Περιορίστηκε σημαντικά η παράνομη υλοτομία στη Φολόη…

 

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ | giakoumelou@gmail.com

Αρκετά επιτυχημένη ήταν η χρονιά που πέρασε για το δασαρχείο του Πύργου, όσον αφορά τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας, που είχαν παρατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή του πανέμορφου δρυοδάσους της Φολόης.

Όπως αποκάλυψε στο patrisnews.com, ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, κατά την χρονιά που πέρασε αποτράπηκαν πάρα πολλές περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας, που αφορούν κυρίως το δρυοδάσος της Φολόης, κάτι στο οποίο βοήθησε τόσο ο τρόπος οργάνωσης της ίδιας της υπηρεσίας του δασαρχείου, όσο και η σημαντική βοήθεια που υπήρξε από υπαλλήλους της πρώην αγροφυλακής, που το 2013 εντάχθηκαν στο δασαρχείο Πύργου ενισχύοντας έτσι την δράση του.

«Σχετικά με τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας φέτος πιστεύω πως πήγαμε πάρα πολύ καλά. Βέβαια σε αυτό βοήθησε και ο τρόπος με τον οποίο έχει οργανωθεί η υπηρεσία πλέον και το προσωπικό που ήλθε από την αγροφυλακή και ενίσχυσε πάρα πολύ την υπηρεσία μας με ανθρώπους έτοιμους και με όρεξη για δουλειά και κυρίως με τον τρόπο που οργανώσαμε όλο το σύστημα της λαθροϋλοτομίας», ανέφερε ο κ. Λάττας ενώ εξήγησε πως κατά την περσινή χρονιά, οργανώθηκε περισσότερο ο τρόπος των περιπολιών αλλά και ο τόπος (τα σημεία) όπου γίνονταν οι καθημερινές περιπολίες των υπαλλήλων του δασαρχείου.

«Πολύ σημαντικό σε όλα αυτά ήταν βέβαια και το θεσμικό πλαίσιο του νόμου της παράνομης υλοτόμησης ο οποίος έγινε πολύ πιο αυστηρός και που προβλέπει, όποιος συλλαμβάνεται να έχει προϊόντα παράνομα, από ξύλο ή δασικά προϊόντα να καταβάλει πενταπλάσιο πρόστιμο από την αξία των ξύλων ενώ συγχρόνως αφαιρούνται το δίπλωμα, η άδεια, τα μηχανήματα κλπ.», κατέληξε ο δασάρχης Πύργου.

Εξυπηρετήθηκαν πάνω από 800 αιτήσεις

Ταυτόχρονα με την διαδικασία ελέγχων για παράνομη υλοτόμηση στις δασικές περιοχές, αρμοδιότητας του δασαρχείου Πύργου, ο κ. Λάττας, ανέφερε πως η υπηρεσία κατάφερε να εξυπηρετήσει πάνω από 800 αιτήσεις πολιτών, που είχαν ζητήσει ξύλα για τις ανάγκες του χειμώνα.

«Σαν υπηρεσία βοηθήσαμε πάρα πολύ καθώς υλοποιήσαμε πάνω από 800 αιτήματα ανθρώπων που είχαν ανάγκη για ξύλα για να ζεσταθούν και νομίζω ότι φέτος θα είναι ακόμα πιο προσεκτικοί όλοι γιατί θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας να σταματήσουν. Δεν μπορεί το δάσος της Φολόης να γίνει βορά για εμπόρους», τόνισε ο κ. Λάττας.

Και νέα μελέτη στα «σκαριά»

Να σημειωθεί πως το δασαρχείο του Πύργου, ήδη έχει αποστείλει αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να συνταχθεί μια νέα μελέτη που θα αφορά τη διαχείριση του δρυοδάσους, μια διαδικασία που είχε σταματήσει το 2003. Αυτό που επιχειρεί το δασαρχείο, είναι να ξεκινήσει και πάλι η καλλιέργεια του δάσους ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε δασικά προϊόντα.

«Πιστεύω μέσα στο 2014 να ολοκληρωθεί αυτό, για να ξεκινήσει και η διαδικασία υλοτόμησης. Θα γίνουν δηλαδή προσημάνσεις, θα κοπούν αυτά τα ξύλα όπου στη συνέχεια τα προϊόντα αυτά θα δίδονται στους κατοίκους που έχουν ανάγκη», επεσήμανε ο κ. Λάττας.

Πηγή: www.patrisnews.comΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: