Συνδυαστικά μέτρα για την προσέγγιση αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές

ap_hpeirou

Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας | ΒΗΜΑnews.gr

Στην ανάγκη λήψης συνδυαστικών μέτρων για την αποτροπή της προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί, κατέληξε η Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό από τη Γενική  Γραμματέα  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά.

Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου χαρακτηρίστηκε από τις απουσίες του εκπροσώπου του ΕΛΓΑ και των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ», καθώς και από διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο αποφασίστηκε μια πρώτη δέσμη μέτρων που μένει να εφαρμοστούν και να αξιολογηθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Παρουσία της Γενικής Γραμματέως και του Γενικού Διευθυντή Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, ο πρόεδρος του οργάνου, Διευθυντής Δασών Ιωαννίνων Νίκος Παπαευθυμίου έκανε μια ενημέρωση για τα επτά  περιστατικά προσέγγισης αρκούδων περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε οικισμούς των  Δήμων Κόνιτσας, Μετσόβου και Ζαγορίου κατά το χρονικό διάστημα από 21 Ιουλίου έως 17 Αυγούστου, αποδίδοντάς τα κυρίως στο γεγονός ότι οι αρκούδες κατεβαίνουν στις κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση τροφής.

Εν συνεχεία προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογα περιστατικά και να εμπεδωθεί το κλίμα ασφάλειας στους κατοίκους των ορεινών και δασικών οικισμών.

Για προσπάθεια να βρεθούν ουσιαστικές και ρεαλιστικές λύσεις, που θα αντιμετωπίζουν την ουσία του προβλήματος έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας τόσο απευθυνόμενη στα μέλη της Επιτροπής ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης, όσο και σε δηλώσεις της.

«Δε βρισκόμαστε σε κάποιο πόλεμο με την αρκούδα, αλλά πρέπει να ληφθούν τόσο αποτρεπτικά μέτρα, αλλά να γίνει και ενημέρωση σε συνεργασία με τους Δήμους και τους επιστήμονες», τόνισε μεταξύ άλλων η κα. Ευταξά, υπογραμμίζοντας πως κανένας από τους κατοίκους δεν θα πρέπει να φοβάται καθώς η πολιτεία είναι σε ετοιμότητα ώστε όπου και όταν χρειαστεί να παρέμβει άμεσα. Μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνουν έγκαιρα για τα περιστατικά προκειμένου η Συντονιστική Επιτροπή να τα αξιολογεί και να λαμβάνει και τα αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισης.

arkouda

Τι αποφασίστηκε

Η Συντονιστική Περιφερειακή Επιτροπή αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα δύο κατηγοριών – προληπτικά και δραστικά – που θα έχουν άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Ειδικότερα αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  • Να συγκροτηθούν οι Ομάδες Άμεσης Επέμβασης -όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ– προκειμένου να παρακολουθούν τα περιστατικά και στη συνέχεια να ενημερώνουν τη Συντονιστική Επιτροπή η οποία θα τα αξιολογεί και θα αποφασίζει για τα ενδεδειγμένα μέτρα. Μάλιστα μέσα στον Οκτώβριο έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικά σεμινάρια για τα μέλη των Ομάδων με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων και τη χρήση αναισθητικών όπλων ώστε να επεμβαίνουν άμεσα όταν κρίνεται απαραίτητο με την παρουσία πάντα κτηνιάτρων και ειδικών επιστημόνων.
  • Να ξεκινήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους Ο.Τ.Α. καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών τόσο για τα μέτρα πρόληψης όσο και τα μέτρα αντιμετώπισης.
  • Να γίνεται από τους Δήμους τακτικότερη αποκομιδή των απορριμμάτων ώστε να μη βρίσκουν οι αρκούδες τροφή στους κάδους. (Τοποθέτηση ειδικών κάδων που δεν ανοίγουν).
  • Να χρησιμοποιηθούν απωθητικά μέσα για την απομάκρυνση των αρκούδων (σειρήνες, κανονάκια κ.λ.π.) σε οικισμούς όπου έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά.
  • Να ζητηθεί η παράταση της εφαρμογής του προγράμματος της Ε.Ε. «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.
  • Να ξεκινήσει – και όπου αυτό γίνεται να παραταθεί – η διανομή κουταβιών Ελληνικού Ποιμενικού Σκύλου στους κτηνοτρόφους.
  • Να προταθεί νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση των βιοτόπων της αρκούδας, μέσω του εμπλουτισμού τους με άγρια καρποφόρα δένδρα, όπως ισχύει για τη βελτίωση των βιοτόπων των Καταφύγιων Άγριας Ζωής, ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για τη διαβίωσή τους και να μην κατεβαίνουν στους οικισμούς για να βρουν τροφή.
  • Να καταρτιστεί ειδικό αναλυτικό πρόγραμμα διαχείρισης των περιστατικών προσέγγισης-αλληλεπίδρασης αρκούδας-ανθρώπου για την Π.Ε. Ιωαννίνων, με τις αντίστοιχες προβλεπόμενες δαπάνες, από τη Δ/νση Ιωαννίνων και υποβολή στο ΥΠΕΚΑ για ανάλογη χρηματοδότηση από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου και
  • Να δοθεί έμφαση στις αποζημιώσεις ζητώντας από τον ΕΛΓΑ την άμεση καταβολή τους καθώς και να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών στη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται έως τώρα.

Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας | ΒΗΜΑnews.gr

 

Σχετικό αρχείο: 

  • ΚΥΑ 104180/433/5.2.2014 (ΦΕΚ Β΄272) Λήψη μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης Αρκούδας (Ursus arctos) σε κατοικημένες περιοχές


ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: