Δασαρχείο Αλμυρού: Ρυθμίσεις για τη τοποθέτηση μελισσοσμηνών

Στην έκδοση Δασικής Αστυνομικής Διάταξης περί μελισσοσμηνών προχώρησε το Δασαρχείο Αλμυρού εξαιτίας του γεγονότος ότι η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, αντιπυρικές λωρίδες και δασικούς δρόμους, δημιουργεί προβλήματα στον έλεγχο και την διαπίστωση δασικών παραβάσεων, στις ετήσιες εργασίες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου, αλλά και στην ασφαλή διέλευση κατοίκων και τουριστών.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, σε όλη την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Αλμυρού:

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:

Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις δημόσιες και μη, μετά από ενημέρωση της Υπηρεσίας μας και με την προϋπόθεση της συγκατάθεσης των ιδιοκτητών ιδιωτικών δασών και δασικών εκτάσεων.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:

α) Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών επί του καταστρώματος των δημόσιων δρόμων (δασικών ή αγροτικών) και των αντιπυρικών ζωνών. Επιτρέπεται η τοποθέτησή τους εκατέρωθεν των δρόμων και σε απόσταση όχι μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από αυτούς, έτσι ώστε οι κυψέλες να μην παρεμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, των οχημάτων της δασικής υπηρεσίας, καθώς και χωματουργικών μηχανημάτων.

β) Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε απόσταση μικρότερη των τριάντα (30) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν τις περιφράξουν με ειδικό πλέγμα ύψους δύο μέτρων τουλάχιστον.

γ) Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών επί σημασμένων ορειβατικών μονοπατιών, ποδηλατικών και αγροτουριστικών διαδρομών.

δ) Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες εκτάσεις, χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη αυτών.

ε) Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε απόσταση μικρότερη των τριάντα (30) μέτρων από δασικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την υλοτομία (εργοτάξια, χώροι στοιβαξης ξυλείας κλπ) φύλαξη και πυροπροστασία (πυροφυλάκεια, υδατοδεξαμενές, πυροσβεστικούς σταθμούς, θέσεις στάθμευσης πυροσβεστικών οχημάτων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες).

στ) Το κάπνισμα μελισσών με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων του άρθρου 11 της αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ 1923/Β/13-5-2021) και του 7΄σχετικού.

ζ) Η χρήση εύφλεκτων υλών (ελαστικά αυτοκινήτων) για την τοποθέτηση των κυψελών, εντός των δασών και των δασικών εκτάσεων και μέχρι απόστασης 300 μέτρων από αυτές.

Επίσης επισημαίνονται τα εξής:

  • Όλοι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό τους σε μία κυψέλη και τα ίδια στοιχεία σε πλαστικοποιημένη πινακίδα, η οποία θα είναι κρεμασμένη σε εμφανές σημείο (θάμνοι, δέντρα) κοντά στις κυψέλες, ώστε να ενημερώνονται σε περίπτωση που χρειαστεί η άμεση απομάκρυνση τους (διέλευση μηχανημάτων, πυρκαγιά κλπ).
  • Συστήνεται στους μελισσοκόμους,(ειδικά σε περιόδους ανομβρίας) στον χώρο των κυψελών να διατηρείται ικανή ποσότητα νερού, να τοποθετηθούν αυτοσχέδιες ποτίστρες, για παροχή νερού στις μέλισσες.

Οι παραβάτες των ανωτέρω ή οι εξουσιαστές και αστικώς υπεύθυνοι των μελισσοσμηνών θα τιμωρούνται βάσει αρμοδιοτήτων α) σύμφωνα με το άρθρο 268 παρ. 4 του δασικού Κώδικα από το Δασαρχείο Αλμυρού. Σε περίπτωση υποτροπής ισχύουν οι ποινικές κυρώσεις του Ν. 6238/1934, ή β) σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 19/2020 (ΦΕΚ 2233/Β) παράρτημα Β, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε περίπτωση μόνιμης και άνευ αδείας εγκατάστασης του μελισσοκόμου, θα εφαρμόζονται πέραν των διοικητικών κυρώσεων από το Δασαρχείο Αλμυρού και οι ποινικές κυρώσεις του Ν. 998/79.

Οι εφαρμογή της Δ.Α.Δ. ανατίθεται στη Δασική Υπηρεσία, στην ελληνική αστυνομία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους αναγνωρισμένους φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων καθώς και σε κάθε φιλοπρόοδο και φιλόνομο πολίτη.

Σχετική απόφαση:

Δ.Α.Δ. 8/2023 – Αρ. πρωτ. 399702/01.08.2023 (ΑΔΑ: 9ΟΔΟ4653Π8-Δ7Θ) ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ


ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading