Θερινό Σχολείο για τα Ορθόπτερα (έντομα)

Κόνιτσα 17-23 Ιουλίου 2023

Το Κέντρο Βιοποικιλότητας Naturalis (Ολλανδία) και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν στο πρώτο ευρωπαϊκό θερινό σχολείο με αντικείμενο τα Ορθόπτερα (5 ECTS). Το θερινό σχολείο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Distributed European School of Taxonomy (DEST) και θα φιλοξενηθεί στην πανέμορφη πόλη της Κόνιτσας, στην καρδιά του Γεωπάρκου της Unesco Βίκου-Αώου από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου 2023.

Το θερινό σχολείο εστιάζει στην πολύ σημαντική ομάδα των Ορθοπτέρων (ακρίδες), η οποία αποτελεί τη βάση της τροφικής αλυσίδας και της ζωής. Αυτή η άγνωστη ομάδα οργανισμών εμφανίστηκε στον Πλανήτη πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια. Η Ελλάδα είναι από τις πιο πλούσιες χώρες φιλοξενώντας περί των 380 ειδών εκ των οποίων 140 είδη απαντώνται μόνο στη χώρα μας και πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ ένα στα τέσσερα είδη της Ελλάδας είναι ενδημικό και παγκοσμίως απειλούμενο!

Το διεθνές θερινό σχολείο συνδυάζει τη θεωρητική γνώση με την πράξη και την απόκτηση βιωματικών εμπειριών στη φύση. Αποτελείται από δύο μέρη: Τέσσερις διαδικτυακές διαδραστικές διαλέξεις θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στον μαγικό κόσμο των ακρίδων με πολυδιάστατο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων σχετικά με τη μορφολογία, τα ενδιαιτήματα, τη βιοακουστική, τις τεχνικές δειγματοληψίας, την οικολογία, την ηθική, τους νόμους και τους κανονισμούς συλλογής τους. Το δεύτερο και κύριο μέρος συμπληρώνει τις εντομολογικές διαλέξεις αλλά επικεντρώνεται στην εργασία στη φύση. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στη δειγματοληψία και την αναγνώριση ειδών στο πεδίο, στη συλλογή δειγμάτων, στην προετοιμασία και την αναγνώριση ειδών στο εργαστήριο μέσω στερεοσκοπίας, τεχνικών ηχογράφησης και μακρο-φωτογραφίας. Θα σχεδιάσουν και θα εφαρμόσουν επίσης μικρής κλίμακας πειράματα πεδίου. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με εκδρομές στα αγροτικά τοπία της Κόνιτσας, στα μαγευτικά ορεινά τοπία του Γράμμου κοντά στις ιαματικές πηγές Αμάραντου υψηλού γεωλογικού ενδιαφέροντος και στα υποαλπικά λιβάδια του Γράμμου (Αετομηλίτσα). Η γλώσσα του μαθήματος είναι η αγγλική. Το κόστος εγγραφής είναι 300 €. Το σχολείο υποστηρίζεται από το Δήμο Κόνιτσας, το Feraki Fund, το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφή εδώ https://drive.google.com/file/d/1Gu9Npkb4oxYYzMgKHydSRawVd6P9NmzS/viewΚατηγορίεςΕκπαίδευση - Επιμόρφωση

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: