Ακολουθώντας τα χνάρια του ελαφιού

Πρόγραμμα Δρυάδες

Δράση 3: Παρακολούθηση του κόκκινου ελαφιού (Cervus elaphus) «Ακολουθώντας τα χνάρια του ελαφιού»

Το είδος Cervus elaphus (κόκκινο ελάφι) έχει χαρακτηριστεί «κρισίμως κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009).  Στην Πάρνηθα συναντάται ο σημαντικότερος πληθυσμός κόκκινου ελαφιού στην Ελλάδα.  Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας εφαρμόζει πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης των ελαφιών της Πάρνηθας με σκοπό τη διαχρονική γνώση των μεταβολών στο μέγεθος και τη δομή του πληθυσμού προκειμένου να εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που θα προστατεύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας αλλά και τα ίδια τα ελάφια.

Μεταξύ των μεθόδων που εφαρμόζονται είναι και η μέθοδος της καταγραφής των μυκηθμών αρσενικών ελαφιών κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Για την εφαρμογή της μεθόδου επιλέγονται κεντρικές θέσεις ακρόασης σε ανάλογου μεγέθους λεκάνες απορροής. Οι ομάδες καταγραφέων στελεχώνουν για ένα τρίωρο κάθε θέσης ακρόασης. Για την καταγραφή απαιτείται η παράλληλη εργασία πολλών ατόμων ώστε να είναι δυνατή η ταυτόχρονη κάλυψη πολλών σημείων. Για αυτό είναι απαραίτητη η συμβολή εθελοντών.

Η παρακολούθηση θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8, και 9 Οκτωβρίου 2014. Θα προηγηθεί εκπαίδευση των εθελοντών τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014.

Ο Φορέας θα παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία παρακολούθησης και θα αναλάβει τη μετακίνηση των εθελοντών. Η απασχόληση των εθελοντών θα διαρκέσει 3 ώρες. Σε κάθε εθελοντή θα δοθεί ένα σνακ και ένα μπουκαλάκι νερό.

Μετά το τέλος της παρακολούθησης θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Το πρόγραμμα της παρακολούθησης θα είναι το εξής:

16:45 – 17:00: Συνάντηση εθελοντών στο σταθμό μετρό Αττική (επί της Λιοσίων) και στο τέρμα λεωφορείων Μεσονύχι, στις Αχαρνές.

18:00: Άφιξη στο σημείο παρακολούθησης και έναρξη παρακολούθησης

21:00: Λήξη παρακολούθησης και αναχώρηση

22:00: Άφιξη στο σταθμό μετρό Αττική και στο τέρμα λεωφορείων Μεσονύχι.

Δήλωση συμμετοχής

Συμπληρώστε το έντυπο ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και στείλτε το στο email: anna.derveni@yahoo.com ή στείλτε email στην παραπάνω διεύθυνση αναφέροντας το ονοματεπώνυμό, ηλικία, τηλέφωνο επικοινωνίας, σημείο συνάντησης που εξυπηρετεί και τον αριθμό ταυτότητας (απαιτείται για την ασφάλισή σας).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν μία ή τρεις ημερομηνίες  από τις παρακάτω αναφερόμενες ημερομηνίες διεξαγωγής της δράσης: 7, 8 και 9.10.2014.

Όλοι οι εθελοντές θα συμμετάσχουν σε ενημέρωση εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 18.00 στο Δασαρχείο Πάρνηθας (Λ. Θρακομακεδόνων 142, Αχαρνές).

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές μέχρι τη Δευτέρα 29.9.2014.

Για περισσότερες  πληροφορίες: Βάσω Δαλακούρα, Άννα Δερβένη: 210-2445226

http://www.parnitha.net

elafiaΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: