Κατεδάφισαν αυθαίρετα στη Χρυσή Ιεράπετρας

xrisi_kriti

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η κατεδάφιση 10  αυθαίρετων παραπηγμάτων  στη σμαραγδένια νήσο Χρυσή της Ιεράπετρας. Ο εργολάβος και τα ειδικά συνεργεία που ανέλαβαν την κατεδάφιση των ξύλινων παραπηγμάτων, άρχισαν  λίγο πριν το μεσημέρι να γκρεμίζουν χειρονακτικά τις αυθαίρετες ξύλινες κατασκευές, χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα, αξίνες και άλλα εργαλεία, με στόχο να ολοκληρώσουν  τις εργασίας της αποκαθήλωσης και της μεταφοράς των συντριμιών των παραπηγμάτων  στην Ιεράπετρα, μέχρι το τέλος  της εβδομάδας.

Την επιχείρηση  της κατεδάφισης υποστηρίζουν ο δ/ντης δασών Λασιθίου κ Μανόλης Συλιγάρδος και  οι δασικοί υπάλληλοι, η  Ελληνική Αστυνομία, η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης ,και το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας που ανέλαβε τη μεταφορά των συνεργείων και των κρατικών υπηρεσιών.

Απέχει η Δημοτική Αρχή Ιεράπετρας, θεωρώντας ότι έχει αγνοηθεί σε όλες τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί , από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.Η εισαγγελική εντολή της κατεδάφισης, λόγω των τελεσίδικων αποφάσεων που είχαν εκδοθεί, θα  έπρεπε να είχε εκτελεστεί από τον περασμένο Μάιο,  θεωρήθηκε όμως δυσφημιστικό για το νησί να επιχειρούν τα συνεργεία την κατεδάφιση των παραπηγμάτων την ώρα που οι εκατοντάδες επισκέπτες της Χρυσής απολάμβαναν τις ομορφιές του νησιού μέσα στην  τουριστική σαιζόν, και  έτσι δόθηκε παράταση 4 μηνών .

 Η επιχείρηση επρόκειτο να ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Δευτέρας 20 Οκτωβρίου αλλά οι ισχυροί βορράδες δεν επέτρεψαν τον απόπλου του Π Λ Σ 138 του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας και το ταξίδι αναβλήθηκε για την επομένη.

’’Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, έχουν εκδοθεί δέκα αποφάσεις κατεδάφισης αυθαίρετων  παραπηγμάτων , καθώς και του πετρόκτιστου φυλακίου, για το οποίο όμως ο Δήμος Ιεράπετρας με έγγραφο του μας ζήτησε να το αξαιρέσουμε, δεδομένου ότι θα ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία της νομιμοποίησης του βάσει του Νόμου περί αυθαιρέτων. Πρόκειται για  10 ξύλινες κατασκευές που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του νησιού. Τα συντρίμια  της  κατεδάφισης θα πρέπει να απομακρυνθούν από το νησί  από τον εργολάβο κατεδάφισης και ο εξοπλισμός των ξύλινων παραπηγμάτων  θα μεταφερθεί σε δημοτικό χώρο για να κληθούν οι ιδιοκτήτες  να τον παραλάβουν’’, μας είπε ο δασάρχης Λασιθίου κ Μανόλης Συλιγάρδος.

‘’Θα γκρεμίσουμε και ένα μέρος ξύλινων κατασκευών στο Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο για να μείνει μόνο το νόμιμο τμήμα των 70 τετραγωνικών μέτρων. Η επιχείρηση ξεκίνησε χωρίς αντιδράσεις και παρατράγουδα. Προηγήθηκε ένας γόνιμος διάλογος με μερικούς από τους μόνιμα διαμένοντες στη Χρυσή και μετά από μια πρώτη κατόπτευση των σημείων όπου βρίσκονται τα αυθαίρετα παραπήγματα, ξεκινήσαμε στις 11.30 περίπου την κατεδάφιση. Με την ολοκλήρωση της μελέτης για τη Χρυσή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα όλα όσα αναφέρονται σε αυτή τη μελέτη αν θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυές οι ομορφιές που υπάρχουν στη Χρυσή θα διατηρηθούν και θα τις χαρούν και οι επόμενες γενιές’’, κατέληξε ο κ Συλιγάρδος.

Πηγή radiovereniki.grΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Περιβάλλον

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: