Πάρκα και άλση στο σ/ν για τα Ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης

ALSOS7

Λήγει σήμερα η δημόσια διαβούλευση του σ/ν για τα Ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώνει το ΥΠΕΚΑ, με τη διαβούλευση, που αποτελεί και το τελικό στάδιο πριν την εισαγωγή του Νομοσχεδίου προς ψήφιση στη Βουλή, επιβεβαιώνεται μετά από πολύ καιρό η πρόθεση της πολιτείας να αποκτήσουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σύγχρονα ρυθμιστικά σχέδια, που θα ανταποκρίνονται στις εξελίξεις και θα εκφράζουν τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των δύο συγκεκριμένων μητροπολιτικών περιοχών.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνει 82 άρθρα και από την έναρξη της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης (27/3 – 3/4) έχουν υποβληθεί μόνο…19 σχόλια*.

Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι εμπεριέχονται διατάξεις που θίγουν το καθεστώς προστασίας των πάρκων και των αλσών, όπως το έθεσε η δασική νομοθεσία. Πιο συγκεκριμένα, στα άρθρα 18, 19, 21, 60 αναφέρεται η έννοια των υπερτοπικών πόλων αναψυχής και των μητροπολιτικών πάρκων, με ποικίλες κι ετερόκλητες χρήσεις εν αυτών, ενώ αγνοείται παντελώς η έννοια του άλσους.

Σχόλιο στο άρθρο 18, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με τη διατύπωση της παρ. 1β δεν αναφέρονται ρητά οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιτρέπουν, κατ’ εξαίρεση, την αλλαγή χρήσης των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Επίσης, με το άρθρο 81, προστίθενται νέα εδάφια στο τέλος της περιπτώσεως 1στ της παραγράφου 1 του άρθρου 49 του ν. 998/1979, όπως ισχύει, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα διάθεσης τμημάτων πάρκων κι αλσών στη Γεν. Γραμ. Αθλητισμού κ.λπ. για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων. Εξαιρούνται τούτης της διάταξης οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, όμως δεν εξαιρούνται οι υπόλοιποι Δήμοι του λεκανοπεδίου της Αττικής, στους οποίους περιλαμβάνονται σημαντικοί χώροι κοινόχρηστου πράσινου (πάρκα και άλση)».


* Ο αριθμός των σχολίων στις 11:30 π.μ. (03.04.2014). Στην συνέχεια, προφανώς λόγω καθυστερημένης έγκρισης – εμφάνισης μεγάλου αριθμού σχολίων, ο αριθμός τους έφτασε στα 89 (12:29).ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

1 reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: