Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Σειρά μέτρων ενάντια στη ρύπανση από τζάκια και σόμπες προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ. Τον κώδωνα του κινδύνου από το τοξικό «νέφος» κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Τη διάθεση 51,5 εκ. ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης σε νοσοκομεία, σχολεία και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, καθώς και μείωση της βιομηχανικής/βιοτεχνικής δραστηριότητας, τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τζάκια, σόμπες κλπ. προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ.

Ακολουθούν δυο υπουργικές αποφάσεις, του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου για δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης και τη χορήγηση έκπτωσης 70 % στο ρεύμα για τις δομές αλληλεγγύης.

Και οι αποφάσεις αυτές είναι προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Η ΚΥΑ αφορά το σχέδιο δράσης για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

-Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.

-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.

– Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κλπ.)

– Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.

– Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Με την απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη που ακολουθεί, θα δίνεται δωρεάν ρεύμα (εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του ΚΟΤ για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κλπ. αντί για σόμπες και τζάκια.

Τέλος η απόφαση του υφυπουργού θεσπίζει νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κλπ. (π.χ. συσσίτια, φαρμακεία κλπ.) που θα είναι φθηνότερο κατά 70 % σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων προφύλαξης απο το τοξικό «νέφος» της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Με βάση την εξέλιξη των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τα τελευταία 24ωρα, στο Μαρούσι και το κέντρο της Αθήνας η αιθαλομίχλη ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, ενώ το πλησίασε σε Πειραιά και Λυκόβρυση. Αυξημένες ήταν οι τιμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο.

Πηγή: AMΠEΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

1 reply

  1. ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ Δ.Ε.Η ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ?. ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΟΧΙ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΠΟΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΙΚΙΝΗΤΑ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ. ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΧΕΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΕ ΣΕ ΣΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΤΖΑΚΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙΓΕΤΑΙ… ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΡΕΥΜΑ.ΔΥΣΤΙΧΩΣ Η ΥΦΕΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΡΟΧΕΣ .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: