Δ/νση Δασών Χαλκιδικής: Μεταχρωματικό έλκος των πλατανιών

platani

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 365/10-12-2002 Προεδρικό Διάταγμα η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να παρακολουθεί και να ελέγχει τα δάση της για πιθανές προσβολές από διάφορα παθογόνα.

Κατά τους έλεγχους αυτούς διαπιστώθηκε η παρουσία μιας ασθένειας στην Ελλάδα που προξενεί ο μύκητας Ceratocystis platani (Ceratocystis fimbriata f. sp platani ) και προσβάλει τα πλατάνια τα οποία και νεκρώνει.

Η ασθένεια αυτή είναι πολύ επιθετική και εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς καθώς μεταφέρεται από τον άνθρωπο κυρίως με τα χωματουργικά μηχανήματα και τα εργαλεία υλοτομίας ή κλάδευσης και προσβάλει το πλατάνι κυρίως από πληγώσεις στον κορμό. Πριν λίγα χρόνια εντοπίστηκε στην περιοχή του Νομού Αρκαδίας και σήμερα έχει διαδοθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και στο Νομό Καρδίτσας και Τρικάλων και δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας.

Ο Νομός Χαλκιδικής μέχρι τις τελευταίες επισκοπήσεις (ελέγχους) του 2013, που εκτελούν κάθε έτος οι δασικοί φυτοϋγειονομικοί ελεγκτές της περιοχής, δεν παρουσίασε την ασθένεια αυτή.

Για τους παραπάνω λόγους η Δ/νση Δασών Χαλκιδικής σε συνεργασία με τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Π.Ε. Χαλκιδικής οργανώνει στις 19-06-2014 (Πέμπτη) στις 09:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ενημέρωση με θέμα: «Το μεταχρωματικό έλκος των πλατανιών, γνωριμία με το παθογόνο Ceratocystis platani και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αποφύγουμε τη μόλυνση στο Νομό μας».

Είναι στο χέρι όλων μας να προστατέψουμε τη Χαλκιδική από την είσοδο του παραπάνω μύκητα και είναι υποχρέωση όλων μας η διασφάλιση της υγείας των πλατανιών και των πλατανορεμάτων καθώς αυτά αποτελούν όχι μόνο αυτοτελείς οικολογικές οντότητες σημαντικές για το περιβάλλον και τον τουρισμό αλλά και σύμβολα πολιτιστικής κληρονομιάς σημαντικά για την ιστορία του τόπου.

Πηγή κειμένου: ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: