Πιο λίγες φέτος οι μαύρες… εκτάσεις

purosvestis_purkagia

Λευκωσία: Τα πρωτοβρόχια του Οκτώβρη που έπεσαν σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο και σήμαναν τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου, βρήκαν τους δασοπυροσβέστες αλλά και τους πυροσβέστες που είναι επιφορτισμένοι με την κατάσβεση των πυρκαγιών στην ύπαιθρο… ξεκούραστους. Ευτυχώς για τους ίδιους αλλά και για όλους μας, η επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιών περίοδος έφτασε στο τέλος χωρίς να αφήσει πίσω τις τεράστιες μαύρες εκτάσεις γης, όπως είχαμε τις προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή. Ξέσπασαν και φέτος βέβαια πυρκαγιές, τόσο σε δάση όσο και στην ύπαιθρο, όμως όχι τόσες πολλές και τόσο καταστροφικές, όπως πέρσι και πρόπερσι.

Η μείωση των πυρκαγιών και των ζημιών που προκαλούνται από αυτές δεν είναι τυχαίο γεγονός. Το Τμήμα Δασών, που είναι επιφορτισμένο με τη φύλαξη των δασών και αρμόδιο για κατάσβεση των πυρκαγιών που ξεσπούν σε αυτά, όπως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία που αναλαμβάνει ανάλογη δράση στην ύπαιθρο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή κάνουν τον απολογισμό τους, μετρούν ζημιές, απώλειες και με βάση αυτά τα δεδομένα ετοιμάζουν τα στρατηγικά τους σχέδια για την επόμενη επικίνδυνη περίοδο, που αρχίζει βεβαίως μετά τον χειμώνα, όταν πάψουν οι βροχές και αρχίσουν οι θερμοκρασίες να ανεβαίνουν.

Λιγότερες σε δάση και στην ύπαιθρο

Επικεφαλής του Τμήματος Δασών είναι ο Τάκης Τσιντίδης, αναπληρωτής διευθυντής, ο οποίος χαρακτηρίζει το 2014 «μια πολύ καλή χρονιά από άποψης δασικών πυρκαγιών» αφού, όπως λέει, «μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου τόσο ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών όσο και η έκταση που κάηκε παρουσιάζονται κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου του 2014 προκλήθηκαν συνολικά 58 δασικές πυρκαγιές παγκύπρια οι οποίες έκαψαν έκταση 654 εκταρίων. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους είχαν καταγραφεί συνολικά 92 δασικές πυρκαγιές με καμένη έκταση 2.651 εκτάρια. Με βάση τα πιο πάνω, ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσιάζεται μειωμένος κατά 36,9%, ενώ η καμένη έκταση παρουσιάζεται μειωμένη κατά 75,3%. Ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά ήταν καλή από άποψης πυρκαγιών για ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Λίζα Κεμιτζή, ανακοινώνει και εκείνη ευχάριστα στατιστικά στοιχεία. Όπως λέει, το 2013 μέχρι τον Σεπτέμβρη είχαμε στην ύπαιθρο άλλες 3.217 πυρκαγιές εκ των οποίων οι 228 ήταν σε σκυβαλότοπους.  Φέτος, από τον Γενάρη μέχρι τον Σεπτέμβρη, οι πυρκαγιές στην ύπαιθρο ήταν 2.412 εκ των οποίων οι 77 ήταν σε σκυβαλότοπους. «Έχουμε μία μείωση 43,92% και έτσι έχουν εξοικονομηθεί τεράστια κονδύλια που προορίζονταν για αγορά καυσίμων, πληρωμή υπερωριών ανθρώπινου δυναμικού αλλά και για πτήσεις ελικοπτέρων», λέει.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέγεται ότι ο μειωμένος αριθμός των πυρκαγιών οφείλεται και στο γεγονός ότι φέτος προσελήφθηκαν γρήγορα οι εποχικοί δασοπυροσβέστες.

Ο Τάκης Τσιντίδης σχολιάζει: «Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες στο Τμήμα Δασών έχουν προσληφθεί φέτος όπως και κάθε χρόνο από τις αρχές Μαΐου. Ολόκληρος ο μηχανισμός κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών του Τμήματος Δασών, συμπεριλαμβανομένου και του δασοπυροσβεστικού σώματος, τίθεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα από τις αρχές Μαΐου κάθε χρόνου. Το ίδιο ίσχυσε εφέτος και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ πέρυσι άργησαν οι προσλήψεις τους και ναι, λέγεται χωρίς να αποκλείεται, ότι ήταν ένας παράγοντας στα προηγούμενα χρόνια». Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζή, καταθέτει τη δική της άποψη επί του θέματος: «Πέρσι, όταν είχαμε σειρά πυρκαγιών από εμπρησμούς στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού, όντως είχαμε πληροφορίες ότι πιθανότατα πίσω από αυτές να υπήρχαν άτομα που δεν προσελήφθηκαν ως εποχικοί δασοπυροσβέστες. Παρά τις έρευνες που κάναμε δεν εντοπίσαμε και δεν συλλάβαμε κανένα άτομο που να εργάστηκε ως εποχικός δασοπυροσβέστης και πέρσι δεν προσελήφθη για τη συγκεκριμένη εργασία».

Γράφει: Λούκας Πάρπας

Πηγή: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

– See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/223932/pio-liges-fetos-oi-mayres-ektaseis#sthash.O9UeILgl.dpufΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

1 reply

  1. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: