Η Ισπανία προετοιμάζεται για τις δασικές πυρκαγιές

Η πρόληψη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Εργαζόμενοι στην πυροπροστασία κατεβαίνουν με τα πόδια μια πλαγιά πάνω από το χωριό Βιλανουέβα δελ Παρντίλο. Χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να δημιουργήσουν διάκενα μεταξύ των δέντρων και των θάμνων. Επικεφαλής της επιχείρησης είναι η Μάρτα Γερέζ δτε λα Βέγα, η οποία προΐσταται και της δασοπυροσβεστικής υπηρεσίας της Μαδρίτης. Αυτό είναι ένα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν όλο το χρόνο για την πρόληψη των πυρκαγιών, λέει:

«Η ιδέα είναι, σε σημαντικές περιοχές να μειώσουμε όσο το δυνατόν την ποσότητα της καύσιμης ύλης, όπως θάμνοι και βιομάζα. Έτσι αν ξεσπάσει μια δασική πυρκαγιά, να είναι όσο το δυνατόν πιο ακίνδυνη. Προετοιμάζουμε ένα ολόκληρο δίκτυο προστατευόμενων ζωνών και μπορούμε στη συνέχεια να καταπολεμήσουμε τις πυρκαγιές με σχετική ασφάλεια».

Η συνεργασία μηχανημάτων και ανθρώπων

Υπάρχουν πολλές αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή και η καθεμία έχει πλάτος αρκετές εκατοντάδες μέτρα. Αφήνουν τις βελανιδιές, οι οποίες δεν παίρνουν εύκολα φωτιά, αλλά όχι τη χαμηλή βλάστηση. Στην επιχείρηση βοηθάνε και βαριά μηχανήματα όπως τρακτέρ που μοιάζουν σαν ψαλίδια και κόβουν τους θάμνους και τη χαμηλή βλάστηση. Ο Χοσέ Μιγκέλ Αμπόρε είναι τεχνικός δασοκομίας και εξηγεί:

«Πρόκειται για μια συνδυαστική εργασία μεταξύ μιας ομάδας εδάφους και βαρέων μηχανημάτων. Τα τρακτέρ κάνουν την αρχή καθαρίζοντας τους θάμνους και στη συνέχεια η ομάδα εδάφους αναλαμβάνει τις περιοχές όπου δεν μπορούν να μπουν μηχανήματα».

Πληρώνουν αγελάδες για να βόσκουν…

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει βέβαια εδώ και οχτώ χρόνια και μεγάλη σημασία αποδίδουν και στη συνεργασία των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής για την πρόληψη των πυρκαγιών:

«Υπογράφουμε συμβάσεις με τους κτηνοτρόφους. Αν οι λωρίδες γης που μόλις έχουμε καθαρίσει κρατηθούν καθαρές και η βλάστηση σε χαμηλό ύψος με τη βοήθεια των ζώων τους, τότε τους πληρώνουμε γι’ αυτό. Είναι μια υπηρεσία. Οι αγελάδες μπορούν να περιφέρονται σε όλο το δάσος, αλλά αν βόσκουν πιο εντατικά σε αυτές τις περιοχές, είναι σύμμαχοί μας και κάνουν μια δουλειά, για την οποία πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι τους».

Η δουλειά γίνεται στο βουνό, αλλά και στο εργαστήριο. Στην Ισπανία εδώ και σχεδόν 20 χρόνια υπάρχει ένα μοντέλο μέτρησης των καύσιμων υλών και της εύφλεκτης βλάστησης. Έτσι εκτιμούν πόσο μεγάλη θα μπορούσε να είναι μια πυρκαγιά και πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι φλόγες. Η πρόληψη και σε αυτή την περίπτωση είναι η καλύτερη θεραπεία.

Φράνκα Βελτς, ARD

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: dw.comΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: