Βουλγαρία: Περισσότερα από 100 ελάφια απελευθερώθηκαν στην Ανατολική Ροδόπη τους τελευταίους μήνες

Photo credit: Bogdan Boev

Συνολικά 17 κόκκινα ελάφια και 96 πλατώνια απελευθερώθηκαν στην οροσειρά της Ροδόπης τους τελευταίους μήνες, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Rewilding Rhodopes μετά από  τη συνεργασία του με κρατικά εκτροφεία θηραμάτων και την Ένωση Κυνηγών και Αλιέων της Βουλγαρίας.

Τα ελάφια παρακολουθούνται συνεχώς από την ομάδα του ιδρύματος Rewilding Rhodopes και τοπικούς συνεργάτες. Τα ζώα που έχουν απελευθερωθεί δεν θα θηρεύονται για τουλάχιστον 5 χρόνια. Έως το τέλος Φεβρουαρίου άλλα 35 κόκκινα ελάφια θα μεταφερθούν και θα απελευθερωθούν στην ανατολική Ροδόπη.

“Στόχος μας είναι να αναβιώσουμε δύο από τα τρία είδη ελαφιών που ζουν στη Βουλγαρία σε όλη την Ανατολική Ροδόπη”, δήλωσε ο Στέφαν Αβράμοφ, στέλεχος του Rewilding Rhodopes. Συνολικά, περισσότερα από 600 πλατώνια και 50 κόκκινα ελάφια μεταφέρθηκαν στην Ανατολική Ροδόπη τα τελευταία 10 χρόνια, δημιουργώντας αρκετούς αυξανόμενους υποπληθυσμούς αυτών των δύο ειδών. Μερικές εκατοντάδες ζώα ακόμη αναμένεται να απελευθερωθούν στις περιοχές του Rewilding Rhodopes για να βοηθήσουν στην προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην οροσειρά της Ροδόπης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επανεισαγωγής ελαφιών στη Βουλγαρία.

(Photo credit: Stefan Avramov/Rewilding Rhodope)

Τα υπολείμματα των νεκρών ελαφιών αποτελούν σημαντική διατροφική βάση για τον απειλούμενο ασπροπάρη, το όρνιο και τον μαυρόγυπα. Οι τοπικοί πληθυσμοί λύκων θηρεύουν τα ελάφια, γεγονός που ενισχύει τη διαθεσιμότητα των άγριων κουφαριών για τα απειλούμενα είδη γυπών της περιοχής. “Τα επόμενα χρόνια, περιμένουμε να δούμε περισσότερες αποδείξεις για τους γύπες που ‘ψάχνουν τροφή’ στα κουφάρια ελαφιών – να αποτυπώνονται σε φωτογραφίες από κάμερες (φωτοπαγίδες) ή δορυφορικούς πομπούς που παρακολουθούν, καταγράφουν και μελετούν τις κινήσεις των ζώων και των πτηνών”, τόνισε ο Αβράμοφ.

Σε συνθήκες σχετικά χαμηλής πυκνότητας, τα ελάφια βοηθούν επίσης στη δημιουργία ανοιχτών οικοτόπων που μπορούν να βοηθήσουν ένα ευρύ φάσμα άλλων ειδών άγριας ζωής να αναπτυχθούν. Βόσκοντας στους θάμνους και στα δέντρα, τα ελάφια μαζί με άλλα φυτοφάγα ζώα συμβάλλουν στη διατήρηση του μωσαϊκού τοπίου της Ανατολικής Ροδόπης, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της περιοχής.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ και rewilding-rhodopes.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: