Υλοτομία αυτοφυών δένδρων στις αποστραγγιστικές τάφρους

img

Οριστική λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει την τελευταία διετία με τον καθαρισμό των τάφρων, καθώς ΤΟΕΒ και δασικές υπηρεσίες διαφωνούσαν στον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η διαχείριση της ξυλείας που προέκυπτε από την υλοτομία της αυτοφυούς βλάστησης, δρομολογείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας δια μέσου της Ειδικής Γραμματείας Δασών.Το έγγραφο της Ειδικής Γραμματείας Δασών είναι απόρροια των συμπερασμάτων των συσκέψεων που έχουν προηγηθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και των προτάσεων που απέστειλε εγγράφως η Γενική Γραμματέας Βίκυ Ευταξά μετά και την τελευταία σύσκεψη που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα τον περασμένο Νοέμβριο.

Στο έγγραφο, που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Δασών Γεώργιος Αμοργιανιώτης, αποσαφηνίζονται οι όροι  και οι  προϋποθέσεις με τους οποίους μπορεί να γίνεται πλέον ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών τάφρων  από την αυτοφυή βλάστηση και στη συνέχεια η διαχείριση των προϊόντων ξύλου που προκύπτουν από αυτόν.

Ειδικότερα αναφέρονται τα ακόλουθα:  «Το ανακύψαν ζήτημα του καθαρισμού των αποστραγγιστικών τάφρων πρέπει να εξεταστεί και να δικαιολογηθεί με τους λόγους δημοσίου συμφέροντος που άπτονται της ζωής των κατοίκων και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, σε περίπτωση πλημμυρών.

Τα αποστραγγιστικά δίκτυα στις αγροτικές εκτάσεις αποτελούν έργα υποδομής για την αποτροπή των πλημμυρικών φαινομένων στις εκτάσεις αυτές και σε καμία περίπτωση δεν αποκτούν δασικό χαρακτήρα με την ανάπτυξη ξυλώδους βλάστησης επί αυτών.

Τα δίκτυα αυτά, ως εμπίπτοντα στη Β’ κατηγορία έργων εγγείων βελτιώσεων σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.δ. 3881/1958, υπάγονται ως προς τη διοίκηση, συντήρηση και λειτουργία τους στους οικείους Ο.Ε.Β. (άρθρα 6 παρ. 2 και 14 παρ. 2 ν.δ. 3881/1958 «περί εγγείων βελτιώσεων»).

Περαιτέρω οι ζώνες των ανωτέρω έργων τελούν υπό τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των Ο.Ε.Β., κατόπιν σχετικής μεταβίβασης με υπουργική απόφαση, κατά τα ειδικότερον προβλεπόμενα στο άρθρο 2 παρ. 2 του ν.δ. 497/1974, ή άτυπης παράδοσης σε αυτούς των ανωτέρω αρμοδιοτήτων εκ μέρους του Δημοσίου με τη θέληση του (Γνωμ. ΝΣΚ υπ’ αριθμ. 416/2003). Άλλως η διαχείριση και εκμετάλλευση των ζωνών των ως άνω έργων ανήκει στην οριζόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.δ. 497/1974 υπηρεσία.

Εφόσον οι ανωτέρω υπηρεσίες κρίνουν ότι, είναι αναγκαία η απομάκρυνση της φυόμενης δασικής βλάστησης επί των δικτύων αυτών, υποβάλλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια δασική υπηρεσία, η οποία οφείλει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

  1. Στην έγκριση της υλοτομίας ως εκτάκτου καρπώσεως, για λογαριασμό του ΤΟΕΒ ή ΓΟΕΒ που διαχειρίζεται τα ανωτέρω δίκτυα σύμφωνα με το αρθρ.3 ΒΔ 247/31-03- 1960, του ενδεικτικού καθ’ ύψος και οριστικού κατ’ επιφάνεια ξυλώδους όγκου που αναφέρεται στο αίτημα χωρίς να απαιτηθεί αυτοψία και προσήμανση.
  2. Στην καταμέτρηση των δασικών προϊόντων που θα προκύψουν από την υλοτομία, χορηγώντας τα ανάλογα δελτία μεταφοράς για τη νόμιμη διακίνησή τους.

Τα παραγόμενα προϊόντα ανήκουν στο ΤΟΕΒ ή ΓΟΕΒ και η διάθεσή τους διενεργείται από τους ίδιους σύμφωνα με την παρ. 2 του αρθρ.3 του ΝΔ 497/1975, υπό την εποπτεία του οικείου ΟΤΑ ή της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας αντίστοιχα χωρίς καμία εμπλοκή της δασικής υπηρεσίας.»

Διαβάστε για το ίδιο θέμα:ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: