Προωθείται κουτσουρεμένο το δασικό νομοσχέδιο

kalafatis

Για άμεση προώθηση στη Βουλή του δασικού νομοσχέδιου, που είχε θέσει σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόνον όμως με τις ρυθμίσεις που αφορούν στις επιτρεπόμενες χρήσεις στα δάση -όπως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση- και πιέζουν για την εφαρμογή τους την πολιτική ηγεσία του υπουργείου οι εκπρόσωποι της τρόικας των δανειστών, κάνει λόγο δημοσίευμα της Σαββατιάτικης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, διαγράφεται ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του λεγόμενου δασικού νομοσχεδίου, δηλαδή οι ρυθμίσεις που αφορούσαν στην αλλαγή των κατηγοριών των εκτάσεων, οι οποίες βεβαίως προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων από φορείς και οικολογικές οργανώσεις.

Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο σαββατιάτικο φύλλο (1/3) της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, παρακάτω παραθέτουμε μερικά μόνο από τα αποσπάσματα που αναφέρονται στο δασικό νομοσχέδιο.

——————————-

Οι ρυθμίσεις του δασικού νομοσχεδίου που μπαίνουν στο ράφι, πρόκειται «να ενταχθούν σε άλλο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί σε επόμενο στάδιο», λένε αορίστως πηγές του ΥΠΕΚΑ. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι εκτάσεις δημόσιας γης συνολικής επιφάνειας άνω των 18 εκατομμυρίων στρεμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως χορτολιβαδικές, βραχώδεις, πετρώδεις και άλλες μέχρι τώρα μη αξιοποιήσιμες, συγκεντρώνονται σε μια νέα κατηγορία εκτάσεων, τις «δημόσιες γαίες», οι οποίες μέσω του μηχανισμού της «τράπεζας γης» θα μπορούν να ανταλλάσσονται με δάση και δασικές εκτάσεις.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τους εκπροσώπους των δανειστών για θέματα του υπουργείου, απόντος του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη, στις πιέσεις της τρόικας απάντησε ότι θα προωθηθούν άμεσα στη Βουλή και θα ψηφιστούν μέσα στο επόμενο δίμηνο το δασικό και το χωροταξικό νομοσχέδιο.

Το πολυνομοσχέδιο

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, που θα παραμείνει ο Στ. Καλαφάτης και η ομάδα των συνεργατών του στο ΠΕΚΑ διατηρώντας την αρμοδιότητα και την πρωτοβουλία των νομοθετικών ρυθμίσεων, θα προετοιμαστεί ένα πολυνομοσχέδιο για άμεση κατάθεση στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τις δασικές επεμβάσεις (χωρίς την αλλαγή των κατηγοριών των εκτάσεων), τη νομιμοποίηση γηπέδων και αθλητικών εγκαταστάσεων με νέες επεκτάσεις, τα υδατορέματα, τροποποιήσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και άλλες πολεοδομικές διατάξεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νομοσχέδια του Σταύρου Καλαφάτη για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις χρήσεις γης επί των οποίων ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα, συν τις δασικές ρυθμίσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, δεν εγκαταλείπονται αλλά προγραμματίζονται για αργότερα. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, λένε οι ίδιοι κύκλοι, η τελική επεξεργασία τους, ώστε να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή πριν ο αναπληρωτής υπουργός φύγει από τους Αμπελοκήπους των Αθηνών για να πέσει στην προεκλογική μάχη της δημαρχίας Θεσσαλονίκης. Οι ίδιες πηγές στέλνουν παράλληλα καθησυχαστικό μήνυμα προς τους ενδιαφερομένους ότι οι ρυθμίσεις δεν θα εγκαταλειφθούν είτε έρθει άλλος αναπληρωτής υπουργός είτε μοιραστούν οι αρμοδιότητές τους με κυρίαρχο ρόλο του υπουργού Γιάννη Μανιάτη.

Αποσπάσματα από το δημοσίευμα: “Σε προεκλογική ομηρία οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί” Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ Σαββατιάτικη 01.03.2014

http://www.enet.grΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: