Γερμανία: Μέτρα για τις δασικές πυρκαγιές

Κατάσβεση πυρκαγιάς στο Γίτερμπογκ, νότια του Βερολίνου (Εικόνα: Bernd März/IMAGO)

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι θερμοκρασίες στη Γερμανία ξεπέρασαν για πρώτη φορά φέτος τους 30 βαθμούς. Εδώ και μέρες ο χάρτης κινδύνου πυρκαγιάς της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας DWD εμφανίζει πολλά τμήματα της γερμανικής επικράτειας στο κόκκινο ή βαθύ κόκκινο. Περισσότερο κινδυνεύουν οι βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Ο χάρτης της μετεωρολογικής υπηρεσίας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: Σχεδόν όλα τα γερμανικά κρατίδια βρίσκονται αυτή τη περίοδο στο τρίτο ή το τέταρτο επίπεδο επικινδυνότητας.

Μέχρι στιγμής οι δασικές πυρκαγιές στη Γερμανία βρίσκονται σε αποδεκτά επίπεδα. Από τις 31 Μαΐου πυρκαγιά στο Γίτερμπογκ, νότια του Βερολίνου, έχει κάψει σε πρώην πεδίο βολής περισσότερα από 7.000 στρέμματα. Φωτιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση και νότια του Ρόστοκ στο επίσης πρώην πεδίο βολής Λιπτέν στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία. Οι αρχές αναγκάστηκαν μάλιστα να προχωρήσουν προληπτικά σε εκκένωση οικισμών.

Περισσότερες και μεγαλύτερες περίοδοι ξηρασίας

Σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία η παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων εβδομάδων σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, δυνατούς ανέμους και χαμηλά επίπεδα υγρασίας ενισχύει το κίνδυνο πυρκαγιών. Οι μετεωρολόγοι αποκλείουν δυστυχώς για το επόμενο διάστημα σημαντικές βροχοπτώσεις σε μεγάλα τμήματα της γερμανικής επικράτειας. Η Κίρστεν Τόνικε, από το Ινστιτούτο Ερευνών για το Κλίμα στο Πότσνταμ, λέει ότι οι παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας στη Γερμανία είναι ολοένα και συχνότερες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές δασικών εκτάσεων ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, επειδή από την καύση εκλύονται δηλητηριώδη αέρια, δηλώνει ο Τόρστεν Μπάουερ από την Γερμανική Εταιρεία Πνευμονολογίας: «Η εισπνοή είναι επικίνδυνη όταν βλέπεις τη φωτιά και τον καπνό. Για ανθρώπους με παθήσεις του αναπνευστικού, όπως οι ασθματικοί, τα δηλητηριώδη αέρια ενδέχεται να προκαλέσουν απόφραξη αναπνευστικών οδών».

Αγρότες πληρώνουν όταν ποτίζουν καλλιέργειες

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από αμέλεια: «Οι ψησταριές και το πέταμα τσιγάρων στην ύπαιθρο αποτελούν σημαντικό κίνδυνο», λέει ο Τόργκε Μπρίνινγκ, μηχανικός πυροπροστασίας του ασφαλιστικού ομίλου R+V. Για να προστατευθούν τα δάση ισχύουν στην Γερμανία αυστηροί κανόνες: Απαγορεύεται για παράδειγμα το άναμμα φωτιάς σε δάση και προστατευόμενα φυσικά τοπία. Το ίδιο συμβαίνει σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για το κάπνισμα.

Η παρατεταμένη ξηρασία προκαλεί σημαντικά προβλήματα και στη γεωργία. Σημαίνει άγχος για τα φυτά που δεν έχουν βαθιές ρίζες ή έχουν φυτευτεί σχετικά πρόσφατα. Τα βαθύτερα στρώματα γης, κάτω από 60 εκατοστά, βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση λόγω των έντονων βροχοπτώσεων την άνοιξη. Κατά συνέπεια αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Για να προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας ορισμένα κρατίδια χρεώνουν πλέον τους καλλιεργητές, όταν ποτίζουν τα χωράφια τους. Ο γερμανικός Σύνδεσμος Αγροτών απορρίπτει, όπως αναμενόταν, αυτό το μέτρο προειδοποιώντας για «περαιτέρω αύξηση του κόστους τροφίμων». Σε ανακοίνωση τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικότερο να υπάρχουν ταμιευτήρες νερού, αλλά και να καλλιεργούνται πιο ανθεκτικά φυτά στην ανομβρία.

Μία Μπούχερ, dpa | Ισαμπέλ Σόιπλαϊν, dpa | Σίλκε Σάλιβαν, dpa
Πηγή: dw.com


ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: