Αυξάνεται η παράνομη υλοτομία στα δάση και στην ύπαιθρο της Κύπρου

Λόγω κρίσης οι Κύπριοι επιλέγουν την λαθροϋλοτομία για να ζεσταθούν το χειμώνα
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Άτομο που πωλεί παράνομα υλοτομημένη ξυλεία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή και με πρόστιμο μέχρι €40.000

Αύξηση της παράνομης υλοτομίας, τόσο στα δάση, όσο και στην ύπαιθρο, είτε από άτομα που εμπορεύονται καυσόξυλα, είτε από μεμονωμένους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να βρουν έναν ανέξοδο τρόπο να ζεσταθούν τον χειμώνα , παρατηρείται το τελευταίο διάστημα , σύμφωνα με τον Αντώνη Χωραττά Α` Συντηρητή Δασών στο Τμήμα Δασών.

Το Τμήμα Δασών στα πλαίσια των προσπαθειών του για πάταξη του φαινομένου, είπε ο κ Χωραττάς,  καλεί όλους τους ευσυνείδητους πολίτες και τις Τοπικές Αρχές να καταγγέλλουν στον πλησιέστερο δασικό ή αστυνομικό σταθμό περιστατικά υλοτομίας δέντρων ή εμπορίας ξυλείας και καυσόξυλων για τα οποία υπάρχει εύλογη υπόνοια ότι διενεργούνται χωρίς άδεια.

Ο κ Χωραττάς ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ανέφερε πως η αύξηση της λαθροϋλοτομίας οφείλεται στην οικονομική κρίση που πλήττει και την Κύπρο, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ρεύματος έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των καταναλωτών να προσφεύγει στη λύση των καυσόξυλων για τη θέρμανσή τους.

Πρόσθεσε επίσης, πως το Τμήμα Δασών, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών του κόσμου σε καυσόξυλα, έχει ήδη διαθέσει στην αγορά σημαντικές ποσότητες καυσόξυλων που προέρχονταν από πυρκαγιές ή διάφορες αραιώσεις και εργασίες περιποίησης δασικών συστάδων.

Παράλληλα, συνέχισε, το Τμήμα Δασών για εναρμόνιση με τον Κανονισμό της ΕΕ για την Ξυλεία , έχει ετοιμάσει εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο στις 14 Νοεμβρίου έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε Νόμο. Ο Νόμος αυτός είναι ο περί του Ελέγχου της Εμπορίας Ξυλείας και Προϊόντων Ξυλείας Νόμος του 2013, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 29 Νοεμβρίου, 2013.

Ο κ Χωραττάς ανέφερε πως ο Νόμος αυτός ορίζει το Τμήμα Δασών ως αρμόδια αρχή, και απαιτεί από τους εισαγωγείς και εμπόρους ξυλείας και προϊόντων ξυλείας καθώς επίσης και  από όλους όσους εμπορεύονται καυσόξυλα να εξασφαλίζουν ετήσια άδεια εμπορίας από το Τμήμα Δασών, να τηρούν βιβλία και λογαριασμούς.

Με βάση το Νόμο αυτό, συνέχισε, οποιοδήποτε πρόσωπο εμπορεύεται καυσόξυλα χωρίς τη σχετική άδεια, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει το ένα (1) έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις (5.000) πέντε χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επίσης με βάση το Νόμο ,  οποιοδήποτε άτομο ή εταιρία τοποθετεί στην αγορά παράνομα υλοτομημένη ξυλεία διαπράττει ποινικό αδίκημα το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή και με πρόστιμο μέχρι €40.000.

Όσον αφορά την εμπορία καυσόξυλων, πέρα από την ανάγκη κατοχής ετήσιας άδειας εμπορίας και τήρηση μητρώων και λογαριασμών από τους εμπόρους, ο Νόμος αυτός προβλέπει ακόμη με σκοπό την πάταξη του φαινομένου της παράνομης εμπορίας όπως η μεταφορά καυσόξυλων από έμπορο ή ιδιώτη πρέπει να συνοδεύεται από άδεια μεταφοράς ή δελτίο μεταφοράς , κατά την  μεταφορά καυσόξυλων, ο αδειούχος έμπορος πρέπει να φέρει μαζί του την πρωτότυπη άδεια εμπορίας καυσόξυλων, και αντίγραφο της άδειας πρέπει να υπάρχει αναρτημένο στο χώρο αποθήκευσης καυσόξυλων.

Ακόμη σε διαφήμιση για πώληση καυσόξυλων πρέπει να αναγράφεται η φράση «Αδειούχος Έμπορος Καυσόξυλων», να γίνεται ρητή αναφορά στον αριθμό μητρώου στο Τμήμα Δασών, και  ο αδειούχος πρέπει να παρέχει στο Τμήμα Δασών στοιχεία σχετικά με τους χώρους αποθήκευσης και πώλησης καυσόξυλων και για τα οχήματα που θα χρησιμοποιεί για τη μεταφορά των καυσόξυλων,

Ο κ Χωραττάς διευκρίνισε επίσης  ότι στα καυσόξυλα συμπεριλαμβάνονται και τα οπωροφόρα δέντρα.

Με βάση τον Νόμο αυτό, υποχρεώσεις έχει και ο κάθε ένας που χρησιμοποιεί  και καίει καυσόξυλα, είπε ο κ Χωραττάς, προσθέτοντας πως όλοι όσοι κατέχουν στα υποστατικά τους καυσόξυλα πρέπει για όσο χρόνο κατέχουν τα καυσόξυλα αυτά, να κατέχουν τέτοια στοιχεία που να αποδεικνύουν τη νομιμότητά τους.

Η μη διατήρηση τέτοιων στοιχείων τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο το οποίο ανέρχεται μέχρι και τα €1000.

Κάλεσε παράλληλα τους αγοραστές καυσόξυλων να απαιτούν από τους εμπόρους καυσόξυλων την έκδοση σχετικής απόδειξης για την πώληση των ξύλων αυτών.

Το Τμήμα Δασών καλεί για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό άλλα και τους  έμποροι, να επισκεφτούν της ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών ή να αποτείνονται στο τηλέφωνο 22805514.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=160810



ΚατηγορίεςΥλοτομίες

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading