Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων: Καταγγελία για τα forum του ΣΠΑΥ

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

20 Φλεβάρη 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ FORUM ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα και προφανώς σε μια περίοδο που οι “εκλογικές μηχανές” έχουν ανάψει, επαναλαμβάνονται ημερίδες, συνέδρια, άρθρα, με ένα βασικό περιεχόμενο και στόχο. Να αποτελέσει η τοπική Διοίκηση, οι Σύνδεσμοι των ΟΤΑ και οι Περιφέρειες, τον “βασικό πυλώνα”, της “προστασίας” των δασών και του δασικού περιβάλλοντος.

Αποκορύφωμα είναι οι ημερίδες του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), που οργανώνονται με προεξάρχοντα το στέλεχος της ΝΔ και δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο. Για την μετατροπή το Υμηττού σε τουριστική διέξοδο της μεγαλούπολης του Ελληνικού που θα κατασκευάσει Lamda Development.

Οι ημερίδες αυτές πολλαπλασιάζονται και πρόσφατα έγιναν το 2ο FORUM στην Αθήνα, (23-24 Ιανουαρίου 2023) και στη Θεσσαλονίκη (15/02/2023), με οργανωτή τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Εμφανίζεται λοιπόν ο (ΣΠΑΥ), ως οργανωτής ημερίδων με τίτλους “Ο Δεκάλογος της Σωτηρίας των Δασών μας – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας”. Επιδιώκει, με την ενίσχυση της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωποι των οποίων υπερθεματίζουν, παρευρίσκονται και χαιρετίζουν σε αυτές, την εκχώρηση της διαχείρισης των δασών σε επιχειρηματικούς ομίλους με πολιορκητικό κριό, τους δήμους και τους Συνδέσμους τους. Άλλωστε οι ίδιοι ομολογούν ότι ο στόχος του είναι ….. «.. να αναδειχθεί η τοπική αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της πολιτικής προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας..»

Μεταξύ των αποφάσεων – προτάσεων ήταν:

  • Αλλαγή Νομοθετικού Πλαισίου Διαχείρισης των Δασών με πρόβλεψη για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης
  • Δημιουργία οργάνου Πρόληψης Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Αποφασιστική Αρμοδιότητα
  • Ίδρυση Δασικής Αστυνομίας για την Επόπτευση των Δασών
  • Εθνικό Μητρώο Ώριμων Δασικών Μελετών
  • Νέες Μέθοδοι Αποκατάστασης Δασών – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Καλών Πρακτικών
  • Δημιουργία Συνδέσμων Δήμων σε όλους τους Ορεινούς Όγκους

Στόχοι που επιδιώκουν να μετατρέψουν τον ΣΠΑΥ, συνολικά την Τοπική Διοίκηση, τις περιφέρειες των ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, σε “πλασιεδες” των επιχειρηματικών ομίλων και της πράσινης μετάβασης, του πράσινου new deal. Σε δούρειο ίππο της μετατροπής των Δασών σε κερδοφόρα διέξοδο στις καταστροφικές και εκμεταλλευτικές επενδυτικές προτεραιότητές τους.

Είναι παραπάνω από προφανές ότι, στην φάση υλοποίησης θα εκχωρηθούν άνευ όρων, η διαχείριση και προστασία των δασών, οι αρμοδιότητες των κρατικών δασικών υπηρεσιών στους ιδιώτες, με τον φερετζέ της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης και των «Συνδέσμων».

Γι αυτό οι ψεύτικες διακηρύξεις προστασίας των δασών, και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν σε εγκατάλειψη των δασών, σε μηδενική προστασία και πρόληψη. Οδηγούν σε εξαφάνιση τη δασική υπηρεσία, που αργοπεθαίνει, χωρίς επιστημονικό προσωπικό το όποιο μειώνεται ακόμη περισσότερο λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς μέσα, χρηματοδότηση, υποδομές.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την πολιτική αυτή των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των Δημοτικών και Περιφερειακών “αρχόντων” που ανήκουν σε της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και είναι στελέχη τους

Καταδικάζουμε κάθε τέτοια ενέργεια και προσπάθεια και καλούμε σε επαγρύπνηση όλους τους συναδέλφους και σύγκρουση με τέτοιες πολιτικές που στο όνομα τις κερδοφορίας των επιχειρηματιών, καταστρέφουν τη ζωή μας και το περιβάλλον.

Καλούμε επίσης σε μη συμμέτοχη των δασικών υπηρεσιών και νομιμοποίηση τέτοιων καταστροφικών επιδιώξεων με οποιαδήποτε μορφή. Επιδιώξεων απαράδεκτων για τα δάση, το περιβάλλον και την κρατική δασική γη.

Καλούμε όλο το λαό, σε υπεράσπιση της ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασών, που μόνο η αρμόδια δασική υπηρεσία μπορεί να υπηρετήσει, αν εξασφαλιστούν άλλες πολιτικές οικονομικές και επιστημονικές προϋποθέσεις σε αντίθεση με αυτή την πολιτική.

Ζητάμε από το προεδρείο της ΠΕΔΔΥ να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ακυρωθεί κάθε τέτοιος σχεδιασμός.

ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: