Πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ορίστηκε να διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 5 Αυγούστου, στις 19:30, επί του άρθρου 36 του δασικού νομοσχεδίου και της τροπολογίας που αφορά παρεμβάσεις σε δασικές εκτάσεις, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, το άρθρο 36 αφορά τις τουριστικές εγκαταστάσεις, λατομεία και μεταλλεία που «εξαιρούνται από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων από τη διαδικασία αδειοδότησης δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων» καθώς και ρυθμίσεις για τους υποψήφιους Ενεργειακούς Επιθεωρητές Δόμησης και τη συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου.
Η τροπολογία προβλέπει, κατ’ εξαίρεση, επιτρεπτές επεµβάσεις στα δάση, τις δασικές και τις δηµόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, για λόγους δηµοσίου συµφέροντος.
Την ίδια ώρα στη Βουλή συνεχίζεται η συζήτηση επί των άρθρων του δασικού νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. για άρθρα του νομοσχεδίου και την οποία στήριξαν επίσης το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ, καθώς και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών.
Σπάει το άβατο του δάσους για τους ιδιώτες επενδυτές
Το νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης του Ιουλίου, ωστόσο διατηρεί τη βασική λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και σπάει το άβατο του δημόσιου δάσους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις και άλλες «αναπτυξιακές» δραστηριότητες.
Μεταξύ άλλων χιλιάδες στρέμματα, κυρίως γεωργικής γης, που μαζί με δασικές εκτάσεις συνήθως έπειτα από μεγάλες πυρκαγιές έχουν τεθεί σε καθεστώς απόλυτης προστασίας, θα αποχαρακτηριστούν άμεσα, με τη νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου, που προβλέπει διαδικασίες fast track άρσης είτε ανάκλησης της αναδάσωσης εντός τριμήνου, με εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Παράλληλα εμπλουτίζονται οι χρήσεις που θα μπορούν να λειτουργήσουν σε δάση και δασικές εκτάσεις. Προβλέπονται σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κέντρα αναζωογόνησης και ευεξίας, καθώς και τα κέντρα ιαματικού τουρισμού. Εξάλλου με το νομοσχέδιο αλλάζει η διαδικασία αναγνώρισης των αγρών που άλλαζαν μορφή (δηλαδή από αγροτικές εκτάσεις έγιναν δασικές επειδή εγκαταλείφθηκαν).
Τέλος, σχεδόν διπλασιάζονται οι καμπάνες για όσους καταστρέφουν το δασικό περιβάλλον. Ορίζεται πρόστιμο 3.000 ευρώ (αντί 1.466 ευρώ που ισχύει σήμερα) για κάθε 100 τ.μ. αναδασωτέας έκτασης που εκχερσώνεται, υλοτομείται παράνομα ή φυτεύεται με μη δασικά φυτά. Αν η έκταση που έχει καταστραφεί είναι μεγαλύτερη του ενός στρέμματος, το πρόστιμο θα μπορεί να φτάνει τα 6.000 ευρώ (από 2.932 ευρώ που είναι σήμερα) ανά 100 τ.μ. Η παράνομη βόσκηση σε αναδασωτέα έκταση θα τιμωρείται με 500 ευρώ (από 293 ευρώ σήμερα), ενώ στον υπότροπο θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ (από 2.932 ευρώ σήμερα).
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚατηγορίεςΝομοθεσία
Απάντηση