Απόφαση Θ. Σκυλακάκη για την απαγόρευση του κυνηγιού στον Έβρο και σημαντικούς περιορισμούς στη Ρόδο

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, απαγορεύεται το κυνήγι, όλων των θηρεύσιμων ειδών, στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, όπου οι πρόσφατες πυρκαγιές είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής, που αποτελούν το βιότοπο των θηρεύσιμων και μη ειδών (πτηνά και θηλαστικά).

Στην ίδια απόφαση, που υπεγράφη χθες από τον κ. Σκυλακάκη και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 5194/25-8-2023), λαμβάνονται ειδικά μέτρα περιορισμού της θηρευτικής δραστηριότητας σε περιοχές της Ρόδου, όπου επιτρέπεται το κυνήγι. Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν:

  1. Στον περιορισμό του χρονικού διαστήματος που επιτρέπεται η θήρα στη Ρόδο, από 15 Σεπτεμβρίου 2023 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.
  2. Στον περιορισμό της χρονικής περιόδου θήρας του λαγού (Lepus europaeus), από 15 Σεπτεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2023.
  3. Στη μείωση των ημερών θήρας του λαγού και της νησιώτικης πέρδικας (Alectoris chukar), σε δύο ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη και Κυριακή).
  4. Στη μείωση της ημερήσιας κάρπωσης της νησιώτικης πέρδικας, σε δύο άτομα ανά ημερήσια έξοδο.

Σημειώνεται πως με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε προηγηθεί έτερη απόφαση απαγόρευσης κυνηγιού όλων των θηραμάτων σε περιοχές του Δήμου Ρόδου, οι οποίες επλήγησαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 18η Ιουλίου του 2023.

To Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας επίγνωση των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στο φυσικό περιβάλλον της χώρας και λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές εισηγήσεις των Δασικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δασών, των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF και Αλκυόνη), καθώς και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου, προχώρησε στην τροποποίηση της Ρυθμιστικής Απόφασης για τη θήρα και έθεσε επιπλέον περιορισμούς που αφορούν κυρίως, στις περιοχές που επλήγησαν πολύ σημαντικά από τις πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.

Σχετική απόφαση:
ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/87999/2804/25.08.2023 (Β΄ 5194) Τροποποίηση ρυθμιστικής απόφασης θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2023-2024.


ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: