«Ναι» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μαύρη λίστα ειδών-εισβολέων

mink

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποτραπεί η «εισβολή» στην Ευρώπη αλλοχθόνων ειδών, τα οποία μπορούν να διαταράξουν οικοσυστήματα με δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον, την οικονομία ή ακόμη και τη δημόσια υγεία. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία «μαύρης λίστας» ειδών-εισβολέων σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη.

«Τα αλλόχθονα είδη-εισβολείς προκαλούν ζημιές ύψους τουλάχιστον 12 δισεκατομμυρίων το χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά κράτη-μέλη καλούνται να δαπανήσουν σημαντικούς πόρους για να τα αντιμετωπίσουν», δήλωσε ο τσέχος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Πάβελ Ποτς, εισηγητής του κανονισμού, ο οποίος εγκρίθηκε με 606 ψήφους υπέρ και μόλις 36 κατά. «Οι προσπάθειες αυτές πολύ συχνά δεν αποδεικνύονται αποτελεσματικές, πολύ απλά γιατί η εξάπλωση αυτών των ειδών δεν σταματά στα εθνικά σύνορα.»

Κατά τον Ποτς, καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα διαδραματίσει η συνεργασία μεταξύ των «28», οι οποίοι καλούνται να εντοπίσουν τις οδούς εισαγωγής και τους τρόπους εξάπλωσης των ειδών-εισβολέων και στη συνέχεια να τοποθετήσουν συστήματα ελέγχου και να καταρτίσουν σχέδια αντιμετώπισής τους. Όπως παραδέχθηκε, «οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ δύσκολες και είχαμε στη διάθεσή μας περιορισμένο χρόνο για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

Η αρχική πρόταση προέβλεπε τη δημιουργία «μαύρης λίστας», η οποία θα περιελάμβανε έως και 50 είδη που δεν μπορούν να εισάγονται, να μεταφέρονται, να πωλούνται στην αγορά, να ανήκουν σε κάποιον ως κατοικίδια, να εκτρέφονται ή να αφήνονται ελεύθερα στη φύση. Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπουργοί συμφώνησαν στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για απεριόριστο αριθμό τέτοιων ειδών σε μια λίστα, η οποία θα δίνει προτεραιότητα σε συγκεκριμένα ζώα ή φυτά.

Τα κράτη-μέλη θα κληθούν επίσης να ορίσουν ποινές για παραβιάσεις της νέας νομοθεσίας. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγεί κατ’ εξαίρεση άδειες για ορισμένες δραστηριότητες με τέτοια είδη.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: