Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων: «Όλα του γάμου δύσκολα κι η νύφη γκαστρωμένη…»

Ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων & Συνεργαζόμενοι».

                                                                                        1 Αυγούστου 2023

«ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΙ Η ΝΥΦΗ ΓΚΑΣΤΡΩΜΕΝΗ…»*

Η αντιπυρική περίοδος σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, 5 νεκροί (2 πιλότοι), 500.000 στρέμματα καμένα, εκατοντάδες σπίτια, ζώα, καλλιέργειες κλπ. Οι εκρήξεις πυρομαχικών και οι εκκενώσεις από τα σπίτια τους χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων από τη Νέα Αγχίαλο, ανέδειξαν κ τον κίνδυνο ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Για άλλη μια χρονιά, διαψεύδονται η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που όπως το 2019 και το 2021, διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές.

Φέτος πάλι έγινε «ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό», για τις καταστροφές, φταίνε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», η «κλιματική κρίση» κλπ.

Για την ενοχή της κλιματικής αλλαγής μας βεβαίωσε «αρμοδίως» ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας. Τα ίδια έκαναν και όλες οι άλλες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Προεδρείο της ΠΕΔΔΥ στην τελευταία ανακοίνωσή του!

Η πραγματικότητα είναι σκληρή και εντελώς διαφορετική. Οι καταστροφές είναι το διαχρονικό πολιτικό έγκλημα της πολιτικής κόστους – οφέλους, του κέρδους για το κεφάλαιο, της εμπορευματοποίησης της γης, των δασών, της κατοικίας. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της «πράσινης μετάβασης», που υλοποιείται με τη συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Τα δάση – εμπόρευμα καταστρέφονται διαχρονικά. Η αλλαγή του χαρακτήρα και προορισμού των δασικών οικοσυστημάτων καλά κρατεί. Το αστικό πολιτικό σύστημα με τους νόμους του, διασπά διαχρονικά τα δασικά οικοσυστήματα σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις. Ακόμη και τον  ασπάλαθο, (σε παγκόσμια πρώτη), από δασικό είδος το μετέτρεψε σε χορταράκι. Ετσι αποχαρακτηρίστηκαν και θα συνεχίσουν να αποχαρακτηρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών οικοσυστημάτων στις νησιώτικες και τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές της χαμηλής ζώνης, την Κρήτη κλπ. Κι όσα δεν έχουν το εκμεταλλευτικό «επενδυτικό» ενδιαφέρον, θα αφήνονται στην τύχη τους. Επιφυλάσσουν δε, για τη δασική υπηρεσία, που έτσι κι αλλιώς, εξειδικεύει την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, να παραπαίει στις αντιφάσεις που προκύπτουν από την αντιμετώπιση του δάσους και συνολικά του Περιβάλλοντος σε εμπόρευμα και μετατρεπόμαστε όλοι σε πρωτοκολλητές, πολλές φορές μέχρι και «σφουγγοκωλάριοι»,  των ομίλων των ΑΠΕ.

Πότε διευρύνονται οι επεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα, πότε τα επιχειρηματικά συμφέροντα της δήθεν πράσινης μετάβασης μετατρέπονται σε δημόσιο συμφέρον και έτσι φυτρώνουν σε όλα τα βουνά, πάρκα ανεμογεννητριών. Ακόμη και σε περιοχές, που οι «αφιλότιμοι»(ΕΕ και ελληνικές κυβερνήσεις), έχουν ονομάσει προστατευόμενες περιοχές Natura. Οι αναδασώσεις στα καμένα γίνονται κι αυτές με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Εν τω μεταξύ, η δόμηση εκτός σχεδίου μέσα στα δάση που τμήματα τους έχουν γίνει οικισμοί, τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βίλες καλά κρατεί.

Εκατομμύρια στρέμματα λοιπόν, έχουν δοθεί ή ετοιμάζονται να δοθούν  προίκα στο κατασκευαστικό, τουριστικό και ενεργειακό κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια δασική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ετοιμάζεται να γράψει ένα ακόμη νέο αντιλαϊκό – αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο. Να δώσει τη διαχείριση των δασών σε επιχειρηματικούς ομίλους,(ξυλοβιομηχανίες, μεγάλες τουριστικές, εμπορικές  επιχειρήσεις, τράπεζες), όπως σε διάφορες συναντήσεις και ημερίδες ζητούσαν εκπρόσωποι τους και ο ΣΕΒ από τη 10ετια του 2010 με κυβερνητικούς παράγοντες. Διαχείρισης που δίνει τη δυνατότητα το νομικό πλαίσιο, να περιλαμβάνει ακόμη και ιδιωτικούς δασοπυροσβέστες και  δασοφύλακες.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει επίσης, να φορτώσει σε μια κίνηση εντυπωσιασμού σε μια απαξιωμένη χωρίς επιστημονικό Δασολογικό προσωπικό, χωρίς Δασοπόνους, δασεργάτες, διοικητικό – οικονομικό προσωπικό, την εμπλοκή στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Χωρίς φυσικά να πάρει κανένα μέτρο για την διαχείριση και προστασία σύμφωνα με τις αρχές της Δασολογικής επιστήμης και τις ιδιαιτερότητες των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας.

Χωρίς σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και χωρίς τις αναγκαίες άμεσα μόνιμες προσλήψεις, που έχουν ονοματεπώνυμο:

  • 2500 Δασολόγοι,
  • 350 Δασοπόνοι,
  • 10.000 Δασεργάτες που θα εκπαιδευτούν για όλα τα αντικείμενα από δασοτεχνικά έργα, μέχρι πρόληψη και κατάσβεση δασικών πυρκαγιών.
  • 1000 οδηγοί, Διοικητικό – οικονομικό προσωπικό,
  • 300 δασοφύλακες.
  • Χρηματοδότηση 1% από τον τακτικό προϋπολογισμό για δασοπροστασία, 1% για δασώσεις στη χαμηλή ζώνη και αναδασώσεις, και 1% για δημόσιες επενδύσεις.

Οι 500 προσλήψεις που έχουν καταντήσει «γεφύρι της Άρτας» από το 2015, είναι ανεπαρκέστατες, αφού ούτε όσους φεύγουν στη σύνταξη δεν θα αντικαταστήσουν. Μάλιστα το 1/3 θα είναι διοικητικοί και οικονομικοί υπάλληλοι.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι τα δάση – εμπόρευμα,  συνδεθήκαν με έναν «σχεδιασμό» χρήσεων γης, που υπηρετεί τις ανάγκες, τα κριτήρια και τα κέρδη των ομίλων όπως το χρόνο, το χώρο και τις προτεραιότητες χωροθέτησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Τα δασικά οικοσυστήματα έγιναν δασική γη και αποτελεί αντικειμενικά πεδίο επέκτασης των οικονομικών δραστηριοτήτων στο φυσικό χώρο.

Πρόσθετο όμως εμπόδιο, μετά την κυβερνητική πολιτική, είναι η διαχρονικά υποτακτική στάση των προεδρείων της ΠΕΔΔΥ.

Στην τελευταία ανακοίνωσή τους, την οποία μόνο η παράταξή μας καταψήφισε, το προεδρείο και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ, εμφανίστηκε ως άλλος υπουργός της κυβέρνησης, διαφημίζοντας αποσπασματικά και χωρίς αποτέλεσμα τα καθυστερημένα μέτρα της κυβέρνησης,(σε πολλά δασαρχεία οι πολυδιαφημιζόμενες συντηρήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν καν ξεκινήσει!) υιοθετώντας παράλληλα, όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης (ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές υπαίθρου, κλπ) με «ολίγη» από διαχείριση των δασών.

Στην χθεσινή συνάντηση του προεδρείου με τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη (από την οποία αποκλείστηκε εκπρόσωπος της παράταξής μας), φανταζόμαστε ότι δεν συζητήθηκαν και πολλά θέματα, άλλωστε δεν θα υπηρχε πεδίο αντιπαράθεσης, όπως φαίνεται και από τις ανακοινώσεις του Προεδρείου. Εύκολα θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να μαντέψει, ότι δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού, περί εμπλοκής ιδιωτών στην διαχείριση των δασών, ή θέσπισης κινήτρων για να έχουμε σημαντικούς πόρους για την πρόληψη και τον καθαρισμό των δασών.

Σίγουρα στο επικείμενο δελτίο τύπου για την συνάντηση, θα θριαμβολογήσουν, ότι προέταξαν τα «συνδικαλιστικά τους στήθη», για να υπερασπιστούν την διατήρηση ή και την αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας. Αυτό που φυσικά δεν θα πουν είναι ότι το «κέρδισαν» εξαγαρόζαντας έτσι με 30 αργύρια, την σιωπή και συναίνεσή τους σε όλα τα προδιαγεγραμμένα για εμάς και τα δάση, σιωπή τους.Ένα επίδομα, που ούτως ή άλλως, είχε διασφαλιστεί με τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις όλων μας και το οποίο έχει διαρρεύσει ότι θα διατηρηθεί.

«ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ» τους !

Ως Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων, σας καλούμε και θα πρωτοστατήσουμε σε αγωνιστικές μαζικές συλλογικές διαδικασίες, που πρέπει να ξετινάξουν τον κώδικα σιωπής, που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι «γαλάζιες» και πράσινες πλειοψηφίες του ΔΣ, με την ανοχή και της Αυτόνομης Δημοκρατικής Συνεργασίας.

*Το προεδρείο και η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ, που ψήφισε και εξέδωσε την από 30-07-2023 ανακοίνωσης.


 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: