Κτηνιατρικές προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κυνηγιού

lagoskula

Η Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξέδωσε και δημοσίευσε την παρακάτω ανακοίνωση, που αφορά τις κτηνιατρικές προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κυνηγιού, με σκοπό την ενημέρωση των μελών της. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κτηνιατρικές προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κυνηγιού: Αντιλυσσικά εμβόλια μόνο σε ιδιωτικά κτηνιατρεία

Εν όψη της έναρξης της νέας κυνηγετικής περιόδου η ΔΕ θέτει υπόψη των συναδέλφων (προς ενημέρωση των ιδιοκτητών κυνηγετικών σκύλων) τα εξής:

1. Για την έκδοση κυνηγετικής άδειας είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου ο σκύλος να έχει εν ισχύ εμβολιασμό λύσσας (μέσα στον τελευταίο χρόνο) που αποδεικνύεται με βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο (όπου φαίνεται η ημερομηνία, το εµβολιακό σκεύασµα που έχει χρησιµοποιηθεί και η υπογραφή και η σφραγίδα του κτηνιάτρου) το οποίο, σύμφωνα με το α’ εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του Νόμου 4039/2012 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 46, παράγραφος 2, εδάφιο δ’, του Νόμου 4235/2014, μπορεί να εκδίδει μόνο νόμιμος κτηνίατρος που εκτός των άλλων διαθέτει ΝΟΜΙΜΟ (ΙΔΙΩΤΙΚΟ) ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ. Συνεπώς δεν ισχύουν βιβλιάρια που εκδίδουν ή συμπληρώνονται εκτός κτηνιατρείων δηλ. σε αγροτικά κτηνιατρεία ή σε άλλους χώρους.

Ενημερώστε λοιπόν τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων ότι δεν χρειάζεται να ενοχλούν δημοσίους κτηνιάτρους και αγροτικά κτηνιατρεία για αντιλυσσικό εμβολιασμό αφού ούτως ή άλλως οι δημόσιοι συνάδελφοι είναι επιφορτισμένοι με άλλες σοβαρότερες αρμοδιότητες.

2. Η χορήγηση μεταλλικής κονκάρδας ένδειξης αντιλυσσικού εμβολιασμού είναι υποχρέωση του κτηνιάτρουσύμφωνα με το άρθρο του ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4235/2014. Η μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας επισύρει πρόστιμο 100 ευρώ για τον ιδιοκτήτη οπότε μπορεί να έχει πρόβλημα και ο κτηνίατρος αν δεν την έχει χορηγήσει άρα καλό θα ήταν εκτός του να τη χορηγείτε και να το σημειώνετε στο βιβλιάριο εμβολιασμών (πχ. γράψτε “ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ ΚΟΝΚΑΡΔΑ” δίπλα στις ετικές εμβολίων).

3. Κάποιοι επιτήδιοι προσπαθούν να πουνε ότι δεν χρειάζεται μικροτσιπ για την άδεια κυνηγιού επειδή στο νόμο όπως και σε κάποιες εγκυκλίους της διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΚα αναγράφονται μόνο τα περί αντιλυσσικού εμβολιασμού και βιβλιαρίου υγείας. Εννοείται όμως ότι σε άλλο σημείο ο Νόμος λέει πως όλα τα ζώα πρέπει να έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά με μικροτσιπ οπότε είναι αυτονόητο πως για να δοθεί άδεια κυνηγιού πρέπει να υπάρχει απόδειξη τοποθέτησης και καταγραφής μικροτσιπ.

Να σημειώσουμε εδώ ότι για το ίδιο θέμα, η Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ εξέδωσε τις παρακάτω εγκυκλίους

  • Εγκύκλιος 113414/2087/5.8.2014 (ΑΔΑ: Ω0ΒΦ0-ΗΜΒ) Πρόγραμμα παθητικής επιτήρησης για τη λύσσα – προσκόμιση βιβλιαρίων κυνηγητικών σκύλων.
  • Εγκύκλιος 112023/2170/6-8-2014 (ΑΔΑ: 7Δ2Λ0-ΤΝΟ) Πρόγραμμα παθητικής επιτήρησης για τη λύσσα – προσκόμιση βιβλιαρίων κυνηγητικών σκύλων.

Περισσότερες πληροφορίες και σχετικά αρχεία μπορείτε να δείτε [ΕΔΩ]


 

strouthokamilismosΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: