Υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών στο ν. Τρικάλων

dasiki

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Τα τελευταία χρόνια οι λαθροϋλοτομίες και η παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων και κυρίως καυσόξυλων παρουσιάζουν αυξητική τάση λόγω της δύσκολης για όλους μας οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται ο τόπος μας.

Οι Δασικές Υπηρεσίες του Νομού μας (Δ/νση Δασών – Δασαρχεία) ως οι καθ’ ύλην αρμόδιες για την προστασία – διαχείριση των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων εν γένει με την συνδρομή του υπάρχοντος επιστημονικού και υλωρικού προσωπικού και με τα μέσα τα οποία διαθέτουν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια σε καθημερινή βάση παράλληλα και με τα άλλα καθήκοντα και υποχρεώσεις, να περιορίσει το φαινόμενο των παράνομων υλοτομιών και της παράνομης διακίνησης δασικών προϊόντων.

Πέραν των ανωτέρω από το 2011 το Υπουργείο Περιβάλλοντος διά της Ειδικής Γραμματείας Δασών και της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, αποφάσισε και κατάρτισε «Ειδικό Πρόγραμμα Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών», το οποίο υλοποιήθηκε από τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας με συντονισμό από τη Δ/νση Δασών Τρικάλων και όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία, τα αποτελέσματα ήταν θετικά.

Το παραπάνω πρόγραμμα συνεχίζει να υλοποιείται από τις παραπάνω δασικές Υπηρεσίες και για το έτος 2014, σε εφαρμογή σχετικών διαταγών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας.

Για την επίτευξη των στόχων του παραπάνω προγράμματος τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας, υπό την εποπτεία – συντονισμό της Δ/νσης Δασών του Νομού εφαρμόζουν πρόγραμμα επιφυλακής κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Ακόμα έχει προγραμματιστεί και υλοποιείται Ειδικό Πρόγραμμα Περιπολιών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου των λαθροϋλοτομιών και της παράνομης διακίνησης δασικών προϊόντων.

Υπενθυμίζουμε για μία ακόμη φορά, προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, πως όσοι εκ των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα στην ορεινή περιοχή του Νομού μας, έχουν ανάγκη προμήθειας καυσόξυλων για ατομική χρήση προκειμένου να καλύψουν ανάγκες θέρμανσης τους παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης τους με διάφορους τρόπους (όπως από υπολείμματα υλοτομιών – ξηρά και κατακείμενα δένδρα, από αγρούς κλπ) αρκεί να απευθύνονται στις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές αρχές του Νομού.

Στην προσπάθειά αυτή που καταβάλλει η Υπηρεσία μας θα θέλαμε αρωγούς όσους αγαπούν, ανησυχούν και νοιάζονται για την προστασία των δασών και των δασικών οικοσυστημάτων γενικά που αποτελούν δημόσιο αγαθό και περιουσία όλων μας.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τις δασικές αρχές είναι:
1) Δ/νση Δασών Ν. Τρικάλων 2431028482
2) Δασαρχείο Τρικάλων 2431031269
3) Δασαρχείο Καλαμπάκας 2432022415

Ο Δ/ντής Δασών
Κουτσονάσιος ΧρήστοςΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: