Τα δάση ως κλειδί για την αειφόρο ευρωπαϊκή οικονομία

dasos

Γιαννακοπούλου Φανή | www.agronews.gr

Οι ευρωπαϊκές χώρες ενθαρρύνονται να εφαρμόζουν τις αρχές της αειφόρου (οικολογικής) οικονομίας στον τομέα των δασών έως το 2020, όπως προέκυψε από την κοινή ανακοίνωση του FAO και της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) κατά την έναρξη της ευρωπαϊκής βδομάδας δασών (9 -13 Δεκεμβρίου) στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας.

Οι υπουργοί περιβάλλοντος της Ευρώπης και άλλοι εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου από 40 χώρες συγκεντρώθηκαν, τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας για να δουν πώς τα δάση μπορούν να βοηθήσουν τα ευρωπαϊκά έθνη να κινηθούν προς τον στόχο του οικολογικού προσανατολισμού των οικονομιών τους. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, αναμένεται να εγκριθεί ένα σχέδιο δράσης για το δασικό τομέα με στόχο την προστασία των δασών της Ευρώπης και τη διευκόλυνση της μετάβασης σε μια «πράσινη» οικονομία.

«Τα δάση παρέχουν μια ατέλειωτη ανανεώσιμη πηγή πρώτων υλών και βιοενέργειας», δήλωσε ο Jari Koskinen, Υπουργός Γεωργίας και Δασοκομίας της Φινλανδίας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει να γιορτάζουμε τα ευρωπαϊκά δάση. Είναι τιμή μας που φιλοξενούμε την ευρωπαϊκή βδομάδα δασών στο Ροβανιέμι», κατέληξε ο Koskinen.

«Η Ευρώπη είναι μια πλούσια ήπειρος σε δάση, χάρη στις ατέρμονες προσπάθειες κατά τα τελευταία 200 χρόνια για να σταματήσει η αποψίλωση των δασών, αλλά και στην αποκατάσταση και την αειφόρο διαχείριση τους», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO για τη Δασοκομία Eduardo Rojas – Briales.

Ο δρόμος για την «πράσινη» οικονομία

Βασικές αρχές του σχεδίου δράσης μέχρι το 2020 για τις ευρωπαϊκές χώρες:

  1. Ορθή χρήση των δασικών πόρων, ελαχιστοποίηση αποβλήτων, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση όσο το δυνατόν περισσότερο.  Κατανάλωση μόνο των προϊόντων που προέρχονται από αειφόρο διαχείριση των δασών.
  2. Οι εμπλεκόμενοι φορείς του δασικού τομέα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με την απομόνωση του άνθρακα στα δάση και τα δασικά προϊόντα, υποκαθιστώντας μη ανανεώσιμα καύσιμα με προϊόντα που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές.
  3. Επιπλέον, να διασφαλιστεί η ισότητα των φύλων και η ασφάλεια των εργαζομένων στο δασικό τομέα.

Πρέσβης για τα δάση ο Άγιος Βασίλης


Το Ροβανιέμι θεωρείται το σπίτι του Αϊ-Βασίλη και εκεί βρίσκεται το κεντρικό ταχυδρομείο του, το οποίο λαμβάνει μισό εκατομμύριο επιστολές παιδιών κάθε χρόνο ενόψει των Χριστουγέννων.

«Η φιγούρα του Άγιου Βασίλη θεωρείται ένα πάρα πολύ ισχυρό σύμβολο καλής θέλησης, και για το λόγο αυτό επιλέχθηκε ως πρέσβης για τα δάση. Είναι ένας τρόπος για να εμπνεύσουμε στα παιδιά την πολυτιμότητα των δασών και να τα ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με την ανάγκη να διαφυλαχθούν οι δασικοί πόροι», κατέληξε ο Rojas – Briales.

www.agronews.grΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Πολιτική

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: