Ζώντας μαζί με τις… αρκούδες

arkouda

«Ζούμε μαζί με τις αρκούδες. Είμαστε λιγοστοί άνθρωποι στο χωριό και από τον Ιούλιο που αρχίζουν τα κεράσια έως και σήμερα, πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με αρκούδες και τα μωρά τους. Χρειάζεται ψυχραιμία, αν και φοβόμαστε»… Με αυτά τα λόγια περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι κάτοικοι του χωριού Μανασσή που βρίσκεται στο νοτιο-κεντρικό Ζαγόρι και απέχει 43 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα την κατάσταση που καθημερινά βιώνουν, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μέσα στον οικισμό.

Στο Μανασσή τα ξημερώματα του Σαββάτου, στο μοναδικό καφενείο του χωριού, μία αρκούδα ανέβηκε στη στέγη, γιατί, όπως περιγράφει η ιδιοκτήτρια κα Περσεφόνη Μυλωνά, «μύρισε τις σφήκες και ήταν πεινασμένη».

Το άγριο ζώο έβγαλε επιμελώς τις πλάκες της στέγης μέχρι να φθάσει στη σφηκοφωλιά και στη συνέχεια έφυγε από το καλντερίμι, σύμφωνα με τα ίχνη που άφησε μετά την επιδρομή. Η κα Μυλωνά επισημαίνει ότι από τύχη δεν βρέθηκε η αρκούδα μέσα στο καφενείο, γιατί πρόσφατα είχαν γίνει επισκευές στη στέγη και την οροφή.

Ο καθένας στο Μανασσή περιγράφει τις δικές του «εμπειρίες». Η κα Ακριβούλα Λαδιά- Σνάιντερ μέσα από το παράθυρο του σπιτιού της πολλές φορές έχει φωτογραφήσει αρκούδες με τα μωρά τους. Πριν από δύο ημέρες, όπως λέει, φθάνοντας το απόγευμα στο σπίτι ήρθε αντιμέτωπη με μία αρκούδα η οποία ήταν ανεβασμένη στην καρυδιά της αυλής. «Το ζώο ήταν πάνω σε έναν κλώνο και έτρωγε καρύδια. Μόλις το αντίκρισα δεν προχώρησα στην είσοδο του σπιτιού, προς στιγμήν φοβήθηκα. Αθόρυβα επέστρεψα στο αυτοκίνητο. Ίσως και εκείνο, όταν με είδε, φοβήθηκε, γιατί κινήθηκε πάνω στο δέντρο και έπεσε κάτω μαζί με τον κλώνο». Συνεχίζοντας, η κα Ακριβούλα λέει ότι πριν από έναν μήνα μία αρκούδα μαζί με τα τρία μωρά της κοιμόταν κάτω από τη βεράντα του σπιτιού της. Επίσης, αναφέρει ότι ένα απόγευμα πριν από 10 ημέρες, μαζί με μία γειτόνισσα παρακολουθούσαν πώς μία μητέρα αρκούδα μάθαινε τα μωρά της να αναρριχώνται σε μία κορομηλιά.

Το Μανασσή μοιάζει με χωριό φυτεμένο μέσα στο δάσος και, όπως εξηγούν οι κάτοικοι, οι αρκούδες βρίσκονται ουσιαστικά μέσα στα χωράφια και στις αυλές των σπιτιών. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Τσιάμης, θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, σε όλες τις ορεινές περιοχές της Ηπείρου υπάρχουν προβλήματα από τις αρκούδες που αναζητούν τροφή μέσα στους οικισμούς, καταστρέφοντας κήπους ακόμη και κυψέλες από μελίσσια. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι σε τρεις περιπτώσεις, στα χωριά Δεμάτι και Βρυσοχώρι, έσπασαν και πόρτες από ξωκλήσια, για να πιουν το λάδι από τα καντήλια.

Ο κτηνοτρόφος της περιοχής Γιώργος Ματσόπουλος με οργή αναφέρει ότι το κοπάδι του λιγόστεψε κατά 15 πρόβατα, γιατί, όπως ισχυρίζεται, μπαίνουν στο μαντρί αρκούδες και λύκοι.

«Βρίσκουμε τα πρόβατα φαγωμένα ή δεν τα βρίσκουμε καθόλου. Προχθές με τη βροχή μού έφαγαν τρία ζώα» αναφέρει.

Η μόνιμη πλέον παρουσία της αρκούδας στον οικισμό δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στους κατοίκους του.

«Δεν μπορούμε να ζούμε έτσι με τον φόβο. Πώς θα ζήσουμε; Θέλω να ανέβω από το σπίτι και φοβάμαι. Με το που θα τη δω μένω ξερή» τονίζει η κα Περσεφόνη Μυλωνά.

Για τα αίτια της έξαρσης του φαινομένου, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε η υλοτομία, με αποτέλεσμα το δάσος να φθάνει στα σπίτια, και επιπλέον στην περιοχή δεν υπάρχουν πια τα μεγάλα κοπάδια με τα χιλιάδες ζώα και τα τσοπανόσκυλα που κρατούσαν σε απόσταση τα άγρια ζώα.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: