Κατέσχεσαν απόβλητα ξυλείας επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον

xuleia

Το Ποντίκι Web

Για πρώτη φορά στα χρονικά κατασχέθηκε φορτίο με απόβλητα ξυλείας (καμένα και βρεγμένα παράγωγα ξυλείας – μοριοσανίδες και κόντρα πλακέ), που προορίζονταν  για οικιακή και βιομηχανική χρήση ενώ η καύση τους είναι άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Το φορτίου βάρους περίπου 5.800 τόνων, κατέσχεσε η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, ύστερα από ελέγχους που διενήργησε στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2014.

Το συγκεκριμένο φορτίο, το οποίο παρελήφθη προς καταστροφή ως «στερεό μη επικίνδυνο απόβλητο», αντί να καταστραφεί μεταφέρθηκε και παραχωρήθηκε σε μη αδειοδοτημένο διαχειριστή ως «υλικό» και αποθηκεύτηκε σε αγρόκτημα στην θέση Γκορυτσά Ασπροπύργου Αττικής, προς αξιοποίηση με τρόπο που ερευνάται.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών προληπτικών και έκτακτων ελέγχων αρμοδιότητας της ΕΥΕΠ για την διαχείριση επικίνδυνων και μη αποβλήτων, που το τελευταίο διάστημα κατόπιν σχετικής κατεύθυνσης του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη,  έχουν εστιαστεί στην διαχείριση αποβλήτων με θερμογόνο δύναμη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν παράνομα για την παραγωγή «στερεών καυσίμων» για βιομηχανική και οικιακή χρήση και τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης και συνιστούν άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

http://topontiki.gr/article/64231/Katesxesan-apoblita-ksuleias-epikinduna-gia-tin-ugeia-kai-to-periballonΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: