Για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών…

Σοφία-Δέσποινα Παπαδοπούλου
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος, MSc

Η Ελλάδα, μια χώρα με πλούσια βιοποικιλότητα και πολύτιμα δάση, δίνει συνεχώς «μάχη» ενάντια στην καταστροφή τους. Τα καλοκαίρια με τις πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα δάση και δασικές εκτάσεις, τις ολοένα και περισσότερες ανθρώπινες παράνομες επεμβάσεις (εκχερσώσεις, υλοτομίες), τις βλάβες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (κεραυνοί, πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι), τις έντονες προσβολές από παθογόνα που ξεσπούν διαρκώς και τέλος, τις έντονες και ραγδαίες μεταβολές λόγω της κλιματικής αλλαγής (ξηρασία).

Ήδη, τα τελευταία χρόνια τα δάση υποβαθμίζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, κρίνεται επιβεβλημένη η προστασία τους, είτε με ατομικές είτε με συλλογικές δράσεις. Η θέσπιση αυστηρότερων νόμων και η εφαρμογή βαρύτερων ποινών για τα περιβαλλοντικά αδικήματα, αλλά και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση θα συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των καταστροφών των δασών από ανθρώπινους παράγοντες, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αίσθημα των ανθρώπων για την προστασία και διατήρησή τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ραγδαία αύξηση της αστικοποίησης, συνεπάγεται την αύξηση της οικοδόμησης και επομένως, την περιορισμένη διαθεσιμότητα χώρων πρασίνου στις μεγαλουπόλεις. Για το λόγο αυτό, οδηγούμαστε στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων όπως τα πάρκα και τα άλση, τα φυτεμένα δώματα στις οικοδομές, οι αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς, κ.ά. Έρευνες έχουν αποδείξει πως η επαφή με τη φύση επιδρά σημαντικά τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης. Σε μια εποχή λοιπόν, που το πράσινο λείπει από τις πόλεις και έχουμε ολοένα και περισσότερο ανάγκη την επαφή με το δάσος, δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι απάνθρωπες απαιτήσεις και οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας το επιτρέπουν, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε τη σημαντικότητα και τα οφέλη του.

Υγιές Δάσος σημαίνει καθαρό νερό, καθαρός αέρας, υγιεινή τροφή, σωτήρια φάρμακα, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής!

Η ευημερία του ανθρώπου εξαρτάται από το δάσος και η ευημερία του δάσους από τον άνθρωπο. Η προστασία των δασών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, για ένα μέλλον με υγιή δάση για υγιείς ανθρώπους!
ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: