Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2014 – Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων 2014

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου

Το Δέλτα του Έβρου και γενικότερα οι υγρότοποι έχουν μεγάλη αξία για τη φύση, την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. Οι λειτουργίες και αξίες τους είναι πολλαπλές, πολύπλοκες και πολύτιμες.

Ιδιαίτερη αξία έχουν οι υγρότοποι για τη γεωργία. Μεγάλο κομμάτι των υγροτόπων χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια, καθώς οι υγρότοποι είναι γόνιμες περιοχές και διαθέτουν άφθονο νερό για άρδευση.

Τονίζοντας τις αξίες των υγροτόπων για την άγρια ζωή και για τη γεωργία, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου θα γιορτάσει την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στηνΚαππαδοκική Εστία, στην Αλεξανδρούπολη. Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε μαθητές του Δημοτικού, θα πραγματοποιηθεί τις πρωινές ώρες (8.30 π.μ. – 14.00 μ.μ.) και θα περιλαμβάνει προβολή με το θέμα της γιορτής (η αξία των υγροτόπων για τη γεωργία), εκπαιδευτικές δραστηριότητες, χειροτεχνίες, καθώς και χορευτικό δρώμενο με τίτλο «Εν πτήση» από την Σκηνή Δράσεων Τέχνης Χορού.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Καππαδοκών Νομού Έβρου «Οι Τρεις Ιεράρχες» και τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στο τηλέφωνο: 25510 61000.

Ελένη Μακρυγιάννη

——————————————————-

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Εορτασμοί Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα διοργανώνει την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, εσπερίδα και έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εσπερίδα θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και έχει τίτλο «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός στις παρυφές της Θεσσαλονίκης». Στην εκδήλωση θα γίνουν παρουσιάσεις σχετικά με τη σημασία του Εθνικού Πάρκου, τις δυνατότητες αναψυχής και τη συμβολή της καλλιέργειας του ρυζιού στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Στις 8 το βράδυ θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με εικόνες από το διαγωνισμό φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε για το Εθνικό Πάρκο το 2008 από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πρόσκληση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ
18:00: Έναρξη εκδήλωσης, χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, καθ. Θεμιστοκλή Κουιμτζή
18:10: «Η σημασία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία Αλιάκμονα», Στέλλα Βαρελτζίδου, βιολόγος – περιβαλλοντολόγος, συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
18:30: «Ορυζώνες και Περιβάλλον», Βασίλης Γιαμούζης, γεωπόνος MSC, Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα
18:50: «Προστατευόμενες περιοχές και αναψυχή», Μαρία Κατσακιώρη, Υπεύθυνη ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ερμηνείας περιβάλλοντος, ΕΚΒΥ
18:50: Ερωτήσεις – συζήτηση.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, είναι «Υγρότοποι και γεωργία: συνεργάτες στην ανάπτυξη». Η Γραμματεία της Σύμβασης Ραμσάρ επέλεξε αυτό το θέμα, καθώς το 2014 έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμιο έτος της οικογενειακής γεωργίας» και θέλοντας να δώσει έμφαση στη στενή σχέση συνύπαρξης των υγροτόπων με τη γεωργική δραστηριότητα.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Περιβάλλον

Tags: , , ,

1 reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: