Εντός του Ιουλίου η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή
Της Μαριάννας Τζάννε | newmoney.gr
Μολονότι το σχέδιο νόμου, βρίσκεται σε εκκρεμότητα περίπου ένα χρόνο, λόγω αντιδράσεων που δημιούργησε για τις επιτρεπόμενες επεμβάσεις μέσα σε ευαίσθητα οικολογικά περιοχές, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το θεσμοθετήσει παρά το γεγονός ότι δέχεται εισηγήσεις να «ξεχειλώσει» τις χρήσεις και την αναπτυξιακή του λογική. Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ κ. Νίκου Ταγαρά δεν απέκλειαν την πιθανότητα να κατατεθεί στη βουλή ακόμη και ένα ενιαίο νομοσχέδιο. Μαζί δηλαδή με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και την ιδιωτική πολεοδόμηση, κεφάλαια που αφαιρέθηκαν από το νόμο για την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση. Ωστόσο οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σήμερα.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στο νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνεται για πρώτη φορά διάταξη που προβλέπει πολυτελή ξενοδοχεία με βίλες μέσα σε ιδιωτικά δάση, με την διαφορά όμως ότι χαμηλώνει ο πήχης της επέμβασης. Από 10% που ήταν στο αρχικό σχέδιο περιορίζεται στο 5% ενώ κατά 50% μειώνεται και ο συντελεστής δόμησης που από 0,1 θα διαμορφωθεί σε 0,05. Δεν αλλάζει το ύφος αλλά και το εύρος των επιτρεπόμενων χρήσεων δηλαδή βιομηχανικές δραστηριότητες, τουριστικές εγκαταστάσεις, τυροκομικές μονάδες, ελαιοτριβεία, σφαγεία, μεγάλα έργα υποδομής όπως υδροηλεκτρικοί σταθμοί, ταμιευτήρες, μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και χερσαίες εγκαταστάσεις λιμένων και άντλησης υδρογονανθράκων. Εκείνο όμως που αφαιρείται από το αρχικό σχέδιο είναι η κατηγορία των δημόσιων γαιών στις οποίες είχε περιστραφεί ο αντίλογος στο σχέδιο που είχε δώσει πέρσι για διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο λόγος ήταν ότι οι χορτολιβαδικές και άλλες βραχώδεις εκτάσεις έπαυαν να προστατεύονται από την δασική νομοθεσία και μετατρέπονταν σε υποδοχείς πλήθους βιομηχανικών και παραγωγικών εγκαταστάσεων. Στο νέο νομοσχέδιο οι χορτολιβαδικές εκτάσεις δεν απεμπολούν το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, καθώς θα αξιοποιηθούν δεόντως για την μεταφορά συντελεστή δόμησης στην περίπτωση των οικοδομικών συνεταιρισμών που θέλουν να μεταφέρουν δικαιώματα δόμησης από δάση και δασικές εκτάσεις σε άλλες περιοχές, για αγώνες motocross κ.α. Επιπλέον οι νέες ρυθμίσεις δημιουργούν όλες τις συνθήκες για την κατασκευή υποδομών τελεφερίκ μέσα σε δάση από ιδιώτες ή φορείς του δημοσίου με στόχο την εξυπηρέτηση τουριστικών περιοχών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας από τους δήμους που επιδιώκει να συνδέσει το κέντρο της πόλης και το χιονοδρομικό με τελεφερίκ είναι και ο δήμος Καρπενησίου.
Το υπουργείο επιχειρεί να συνδυάσει το νομοσχέδιο και την επενδυτική του λογική με περιβαλλοντικά μέτρα προστασίας. Στη λογική αυτή, προβλέπει ρύθμιση βάσει της οποίας για κάθε επέμβαση σε δάσος ή δασική έκταση υπάρχει η υποχρέωση για αναδάσωση ίσης έκτασης σε όμορη ή κοντινή περιοχή, την οποία θα ορίσει η δασική υπηρεσία. Ο επενδυτής θα έχει την υποχρέωση να αποδώσει κατά την εκκίνηση της επένδυσης έτοιμο δάσος ηλικίας τριών ετών. Το όφελός του θα είναι μια έκπτωση στο αντάλλαγμα χρήσης που καταβάλλει στις δασικές υπηρεσίες για έγκριση επέμβασης στις παραχωρούμενες δασικές εκτάσεις, σε ποσοστό 30%-50%.
Πηγή: newmoney.gr
ΚατηγορίεςΝομοθεσία
1. Ποία είναι η έκταση εκείνη την οποία θα καταλάβουν οι παραγωγικές μονάδες και η οικιστική γη επί του συνόλου των δασικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων;
2. Ποιοι είναι εκείνοι οι βοσκότοποι, η αλλαγή της χρήσης των οποίων θα ανατρέψει την περιβαλλοντική ισορροπία στη Χώρα ;
3. Πόσοι απ΄ αυτούς είναι κατάλληλοι για οικιστική ή άλλη αξιοποίηση και σε πόσα εν πάσει περιπτώσει σε πόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα ανέρχονται οι εκτάσεις τους, που η οικοπεδοποίηση τους θα ανατρέψει την οικιστική ισορροπία του Εθνικού Χώρου ;
4. Πόσα εκατομμύρια Έλληνες θα σπεύσουν να αγοράσουν οικόπεδα;
Ακόμη και αν έσπευδαν οι μισοί Έλληνες να αγοράσουν οικόπεδα, η συνολική επιφά-νειά τους θα ήταν μόλις 500 m2 x 5.000.000 / 1.000.000 = 2.500 km2,, δηλαδή ούτε το 2,00% της συνολικής εκτάσεως της Χώρας! Και φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα 2.500 km2 δεν θα αλλάξουν χρήση, αφού αντιστοιχούν στο 50% της έκτασης που σήμερα καταλαμβάνει η οικιστική γη στην Χώρα, ενώ όχι πέντε εκατομμύρια Έλληνες, αλλά ούτε ένα, δεν έχει ανάγκη από οικόπεδο.
5. Ας απαντήσουν ατι συμβαίνει στη Γερμανία στην οποία η έκταση που καταλαμβάνουν οι πόλεις και οι οικισμοί της ανέρχεται στο 18,60% στην Ολλανδία με 24,70% και στο με Βέλγιο στο 26,24% !, δεν διαμαρτύρεται κανείς και στην Ελλάδα με προεξάρχοντες ενώσεις και συλλόγους των δασολόγων, έχουμε ανακηρύξει Εθνική Καταστροφή τη μεταβολή της χρησιμοποίησης των βοσκοτόπων , των δασικών εκτάσεων , αλλά ακό-μη και αυτών των δασών .
6. Ας απαντήσουν για ποίο λόγο εμμένουν στην αντισυνταγματική διάταξη, με την οποία πέτυχαν να μην αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία επί αυτών των εκτάσεων παρά επίσημα συμβόλαια και τις άδειες του Ελληνικού Κράτους για την αγορά τους. Γεγονός το οποίο καθιστά τις δασικές υπηρεσίες τους μόνους αρμόδιους να αποφασίζουν ποιανού την ιδιοκτησία θα αναγνωρίζουν ; Αφού η απόφαση τους περί μη δασικού χαρακτήρα μιας εκτάσεως , συνεπάγεται και την αναγνώριση της ιδιοκτησίας τους.
Δημήτριος Κοτσώνης