Οι Δήμοι των Μεσογείων διεκδικούν τα αντισταθμιστικά από την πώληση του Ελληνικού

elliniko

Mesogianews.gr

Με υπόμνημα που κατατέθηκε σήμερα στον Υπουργό Οικονομικών και θα κοινοποιηθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Εσωτερικών και στον πρόεδρο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, οι Δήμοι Κρωπίας, Μαρκοπούλου, Παιανίας, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, υπενθυμίζουν την αναγνώριση και απόδοση των προβλεπόμενων από το νόμο αντισταθμιστικών οφελών που δικαιούνται με βάση τον ν. 2338/1995 από την αξιοποίηση της εκτάσεως του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που γίνει δεκτό το δίκαιο αυτό αίτημα των Δήμων, τα ποσά που θα τους χορηγηθούν είναι ιδιαιτέρως μεγάλα και πρόκειται να αλλάξουν δραστικά την καθημερινή ζωή και την εικόνα των Μεσογείων. 

Ωστόσο, επειδή μέχρι σήμερα το Δημόσιο κωφεύει στην εκπλήρωση της εν λόγω υποχρέωσής του, αρνούμενο να καταβάλει τα προβλεπόμενα αντισταθμιστικά οφέλη, οι Δήμοι υποχρεώθηκαν να ασκήσουν αιτήσεις ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της άρνησης του Δημοσίου να καταβάλει τα ποσά που έχουν εισπραχθεί στο παρελθόν από την πάσης φύσεως αξιοποίηση των χώρων του πρώην Αεροδρομίου. Η συζήτηση των εν λόγω αιτήσεων ακυρώσεως, μετά από αρκετές αναβολές, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενώπιον της μείζονος συνθέσεως του Ε’ Τμήματος του Δικαστηρίου κατά τη δικάσιμο της 4ης Ιουνίου 2014, με εισηγητή τον Σύμβουλο κ. Χρ. Ράμμο.

Εν τω μεταξύ, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την εταιρεία LAMDA DEVELOPMENT για την πώληση της εκτάσεως με σκοπό την αξιοποίησή της. Γίνεται έτσι αντιληπτό ότι ενεργοποιείται αυτομάτως το δικαίωμα των Δήμων των Μεσογείων για την απόδοση των προβλεπόμενων αντισταθμιστικών οφελών που προκύπτουν από την πώληση αυτή. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα, οι Δήμοι των Μεσογείων «ευελπιστούν ότι η  Πολιτεία θα εκπληρώσει το νομικό και πολιτικό χρέος της απέναντι στους πολίτες των Μεσογείων και της Ανατολικής Αττικής και ότι συνακόλουθα, δεν θα αναγκασθούν να προσφύγουν σε νομικές ενέργειες για την προάσπιση των δικαιωμάτων των δημοτών τους, οι οποίες κάθε άλλο παρά βοηθούν στη διαμόρφωση της εικόνας της Πολιτείας μας ως νομικά δικαιοκρατικής και πολιτικά συνεπούς στις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της».

Δείτε εδώ αναλυτικά το υπόμνημα που κατατέθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο των Δήμων, Δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου.

Mesogianews.grΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: