Ο Γιώργος Νάκος δεν είναι πλέον μαζί μας

Με βαθύτατη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του συναδέλφου Γεωργίου Νάκου. Ο Γ. Νάκος υπηρέτησε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών (σημερινό ΙΜΔΟ) για πολλά χρόνια. Η ειδίκευσή του ήταν στη μικροβιολογία εδάφους. Στην Ελλάδα ασχολήθηκε πρώτα απ’ όλα με την οργάνωση του εργαστηρίου δασικών εδαφών και με τη συγγραφή εγχειριδίου αναλύσεων.

Σταθμός στην καριέρα του ήταν η ενασχόληση του  με δύο  σημαντικά προγράμματα.

Α. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ, ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΓΑΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Το έργο της ταξινόμησης, χαρτογράφησης και αξιολόγησης των γαιών της χώρας άρχισε το 1979 και οι εργασίες υπαίθρου ολοκληρώθηκαν το 1997. Εκτελέστηκε από τη Δασική Υπηρεσία και το εργαστήριο Δασικής Εδαφολογίας (παλαιά ονομασία) του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Αθηνών (σημερινό ΙΜΔΟ). Σκοπός του έργου ήταν ο συστηματικός διαχωρισμός. Η περιγραφή, η χαρτογράφηση και η αξιολόγηση για διάφορες εναλλακτικές χρήσεις της γης της χώρας με έμφαση στις ορεινές και ημιορεινές, κυρίως δασικές, περιοχές για τη συγκέντρωση πληροφοριών που μπορούν να βοηθήσουν τον καλύτερο σχεδιασμό των χρήσεων γης, ιδίως της ορεινής, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Παρήχθησαν δύο σειρές χαρτών (1:50.000), ο χάρτης γαιών και ο χάρτης γαιοϊκανότητας για δασοπονία, καθώς και πινακοποιημένα στοιχεία των παραμέτρων χαρτογράφησης και των αποτελεσμάτων αξιολόγησης της γης για διάφορες εναλλακτικές αγροτικές χρήσεις, κατά διοικητική μονάδα και υδρολογική λεκάνη. Για ευκολότερη και αξιοποίηση των πληροφοριών του εθνικού αυτού έργου έγινε η ψηφιοποίηση των χαρτών οι οποίοι πλέον διατίθενται από τη Δασική Υπηρεσία.

Το έργο αποτελεί βασικό στοιχείο επιτελικού σχεδιασμού και δυστυχώς ακόμη δεν έχει αναγνωριστεί και προβληθεί η αξία του, πλην των ερευνητικών του προεκτάσεων. Θεωρούμε ως Ινστιτούτο, ότι πάνω σε έναν τέτοιο χάρτη θα μπορούσε να σχεδιαστεί όλη η περιφερειακή ανάπτυξη της υπαίθρου. Ελπίζουμε η Δασική Υπηρεσία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αντιληφθούν τη διαχρονική αξία του έργου και να αξιοποιηθεί ο μέγας πλούτος που παρήχθη με την καθοδήγηση του Γιώργου Νάκου από το πλήθος των συναδέλφων που εργάστηκαν σ’ αυτό, αλλά και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την περάτωσή του.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ (ICP FORESTS)

Η παρακολούθηση των δασών στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων άρχισε το 1988. Ήταν την εποχή που ο ξαφνικός θάνατος των δασών στην κεντρική Ευρώπη έθεσε σε συναγερμό τους επιστήμονες. Το 1988 το τότε Υπουργείο Γεωργίας ανέθεσε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών την εγκατάσταση δικτύου επιφανειών σύμφωνα με οδηγίες της ΕΕ. Το 1995 εγκαταστάθηκαν ακόμα 4 επιφάνειες εντατικής παρακολούθησης πάλι σύμφωνα με οδηγίες της ΕΕ. Το 2009 το πρόγραμμα ανατέθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με εκτελεστή το ΕΘΙΑΓΕ. Από το 2011 το πρόγραμμα ανατίθεται στο ΕΘΙΑΓΕ (σημερινό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) και εκτελείται πάλι από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Σήμερα το Πρόγραμμα παρακολούθησης των Δασών είναι γνωστό ως ICP-Forests (International Co-operative Programme on Assessment and Monitoring of Air Pollution Effects on Forests). Εκτελείται σχεδόν από το σύνολο των χωρών της Ευρώπης. Συντονιστικό Κέντρο είναι το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Γερμανίας που έχει έδρα το Αμβούργο. Όλα τα στοιχεία μέτρησης κωδικοποιούνται και αποστέλλονται (κάθε χρόνο) στο Συντονιστικό Κέντρο.

Η συμβολή του αποδημήσαντα ήταν σημαντική στο σχεδιασμό και την οργάνωση του έργου καθώς και η επιρροή που άσκησε με το επιστημονικό του κύρος στον κεντρικό Ευρωπαϊκό Σχεδιασμό.

Από τα δύο αυτά προγράμματα παρήχθησαν πολλές μελέτες και δημοσιεύσεις. Επίσης εργάστηκαν πολλοί συνάδελφοι εκ των οποίων αρκετοί  πραγματοποίησαν μεταπτυχιακές σπουδές, καθώς και επιστήμονες άλλων βιολογικών ειδικοτήτων. Η χώρα μας κατάφερε επίσης να εξασφαλίζει αξιόπιστα στοιχεία προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο ICP-FORESTS, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αξιολόγηση και στο σχεδιασμό προστασίας των δασών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών της στόχων.

Στον αείμνηστο συνάδελφο Γιώργο Νάκο οφείλουμε οι νεότεροι να του αναγνωρίσουμε την εργατικότητα, την επιστημονικότητα και την επιμονή που τον διέκρινε, καθώς και το πηγαίο χιούμορ, ανεξάρτητα από το αυστηρό πλαίσιο δουλειάς και σχολαστικότητας, που όφειλε να επιβάλλει για την επιτυχή περάτωση του συνόλου των έργων. Η διεθνής αναγνώριση του έργου του άλλωστε, καθιερώθηκε από πλήθος δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά και βιβλία και από την εξαιρετική εκπροσώπηση της χώρας στα διεθνή φόρα.

Η συνάδελφοι του Ινστιτούτου ευχόμαστε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια και θα τον θυμόμαστε ως έναν από τους εξαιρετικούς ερευνητές, που με το έργο του ανέδειξε το Ινστιτούτο και στήριξε πολλούς νεότερους και τους καθοδήγησε στο έργο τους.

Αιωνία η μνήμη!!!

Οι συνάδελφοι του στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθηνών



ΚατηγορίεςΔασική Έρευνα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: