Yπουργοί Περιβάλλοντος ζητούν τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των λύκων

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος 12 κρατών μελών της ΕΕ απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος προστασίας των λύκων λόγω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ της αγροτικής κοινότητας και του μεγάλου θηρευτή.

Η επιστολή στάλθηκε στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Virginijus Sinkevičius την Τετάρτη (1 Φεβρουαρίου), ως αντίδραση στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2022, που ζητούσε να μειωθεί το καθεστώς προστασίας των λύκων για να βοηθηθεί ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας.

«Εμείς, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος, σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης βιοποικιλότητας, απορρίπτουμε κατηγορηματικά την τάση του ψηφίσματος να υποβαθμίσει τη νομική προστασία για τους λύκους», αναφέρεται στην επιστολή. Επιπλέον, τονίζεται ο «απαραίτητος ρόλος» των μεγάλων σαρκοφάγων στη ρύθμιση των πληθυσμών της άγριας ζωής.

Οι λύκοι και άλλα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα βρίσκονται επί του παρόντος υπό αυστηρή προστασία σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, πράγμα που σημαίνει ότι απαγορεύονται όλες οι μορφές σκόπιμης σύλληψης ή θανάτωσης λύκων στη φύση.

Ωστόσο, εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, ειδικά των χωρών και περιοχών με μεγάλους πληθυσμούς λύκων, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι αυξανόμενοι πληθυσμοί αποτελούν απειλή για την κτηνοτροφία και τις τοπικές κοινότητες και έχουν ζητήσει να επανεξεταστεί το καθεστώς προστασίας του λύκου. 

Η επιστολή, η οποία ξεκίνησε από τη Σλοβακία και υποστηρίχθηκε από άλλα 11 κράτη μέλη της ΕΕ (Βουλγαρία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Κύπρο, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία), ενώ αναγνωρίζει ότι η ζημιά στα ζώα εκτροφής που συνυπάρχουν με λύκους είναι αναπόφευκτη, υποστηρίζει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό των συγκρούσεων συνύπαρξης. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται συστήματα αποζημίωσης για τις απώλειες κτηνοτροφικού κεφαλαίου καθώς και μέτρα πρόληψης. 

Οι υπουργοί Περιβάλλοντος είναι «πεπεισμένοι ότι η αυστηρή προστασία σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό σύστημα προληπτικών μέτρων, δίκαιες αποζημιώσεις, αλλά και επικοινωνία με τους ειδικούς […] θα φέρει τις καλύτερες λύσεις». Ο Σλοβάκος υπουργός Ján Budaj δήλωσε ότι ελπίζει ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των λύκων θα παραμείνει αμετάβλητη.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει την ίδια υπεύθυνη προσέγγιση για την προστασία των σπάνιων ειδών όπως έκανε μέχρι τώρα», είπε ο Budaj, επαναλαμβάνοντας ότι οι υπουργοί Περιβάλλοντος είναι «έτοιμοι να βοηθήσουν» στη συλλογή πληροφοριών και στην περαιτέρω ενίσχυση της υποστήριξης για την ανάπτυξη μέτρων διατήρησης της νομικής προστασίας του γκρίζου λύκου στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, οι οργανώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων υποστηρίζουν ότι το καθεστώς διατήρησης με τον αυξανόμενο πληθυσμό λύκων στην ΕΕ καθίσταται σε πολλές περιπτώσεις ανεφάρμοστο. 

Σε συνέντευξη τύπου, η πρόεδρος της Επιτροπής Επαγγελματικών Αγροτικών Οργανώσεων της Ε.Ε. (COPA), Christiane Lambert,  εξέφρασε τη λύπη της για την «αγχωτική» κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες, τονίζοντας ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός λύκων συνεχίζει να προκαλεί «μεγάλες δυσκολίες» για την αγροτική κοινότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για «αγροτικές και ορεινές περιοχές όπου η κτηνοτροφία είναι μια από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η τύχη του λύκου που σκότωσε ένα άλογο πόνυ της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, παραμένει σε εκκρεμότητα.

Το πόνυ, που ονομαζόταν «Dolly», σκοτώθηκε από επίθεση λύκου στις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ έβοσκε μαζί με ένα άλλο πόνυ που ανήκει στην οικογένεια φον ντερ Λάιεν κοντά στο Αννόβερο, στη Βόρεια Γερμανία.

Στη συνέχεια, η γερμανική περιφέρεια του Αννόβερου εξέδωσε επίσημη άδεια θανάτωσης για τον λύκο, η οποία έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης (31 Ιανουαρίου) αλλά οι αρχές εξετάζουν επιλογές για την παράταση της άδειας.

Μετά την επίθεση, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ θα επανεκτιμήσει το καθεστώς προστασίας των λύκων.

Με πληροφορίες από euractiv.de

 

 



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , , , , , ,

1 replies

  1. Είναι απίστευτο ότι η επίθεση ενός λύκου στο πόνυ της προέδρου, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, πρόκειται να καθορίσει τη μοίρα των πληθυσμών των λύκων στην Ευρώπη. Αυτό είναι απαραδεκτο. Δεν έχω λόγια!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading