Οι ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστούν μέχρι το 2050

plimmires

Το Ποντίκι Web

Οι πλημμύρες απειλούν την Ευρώπη

Οι ζημιές από τις ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη θα τετραπλασιαστούν μέχρι το 2050, καθώς τέτοια φυσικά φαινόμενα θα συμβαίνουν πολύ πιο συχνά και θα είναι πιο καταστροφικά.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη και αιτία θα είναι αφενός η κλιματική αλλαγή και αφετέρου η κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη.

Η έρευνα θεωρείται η πιο εκτεταμένη και ακριβέστερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα των πλημμυρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι για μεμονωμένες χώρες.

Οι ερευνητές (κλιματολόγοι, μαθηματικοί, υδρολόγοι, οικονομολόγοι κ.α.) από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων της Αυστρίας, το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Μελετών του Πανεπιστημίου UV του ‘Άμστερνταμ και άλλα ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα, με επικεφαλής τους Μπρέντεν Γιόνγκμαν και Στέφαν Χοχράϊνερ-Στίγκλερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής “Nature Climate Change”.

Η διεπιστημονική μελέτη εκτιμά ότι κατά την περίοδο 2000-2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι μέσες ετήσιες ζημιές λόγω πλημμυρών ανέρχονταν σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως μπορεί να αυξηθούν δραματικά σε 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο έως το 2050.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.α.) το 2013 και 2014, είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθούν σε συχνότητα από μία ανά 16 χρόνια (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) σε μία ανά δέκα χρόνια έως το 2050

Πηγή: ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙΚατηγορίεςΥδατικοί πόροι

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: