Η καύση κωνοφόρων είναι επικίνδυνη, προειδοποιεί καθηγητής του ΑΠΘ

tzaki

Ασπίδα προστασίας για τα περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Σέιχ Σου μπορεί να αποτελέσει η… γνώση, εκτιμά καθηγητής δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

“Η διάδοση του γεγονότος ότι η καύση κωνοφόρων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους κόβουν παράνομα ξύλα από τα δέντρα του περιαστικού δάσους” εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Παύλος Σμύρης.

Όπως επισημαίνει, το πεύκο, όταν καίγεται, απελευθερώνει ρετσίνι που επικάθεται μέσα στους σωλήνες της σόμπας ή στην καμινάδα του τζακιού.

“Με τη μακροχρόνια χρήση και την αλλεπάλληλη συγκέντρωση ρετσινιού, αρκεί μια σπίθα για να γίνει έκρηξη και να πάρει φωτιά, κάτι που η πλειονότητα του κόσμου δεν το γνωρίζει” σημειώνει ο καθηγητής διευκρινίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν είναι άμεσος, αλλά σίγουρα είναι ορατός, με την παρέλευση 1-2 χρόνων από την καύση κωνοφόρων.

“Η αποτελεσματικότερη φύλαξη του Σέιχ Σου, σε συνδυασμό με τη διάδοση της επικινδυνότητας καύσης πεύκων, μπορεί να εξαλείψει πλήρως τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας” καταλήγει ο κ.Σμύρης.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Υλοτομίες

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: