Ρόδος: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου πλατωνιού

Ο δασικός υπάλληλος Βασίλης Χίου μαζί με τον κτηνίατρο της ΑΝΙΜΑ, Γρηγόρη Μαρκάκη και την Χριστίνα Διακίδη, θηροφύλακα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης- Δωδεκανήσου σε κοινή περιπολία στις πυρόπληκτες περιοχές της Ρόδου.

Ακόμα μια επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου πλατωνιού (Dama dama) στήθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο, υπό την συνεχή επίβλεψη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.

Το βράδυ την 28ης Ιουλίου 2023 η κοινή περίπολος της Δασικής Υπηρεσίας με την Ομάδα Διάσωσης του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» ενημερώθηκε για ένα τραυματισμένο πλατώνι στην περιοχή Κιοτάρι της Ρόδου. Πράγματι, εντόπισαν ένα νεαρό αρσενικό πλατώνι στον περίβολο του ξενοδοχείου Lindos Breeze Beach Hotel.

Παρατηρώντας το ζώο, το οποίο παρουσίαζε έντονη χωλότητα στα πρόσθια άκρα του, ο κτηνίατρος της ΑΝΙΜΑ, Γρηγόρης Μαρκάκης, έκρινε σκόπιμη την αναισθησία του. Με χρήση φυσοκάλαμου, ευγενική προσφορά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, αναισθητοποίησε το πλατώνι, το οποίο μεταφέρθηκε, με όχημα της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου.

Τις επόμενες ώρες και εφόσον το ζώο είχε σταθεροποιηθεί, αναισθητοποιήθηκε εκ νέου και μεταφέρθηκε πάλι με όχημα της Δασικής Υπηρεσίας και συνοδεία του κτηνιάτρου, Γρηγόρη Μαρκάκη, στο κτηνιατρείο Aninal Care του Παναγιώτη Μαργιέ, όπου υποβλήθηκε σε ακτινολογικό έλεγχο και οι κακώσεις από τις οποίες πάσχει διαγνώστηκαν με ακρίβεια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις εγκαταστάσεις του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου, το ζώο λάμβανε από τον κ. Μαρκάκη και από απόσταση, με χρήση φυσοκαλάμου, αντιφλεγμονώδη αναλγητικά φάρμακα, αντιβιοτικά, καθώς επίσης και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για την υποστήριξη του μυϊκού του συστήματος. Ο κ. Μαρκάκης ήταν σε πλήρη συντονισμό με την Δρ Αναστασία Κομνηνού, καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, της οποίας η γνωμάτευση καθόρισε την μετέπειτα διαχείριση του πλατωνιού.

Την Τετάρτη (2/8) το βράδυ ταξίδεψε, με την ευγενική χορηγία της Attica group, από τη Ρόδο στον Πειραιά μέσα σε ειδικό, ξύλινο κουτί το οποίο δημιούργησε και χορήγησε το επιπλοποιείο IN HOUSE KALAFATIS. Παρελήφθη από μέλη της ΑΝΙΜΑ και μεταφέρθηκε στο συνεργαζόμενο Κτηνιατρικό Κέντρο Περιστερίου.

Χειρουργήθηκε επιτυχώς από τον ορθοπεδικό κτηνίατρο Μπάμπη Χαραλαμπίδη με τη συνεργασία των κτηνιάτρων της ΑΝΙΜΑ και κτηνίατρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Μετά την ανάνηψη μεταφέρθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ΑΖΠ, όπου θα παραμείνει μέχρι την πλήρη αποθεραπεία του και θα επιστρέψει στη Ρόδο, ώστε να απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Για την μεταφορά στην Αθήνα και φιλοξενία στο ΑΖΠ ελήφθη άδεια από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ. Τα έξοδα της επέμβασης κάλυψε ευγενώς η Alpha Bank.

 


 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: