Καταστρέφουμε τα δάση με το χριστουγεννιάτικο έλατο;

elato

Το κομμένο δέντρο είναι πάντα… νεκρό, αλλά ενισχύεται μία οικονομική δραστηριότητα

Tης Τανιας Γεωργιοπουλου | Εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Hμερομηνία δημοσίευσης03-12-11

«Εμείς έχουμε κτηματολόγιο από το 1979. Τα χωράφια μας είναι χωράφια με τον νόμο, δεν είναι δάσος. Βγάλαμε τα σιτηρά που καλλιεργούσαμε παλαιά και φυτέψαμε έλατα για να τα καλλιεργούμε για τα Χριστούγεννα και να έχουμε καλύτερο εισόδημα» διηγείται ο κ. Ιωάννης Ξάκης, καλλιεργητής έλατου στο χωριό «Ταξιάρχη» της Χαλκιδικής. Στο ίδιο χωριό, όλοι οι περίπου 180 κάτοικοι κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνουν αυτή τη δουλειά.

Στη φωνή του ξεχωρίζει η αγωνία να μην κατηγορηθεί ότι καταστρέφει το δάσος. «Είναι αυτοί που φωνάζουν, οι ψευτο-οικολόγοι, που κάθονται στον καναπέ τους και λένε για εμάς» υπερασπίζεται τη χριστουγεννιάτικη συγκομιδή ελάτων. Από την 1η Δεκεμβρίου που επιτρέπεται η διάθεση των φυσικών ελάτων έχει κατέβει στη Θεσσαλονίκη και έχει στρατοπεδεύσει στην είσοδο κεντρικού πολυκαταστήματος -με το οποίο έχει κάνει σχετική συμφωνία- για να πουλήσει τη σοδειά του.

«Ξέρεις πόσο κόπο χρειάζεται; Φυτεύουμε τον σπόρο και το πρώτο χρόνο το φυτό φτάνει μόλις τον ένα πόντο. Στα τέσσερα χρόνια είναι μόλις 15 πόντους ψηλό. Χρειάζεται να περάσουν 15 χρόνια για να φτάσει στο αναγκαίο ύψος και να μπορείς να το στολίσεις. Εχουμε και δέντρα πολύ ψηλά γιατί δεν είχαμε μεγάλη ζήτηση και ξέμειναν» εξηγεί.

Οπως μιλάει για τον κόπο του, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, προσφέρει επιχειρήματα όχι στους ψευτο-οικολόγους, αλλά σε κάποιους που θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι 10-15 χρόνια είναι πάρα πολλά για να τα ανταλλάξεις με λίγες ημέρες παρουσίας ενός φυσικού έλατου στο σαλόνι σου. Το φυσικό έλατο για τις γιορτές δεν σημαίνει καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αφού πρόκειται για έλατα που κάθε χρόνο αντικαθίστανται από άλλα που φυτεύονται στη θέση τους. Ισως όμως να είναι μεγάλη σπατάλη ενέργειας μόνο για να έχουμε μια ψευδαίσθηση φυσικού περιβάλλοντος στο διαμέρισμά μας. Από την άλλη, η καλλιέργεια των δασών προσφέρει εισόδημα σε κάποιους ανθρώπους που εκεί στα ορεινά που κατοικούν, δεν έχουν και πολλές εναλλακτικές.

Ο κ. Ξάκης πέρυσι πούλησε 400 δέντρα, φέτος ελπίζει να μην πουλήσει λιγότερα από 300. Για κάθε δέντρο εισπράττει περίπου 15 ευρώ «έως και 30 αν είναι από αυτά με τη γλάστρα» τονίζει.

Φέτος το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε άδεια μετά από σχετικές αιτήσεις των παραγωγών να κοπούν από νόμιμες φυτείες 52.000 δέντρα. Για τον Ταξιάρχη, υπεύθυνο για τον έλεγχο της υλοτόμησης, της σήμανσης και στη συνέχεια τον έλεγχο των δέντρων που μεταφέρονται προς τις αγορές, είναι το δασαρχείο Πολυγύρου. Ο δασάρχης κ. Λευτέρης Πιτσάκος εγγυάται ότι τα έλατα που φεύγουν από την περιοχή κόβονται νόμιμα και εκφράζει την αισιοδοξία του για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που για πολλά χρόνια είχε σημειώσει σημαντική κάμψη. «Πέρυσι και φέτος κλείστηκε μια σημαντική συμφωνία για εξαγωγή στην Κύπρο», λέει.

Για το ίδιο θέμα:ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , ,

3 replies

  1. Στο εξωτερικό έχουν πραγματική βιομηχανία φυσικών ελάτων. Μέχρι ελικόπτερα έχουν επιστρατεύσει για να τα μεταφέρουν, κι εμείς στην Ελλάδα… http://www.inflight.gr/χριστουγεννιάτικα-δέντρα-που-πετούν/

Trackbacks

  1. ΥΠΕΡ : Καλλιέργεια και νόμιμη κοπή, εισόδημα για κάποιους (του Γεωργίου Καρέτσου) | Δασαρχείο
  2. ΚΑΤΑ : Γιατί δεν τα φέρνετε ζωντανά να τα φυτέψουμε μετά; | Δασαρχείο

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: