Δ/νση Δασών Καστοριάς: Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής σήμερα

wwd_0

Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής προκηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Δεκεμβρίου 2013. Θα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, κάθε χρόνο, στις 3 Μαρτίου. Είναι η ημέρα που το 1973 υπογράφηκε η Σύμβαση Διεθνούς Εμπορίας Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας που Κινδυνεύουν με Εξαφάνιση (CITES). Σημαντικός σκοπός της CITES είναι η διασφάλιση ότι το διεθνές εμπόριο δεν απειλεί την επιβίωση των ειδών. Η ημέρα αυτή μας θυμίζει την ανάγκη να εντείνουμε την μάχη ενάντια στη λαθροθηρία και λαθρεμπορία ειδών της άγριας ζωής.

Η λαθρεμπορία άγριων ζώων (το παράνομο διασυνοριακό εμπόριο βιολογικών πόρων από την άγρια φύση, συμπεριλαμβανομένης και της εμπορίας ξύλου και θαλάσσιων ειδών) δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο, όμως η κλίμακα, η φύση και οι επιπτώσεις της έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η σημερινή παγκόσμια έξαρση της λαθροθηρίας και της λαθρεμπορίας άγριων ζώων, για ορισμένα είδη έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Το 2013 στη Νότια Αφρική κυνηγήθηκαν παράνομα πάνω από 1.000 ρινόκεροι, έναντι 13 το 2007, ενώ το κέρατο ρινόκερου είναι πλέον πολυτιμότερο από τον χρυσό (40.000 ευρώ το κιλό). Ο αριθμός των αφρικανικών ελεφάντων που σκοτώνονται παράνομα διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τους 22.000 το 2012. Στη λαθροθηρία οφείλεται και το 78% των σκοτωμένων τίγρεων στη Σουμάτρα.

Η λαθρεμπορία άγριων ζώων, η οποία πλήττει πολύ σοβαρά την βιοποικιλότητα, αποτελεί σήμερα μια από τις πλέον επικερδείς διεθνείς εγκληματικές δραστηριότητες παγκόσμια, που χαρακτηρίζεται από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα από την άγρια πανίδα. Τα χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης και οι σπάνιες ή μικρές ποινικές διώξεις την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική για τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΕ αλλά και εκτός αυτής.

Η ΕΕ δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαετία στην καταπολέμηση της λαθρεμπορίας άγριων ζώων, έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες εμπορίας απειλούμενων ειδών, ενώ παρέχει μεγάλης κλίμακας υποστήριξη στις προσπάθειες αναπτυσσόμενων χωρών για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας άγριων ζώων.

Σκοπός του εορτασμού της 3 Μαρτίου είναι να αυξηθεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την παγκόσμια άγρια πανίδα και χλωρίδα και την ποικίλη προσφορά της, συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής, της γενετικής, της κοινωνικής, της επιστημονικής, της εκπαιδευτικής, της πολιτισμικής και της αισθητικής στην ανάπτυξη και στο καλό της ανθρωπότητας.

Γραφείο CITES Δυτικής Μακεδονίας
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Πηγή: Ράδιο Λέχοβο 97.1ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: