O ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το πρόγραμμα AntiNero

«Τρία χρόνια μετά την έναρξή του, ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας , ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊου, που κινητοποιεί δισεκατομμύρια ευρώ για τη διαμόρφωση μιας πιο πράσινης, συνδεδεμένης και ανθεκτικής Ευρώπης, βρίσκεται σε καλό δρόμο», αναφέρει δημοσίευμα του euronews.com.

Στο πλαίσιο της εκπομπής Real Economy, η δημοσιογράφος Fanny Gauret, ήρθε στην Ελλάδα, για να διαπιστώσει πώς ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πετυχαίνει τους στόχους του.

Πώς λειτουργεί όμως αυτή η πρωτοβουλία;

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αναπτύχθηκε για να δώσει ώθηση στις οικονομίες της Ευρώπης που είχαν εγκλωβιστεί από την πανδημία της Covid, δημιουργήθηκε επίσης για να οικοδομήσει ένα ψηφιακό, πιο πράσινο και ισχυρότερο μέλλον.

Έκτοτε, η Ευρώπη έχει πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό.

Οι πληρωμές του RRF αποδεσμεύονται, όταν μια χώρα εκπληρώνει τα ορόσημα και τους στόχους, που έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων.

Μέχρι σήμερα, έχει εκταμιευθεί πάνω από το ένα τρίτο του RRF , με πολλές χώρες να έχουν ξεπεράσει το 37% που πρέπει να δαπανήσουν για έργα που σχετίζονται με το κλίμα.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν εξοικονομηθεί πάνω από 28 εκατομμύρια μεγαβατώρες ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας.

Και σχεδόν εννέα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση πλημμυρών και πυρκαγιών.

Στο ψηφιακό μέτωπο, 5,6 εκατομμύρια περισσότερα νοικοκυριά έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Με τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υποδομών να αποτελεί επίσης κορυφαία προτεραιότητα, ο στόχος είναι τώρα να επιταχυνθεί η εκταμίευση πριν από την προθεσμία του 2026.

Τα έργα στην Ελλάδα

Η διαχείριση της κλιματικής κρίσης είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Το καλοκαίρι που πέρασε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων καταστράφηκαν από πυρκαγιές λόγω ξηρασίας και καύσωνα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Το euronews βρέθηκε στο δάσος των Μεγάρων.

«Την τελευταία πενταετία στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Μεγάρων σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Δασικές εκτάσεις και τα δάση, καταστράφηκαν σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και ζωικό κεφάλαιο», εξηγεί η δασοπόνος Γιασεμή Γεωργίου.

Το ελληνικό πρόγραμμα AntiNero δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση αυτών των “μεγα-πυρκαγιών”.

Περιλαμβάνει τον καθαρισμό και τη συντήρηση των δασών, τη φύτευση δέντρων βραδείας καύσης και τη δημιουργία ζωνών για την πρόληψη των πυρκαγιών.

«Απομακρύνεται η εύφλεκτη βιομάζα για την αποτροπή μιας πυρκαγιάς, αλλά και ακόμη αν θα υπάρξει αυτή η πυρκαγιά για να μπορεί να γίνει πιο άμεση καταστολή της», σημειώνει η κυρία Γεωργίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απαιτεί σημαντικές επενδύσεις για το άνοιγμα της αγοράς σε παρόχους υπηρεσιών, την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και την αγορά νέου εξοπλισμού.

Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε μία παρέμβαση, τη μεγαλύτερη στη χώρα μας που έχει γίνει ποτέ, χάρη στους πόρους που εξασφαλίστηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλώνει η Γιούλη Βουρνά, project manager το έργου για λογαριασμό του του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα έργα που χρηματοδοτούνται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθορίζονται σύμφωνα με τις προτεραιότητες κάθε χώρας.

Η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση σε 35,9 δισεκατομμύρια ευρώ που κατανέμονται σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Πηγή: gr.euronews.com



ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading