Δορυφορικό σύστημα προειδοποιεί για καταστροφές στη Δ.Μακεδονία

To Atlantis λαμβάνει και επεξεργάζεται δορυφορικά δεδομένα της NASA και της Eumetsat   (Φωτογραφία:  ESA )

To Atlantis λαμβάνει και επεξεργάζεται δορυφορικά δεδομένα της NASA και της Eumetsat (Φωτογραφία: ESA )

Το γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών Atlantis, το οποίο συγκεντρώνει δεδομένα από δορυφόρους και επίγεια όργανα, υπόσχεται να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και μεγάλων ατυχημάτων στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το νέο σύστημα, το οποίο παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Κοζάνη, λαμβάνει και επεξεργάζεται δορυφορικά δεδομένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Μετεωρολογίας Eumetsat και από τη NASA, τα οποία προβάλλονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Επιτρέπει έτσι τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διαχείριση καταστροφών όπως οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει δυνατότητα παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της βλάστησης και των φυσικών πόρων.

Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, το Atlantis αποστέλλει ειδοποιήσεις με email και SMS σε αποδέκτες που έχει καθορίσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Το σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου SSMNature της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Αλβανίας.

Την παρουσίαση του συστήματος παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και των δασαρχείων.

Newsroom ΔΟΛ
ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: