμα των εργαζομένων Δασικών Υπαλλήλων για ένα ασφαλές και αξιοπρεπές εργασιακό περιβάλλον.

Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ

 ΚατηγορίεςΑ.Π.Ε., Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: