Κρατήστε ζωντανό το μοναδικό εργοστάσιο της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου στην Καλαμπάκα

biomixania xulou

Γράφει ο Στέφανος Φωλίνας Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος

Η Κρατική Βιομηχανία Ξύλου Καλαμπάκας έχει  ιστορία, η οποία ξεκινά πριν από 55 χρόνια (έως ιδρύσεως 1957)

Ο χώρος του εργοστασίου είναι κοντά στα 60 στρέμματα και αποτελεί τμήμα τού Δασαρχείου Καλαμπάκας, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και τεχνικά. Παλαιότερα στο εργοστάσιο λειτουργούσαν τέσσερα τμήματα. Το τμήμα μοριοσανίδας , το πριστήριο, το τμήμα Ξυλοκατασκευών και λυομένων. Πλέον λειτουργούν, κατά περιόδους, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, τα τμήματα του πριστηρίου,  των ξυλοκατασκευών και των λυόμενων οικημάτων. Δημιουργούνται μόνο ξυλοκατασκευές (λυόμενα, παγκάκια, πινακίδες κ.λπ.) για οργανισμούς του Δημοσίου και μόνο.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό τού εργοστασίου, αξίζει ν’ αναφέρουμε ενδεικτικά πως ο αριθμός των εργαζομένων, μονίμων και εποχικών, ξεπερνούσε τους 100 από ιδρύσεως του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ξυλείας έδινε δουλειά στην πόλη και στήριζε τις Καλαμπακιώτικες οικογένειες και όχι μόνο. Από το 2000 έως και σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν κι άλλοι υπάλληλοι, και πλέον έχουν απομείνει σήμερα μόλις 12. Αρκετοί εξ αυτών βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, άρα αναμένεται ο αριθμός τους να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, μέχρι «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα», εκτός και αν υπάρξει η κρατική μέριμνα και η πολιτική βούληση να επανδρωθεί εκ νέου και να συνεχίσει την λειτουργία του.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι κοντά στην Καλαμπάκα και συγκεκριμένα στην Καρδίτσα, εδρεύει το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει το φυτώριο των νέων εργαζομένων για την Κρατική Βιομηχανία Ξύλου Καλαμπάκας. Ιδιαίτερα σε αυτή την οικονομική συγκυρία πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανές παραγωγικές μονάδες για να εργαστεί η νέα γενιά, και να ξεφύγει από την ανεργία που έχει κατακλύσει τη χώρα.

Ιδού η ανάπτυξη!

Στέφανος Φωλίνας
Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος

Πηγή: www.trikaladay.grΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags: ,

1 reply

Trackbacks

  1. Κρατήστ&epsi...

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: