Δασαρχείο Άμφισσας: Αυξημένη ζήτηση καυσοξύλων και λαθροϋλοτομία

kausoxula

http://www.amfissapress.gr

Με αφορμή την αυξημένη ζήτηση  καυσοξύλων και τα κρούσματα λαθροϋλοτομιών που παρατηρούνται σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το Νόμο 4138/2013 που αναφέρεται  στην παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων από δάση και δασικές εκτάσεις προβλέπεται ότι:

1)  Εάν από την παράβαση δεν επήλθε ζημία ή αυτή δεν υπερβαίνει τα 300 Ευρώ, ο υπαίτιος παράνομης υλοτομίας,  μεταφοράς δασικών προϊόντων  καθώς και ο κάτοχος παρανόμως μεταφερόμενων δασικών προϊόντων τιμωρείται σε βαθμό πταίσματος με πρόστιμο ή και κράτηση.

Εάν η προξενηθείσα στο δάσος ζημία υπερβαίνει τα 300 Ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται σε  βαθμό πλημμελήματος με φυλάκιση.

Εάν η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει τα 10.000 Ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη μέχρι 10 έτη.

2)  Γίνεται κατάσχεση και δήμευση των παρανόμως υλοτομηθέντων ή μεταφερόμενων δασικών προϊόντων από τα δασικά ή αστυνομικά όργανα.

3)  Ομοίως κατάσχονται και δημεύονται τα παντός είδους εργαλεία, όργανα και σκεύη με τα οποία τελέστηκε το αδίκημα καθώς και τα μεταφορικά  μέσα.

Για πρώτη φορά προβλέπεται και η κατάσχεση της άδειας κυκλοφορίας τους , το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού και  η αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

4)  Με πράξη καταλογισμού του οικείου Δασάρχη επιβάλλεται διοικητική ποινή προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας – καυσοξύλων .

5)  Πέρα από τα παραπάνω, με αφορμή περιστατικά παράνομης υλοτομίας ελαιοδένδρων, ενημερώνουμε ότι πλέον η δασική υπηρεσία είναι αρμόδια για τη βεβαίωση και των παραβάσεων αυτών.

Πρέπει να γίνει όμως κατανοητό ότι η κατάσταση των δασών μας  δεν επιτρέπει  να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων.

Προκειμένου να σας χορηγηθεί έγκριση υλοτομίας και μεταφοράς καυσοξύλων από τα δημόσια δάση   θα πρέπει να υποβάλλετε στην υπηρεσία μας ( ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΑΣΟΝΟΜΕΙΑ) σχετική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση.

Άμφισσα 27 – 2 – 2014
Η Δασάρχης Άμφισσας κ.α.α.
Νικολέττα Τομαρά
Δασοπόνος

http://www.amfissapress.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Υλοτομίες

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: