Σε έξαρση η λαθροϋλοτομία στο Πήλιο

ylotomia

(Φωτογραφία αρχείου)

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΒΟΛΟΥ  

Οι εντατικοί έλεγχοι του Δασαρχείου για παράνομη υλοτόμηση και παράνομη μεταφορά καυσόξυλων από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα φαίνεται ότι έχουν αποφέρει καρπούς. Ειδικότερα από την 1 Ιανουαρίου 2014 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2014, από το Δασαρχείο Βόλου έχουν γίνει 95 μηνύσεις προς λαθροϋλοτόμους στη Μαγνησία, συνολικά κατασχέθηκαν 1.060 Χ.Κ.Μ. (Χωρικά Κυβικά Μέτρα) καυσόξυλων, 2.850 κιλά ξυλάνθρακες (κάρβουνα), 100 κιλά Φτέρη, 12 αυτοκίνητα και 6 αλυσοπρίονα.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι στις 10 Ιουλίου 2014 από το Δασαρχείο Βόλου, δηλαδή σε μια μέρα κατασχέθηκαν 465 Χωρικά Κυβικά Μέτρα παράνομης ξυλείας και ένα φορτηγό αυτοκίνητο.

Οπως εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δασάρχης Βόλου κ. Νίκος Ντίτορας: «Αυτό ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης ενέργειας των υπαλλήλων του Δασαρχείου. Το γεγονός αυτό μαζί με άλλα μικρότερης έκτασης περιστατικά, αποδεικνύουν την έξαρση που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η παράνομη υλοτομία στα δάση του Πηλίου.

Από την πλευρά μας εφιστούμε την προσοχή σε όλους και τονίζουμε τόσο στους υλοτόμους όσο και στους έμπορους ξυλείας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υλοτομία, μεταφορά και εμπορεία δασικών προϊόντων, διαθέτοντας όλα τα νόμιμα, σωστά συμπληρωμένα, παραστατικά έγγραφα. Αλλωστε από την υπηρεσία μας οι έλεγχοι είναι διαρκείς και οι παραβάτες τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα, μηνύσεις και κατασχέσεις όχι μόνο δασικών προϊόντων αλλά και των μέσων υλοτομίας και μεταφοράς».

Ο ίδιος διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν πρέπει κανένας να αγοράζει καυσόξυλα χωρίς παραστατικά.

 Προσωπικό στοίχημα

Οσον αφορά στην προστασία του Πηλίου από τους παράνομους υλοτόμους, ο κ. Ντίτορας αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι υπάλληλοι έχουν θέσει ως προσωπικό στοίχημα να προστατεύσουν το Πήλιο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την προσωπική τους κούραση, τα εξαντλητικά ωράρια και την υποστελεχωμένη υπηρεσία.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Δασάρχης Βόλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Το Δασαρχείο Βόλου εργάζεται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, όχι μόνο τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Επίσης υπάρχουν πολλοί συνάδερφοι που βγαίνουν σχεδόν κάθε βράδυ για ελέγχους και διανυχτερεύσεις στο Πήλιο για να μειώσουμε την έξαρση του φαινομένου της παράνομης υλοτομίας. Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά όλους τους παλιούς υπαλλήλους τους Δασαρχείου Βόλου γιατί δεν είναι ότι κάνουν μόνο αυτό που τους επιβάλλει η Πολιτεία κάνουν πολύ περισσότερα, πέρα από τις προσωπικές τους δυνάμεις, διότι έχουν βάλει ένα στοίχημα. Το στοίχημα αυτό είναι ότι δεν δέχονται το Πήλιο κάποιοι να το καπηλεύονται. Οι υπάλληλοι του Δασαρχείου έχουν πάρει προσωπικά αυτό το θέμα με όσα μέσα διαθέτουμε και στέλνω και ένα μήνυμα σε όσους παρανομούνε ότι καλό είναι ότι έκαναν τόσα χρόνια, τώρα να το σταματήσουν διότι θα κάνουν πρώτα μεγάλο κακό στους ίδιους και στις οικογένειές τους».

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Η Δασική Νομοθεσία που έχει ψηφιστεί τελευταία και αφορά την «Παράνομη Υλοτομία και Μεταφορά Δασικών προϊόντων – Παράνομη Κλαδονομή – Παράβαση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων» έχει γίνει πολύ αυστηρή. Σε αυτό το πλαίσιο το Δασαρχείο Βόλου, αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τους υλοτόμους, τους μετακινητές, τους εμπόρους και τους πολίτες της περιοχής για την αυστηροποίηση των ποινών προς τους παραβάτες.

Σύμφωνα με τον καινούργιο Νόμο, τιμωρούνται αυστηρότερα οι παραβάτες, στους οποίους καταλογίζεται ζημιά σε δάσος ή δασική έκταση.

Τιμωρούνται με πρόστιμο ή κράτηση, εάν η προκύψασα ζημιά είναι μέχρι 300 ευρώ. Οταν η ζημιά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης, στην περίπτωση που η προξενηθείσα ζημιά υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη.

Σημαντική αλλαγή υπάρχει στην κατάσχεση των μέσων υλοτομίας και μεταφοράς δασικών προϊόντων. Κατάσχονται και δημεύονται τα παράνομα δασικά προϊόντα, τα μέσα (εργαλεία, όργανα και σκεύη) καθώς και τα μεταφορικά μέσα που χρησιμοποιούνται για την τέλεση του αδικήματος.

Στα μεταφορικά μέσα κατάσχονται, η άδεια κυκλοφορίας, το δίπλωμα οδήγησης και αφαιρούνται οι πινακίδες του οχήματος, τα οποία στην συνέχεια, παραδίδονται στην οικεία Αστυνομική Αρχή.

Εκτός της ποινικής δίωξης των παραβάσεων λαθροϋλοτομίας και παράνομης μεταφοράς, επιβάλλεται επιπλέον και Διοικητικό Πρόστιμο (με πράξη καταλογισμού του Δασάρχη) για τα κατασχεθέντα προϊόντα, ίσο με το πενταπλάσιο της αξίας, της προβλεπόμενης από τον ισχύοντα Πίνακα Διατίμησης Δασικών Προϊόντων, για την αντίστοιχη κατηγορία. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται το διπλάσιο του ανωτέρω προστίμου.

Επίσης σε όσους αγοράζουν την παρανόμως υλοτομημένη ξυλεία επιβάλλεται από την αρμόδια οικονομική αρχή πρόστιμο ίσο με την πενταπλάσια αξία του προϊόντος, το οποίο εισπράττεται κατά τα ισχύοντα για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων. Σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης για 2 μήνες.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Πηγή: Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική ΕφημερίδαΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Υλοτομίες

Tags: , ,

1 reply

  1. Ο κύριος λόγος που δεν είχαμε και εφέτος δασικές πυρκαγιές: Τα οικονομικά οφέλη της παράνομης υλοτόμησης είναι περισσότερα στους επιτήδειους από τον εμπρησμό δάσους ή δασικής έκτασης για οικοπεδοποίηση ή βοσκήσιμη έκταση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: