Διαχείριση όλων των δασικών οικοσυστημάτων, αντιπυρικές μελέτες, συνέχεια των έργων πρόληψης του προγράμματος Antinero (συντήρηση δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών) και στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας με ανθρώπινο προσωπικό είναι οι τέσσερις άξονες για την αποτελεσματική πρόληψη των δασικών πυρκαγιών που επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής.
Η Επιτροπή πραγματοποίησε δυο συνεδριάσεις τη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 με θέμα ημερήσιας διάταξης «Προστασία δασών – Πρόληψη δασικών πυρκαγιών. – Αποτίμηση και αποκατάσταση του δασικού κεφαλαίου από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023 στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου».
Για την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, εκτός από τον κ. Γκουντούφα, προσκλήθηκαν οι κ.κ.: Παναγιώτης Καλακίκος, Δήμαρχος Σουφλίου, Θεοδώρα Σκαρτσή, εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, Δημήτρης Μπακαλούδης, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με εξειδίκευση στην Οικολογία και Διαχείριση Άγριας Πανίδας, Σπύρος Γαλατσίδας, Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων & Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση, ο Γενικός Διευθυντής Δασών παρουσίασε στοιχεία για την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου, τα έργα αντιπυρικής προστασίας που πραγματοποίησαν οι δασικές υπηρεσίες καθώς και για τα μέτρα αποκατάστασης (αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα) που ξεκίνησαν με δασικούς συνεταιρισμούς της περιοχής (απόσπασμα βίντεο 1ης συνεδρίασης). Στη δεύτερη συνεδρίαση αναφέρθηκε σε ειδικότερα θέματα που τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής (απόσπασμα βίντεο 2ης συνεδρίασης).
Ειδικά για το ζήτημα της στελέχωσης της Δασικής Υπηρεσίας, ο κ. Γκουντούφας τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να πάμε σε σταθερές προσλήψεις ανά χρόνο. Θέλουμε μέσα, θέλουμε υποδομές προκειμένου μια δασική υπηρεσία να μπορέσει να στηρίξει όλο αυτό που εμείς από τα πανεπιστημιακά μας χρόνια λέγαμε δασόβιο και παραδασόβιο πληθυσμό, προς όφελος του πρωτογενούς τομέα, προς όφελος του δασικού περιβάλλοντος, προς όφελος του φυσικό περιβάλλοντος».
ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία