Παράνομη πώληση τσαγιού Ταϋγέτου

Καλά κρατούν οι απάτες για την παράνομη πώληση μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού Ταϋγέτου -η συγκομιδή του οποίου έχει απαγορευτεί για την προστασία του είδους- έχοντας για κάλυψη κάποιο τιμολόγιο αγοράς, μιας μικρής ποσότητας, από φυτεία που καλλιεργείται στην ευρύτερη ορεινή περιοχή.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα αναφέρει ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται όλος ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου, ακόμα και στα όρια του Νομού Λακωνίας.

Να σημειωθεί πως από πέρυσι έχει απαγορευτεί η συλλογή τσαγιού για την προστασία του είδους που φύεται στον Ταΰγετο, καθώς η ανεξέλεγκτη συλλογή του και η πληθώρα εκείνων που παράνομα μάζευαν τεράστιες ποσότητες, το έχουν κατατάξει στα είδη προς εξαφάνιση. Ωστόσο, παρά τους ελέγχους και τα πρόστιμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μαζεύουν τσάι από το βουνό και στη συνέχεια το πουλάνε, επιδεικνύοντας σε κάθε έλεγχο τα έγγραφα με τα οποία δικαιολογούν κάποια ποσότητα που αγόρασαν από καλλιεργητή.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσίποδα  φέτος δεν έχει δοθεί καμία απολύτως άδεια από το Δασαρχείο για συλλογή τσαγιού, ως εκ τούτου, οι όποιες ποσότητες κυκλοφορούν στην αγορά προέρχονται είτε από άλλες περιοχές, όπως Εύβοια και Βέρμιο, όπου το τσάι διαφέρει από το δικό μας, είτε προέρχεται από φυτείες. Υπογραμμίζει μάλιστα πως η συλλογή τσαγιού απαγορεύεται και από τον Πάρνωνα.

Οπως επισημαίνει ο κ. Κατσίποδας, καμία φυτεία δεν υπάρχει στα όρια αρμοδιότητας του Δασαρχείου, ενώ υπάρχει μία στην περιοχή της Σπάρτης.

Είναι “πολλοί και γνωστοί αυτοί που παράνομα δραστηριοποιούνται” σημειώνει ο δασάρχης, εφιστώντας την προσοχή και των καταναλωτών όσον αφορά στην προστασία του είδους.

ΑΥΣΤΗΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣ

Το Δασαρχείο φέτος αναμένεται να κάνει περισσότερους και πιο αυστηρούς ελέγχους και στους κυνηγούς, καθώς ο νέος νόμος προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση της κυνηγετικής τους άδειας στην περίπτωση που δεν τηρούν όσα ορίζονται για τον εμβολιασμό και την τοποθέτηση τσιπ στους κυνηγετικούς τους σκύλους.

Οπως εξηγεί ο κ. Κατσίποδας, τη φετινή κυνηγετική περίοδο οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων πρέπει κατά την έκδοση της άδειας θήρας να δηλώσουν τα σκυλιά τους, έχοντας μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, στο οποίο θα φαίνονται τα εμβόλιά του και ειδικά εκείνο της λύσσας. Επίσης, τονίζει πως θα πρέπει οι κάτοχοι σκύλων να απευθυνθούν στον κτηνίατρό τους προκειμένου να τοποθετήσει το απαιτούμενο τσιπ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση αφαιρείται η άδεια από τον κυνηγό κι επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. 

Πηγή: “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”

http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/44401-paranomi-polisi-tsagioy-taygetouΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: