Πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις επενδύσεις σε δάση

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και στη δημοσιογράφο Τέτη Ηγουμενίδη παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, όπου αναφέρεται αναλυτικά στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ για τα δάση, την εισφορά σε γη και τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αλλάζει ριζικά ο τρόπος που αποτιμώνται οι επεμβάσεις στα δάση με το συνυπολογισμό όλων των κρίσιμων παραμέτρων.

Όπως εξηγεί στη συνέντευξή του ο Νίκος Ταγαράς, με τις υπουργικές αποφάσεις που υπογράφονται, τίθεται άμεσα σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο και ξεμπλοκάρουν σειρά από επενδύσεις, όπως για παράδειγμα για τα φωτοβολταϊκά. Όπως εξηγεί, μέχρι σήμερα όποιος έκανε δραστηριότητα στο δάσος πλήρωνε ένα τίμημα που αναφερόταν μόνο στην αξία των δέντρων. Πλέον, πέρα από την υποχρέωση να αναδασώσει ο ίδιος μια άλλη έκταση, ο επενδυτής θα καταβάλλει τίμημα που θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα της αξίας ενός δάσους (αξία βόσκησης, προστασίας του εδάφους, της βιοποικιλότητας κ.λπ.).

Ο κ. Ταγαράς αποκαλύπτει επίσης τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ για την εισφορά σε γη και σε χρήμα κατά την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης και αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή της Τράπεζας Γης. Οσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση, θεωρεί ότι πλέον δεν θα είναι δυνατή έπειτα από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές διαδικασίες που έχει επιστρατεύσει το ΥΠΕΚΑ, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «μπορούμε να έχουμε σε ζωντανό χρόνο οτιδήποτε ξεφυτρώνει στο χώρο»…

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Έχετε αλλάξει το τελευταίο διάστημα όλο το πλαίσιο για τη χωροταξία, την πολεοδομία, ακόμη και για τα δάση και τα υδατορέματα. Αυτό έχει θετική εικόνα στην αγορά, αλλά ακούγεται ήδη ότι καθυστερείτε στην εφαρμογή και ότι η διοίκηση δεν έχει καταλάβει και δεν εφαρμόζει τα νέα μέτρα. Πότε θα εφαρμοστούν οι νόμοι που ψηφίσατε;

Νίκος Ταγαράς: Σε ό,τι αφορά τις υπουργικές αποφάσεις που χρειάζονται για να εφαρμοστεί ο νόμος, στη χειρότερη περίπτωση μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί όλες! Τουλάχιστον αυτές που αφορούν τους τρεις τελευταίους νόμους που περάσαμε: τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, την οριοθέτηση των υδατορεμάτων και τις επιτρεπτές επεμβάσεις στα δάση. Όλες οι υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση των νόμων και οι εγκύκλιοι για τα βήματα υλοποίησης των νόμων θα εκδοθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αυτά επεξεργαζόμαστε τώρα. Πράγματι οι αλλαγές ήταν μεγάλες και πολλές. Δεν τις έχει αφομοιώσει η διοικητική μηχανή ακόμα. Το ακούω και εγώ από τους πολίτες. Ωστόσο, οι πολεοδομίες και οι άλλες υπηρεσίες θα όφειλαν κάποια πράγματα να τα αφομοιώσουν. Σήμερα μπαίνεις ηλεκτρονικά και βρίσκεις όλους τους νόμους. Αν θες, μπορείς. Το ζω ως μηχανικός και όχι ως υπουργός. Αλλά δεν σταματάμε σε αυτό. Κάνουμε ήδη τις κινήσεις μας. Οργανώνουμε την ενημέρωση των πολεοδομιών, επιτόπου, για το νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών με ηλεκτρονικό τρόπο. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει ενημέρωση και για τα υπόλοιπα που νομοθετήσαμε. Θα κάνουμε συναντήσεις σε όλη τη χώρα για το νέο θεσμικό πλαίσιο. Δεν λέει κανείς ότι θα αλλάξουν όλα ως διά μαγείας, σε μία στιγμή, επειδή περάσαμε ένα νόμο. Η διαφορά τώρα είναι ο τρόπος που θα διεκπεραιώνονται όλα αυτά. Για τις άδειες δόμησης, για παράδειγμα, θα έχει κωδικό πρόσβασης ο μηχανικός, αλλά και ο ιδιοκτήτης, ο οποίος θα ξέρει, ανά πάσα στιγμή, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, πού βρίσκεται η διαδικασία, ο φάκελος του. Δεν θα μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να κρατά ένα φάκελο για 20 μέρες χωρίς λόγο. Θα είναι αμέσως φανερό το ποιος φταίει, ο μηχανικός ή η υπηρεσία δόμησης.

Υπάρχουν παράπονα και με τους ανθρώπους του ΥΠΕΚΑ…

Νίκος Ταγαράς: Υπάρχουν παράπονα. Όμως σε αυτό το γραφείο καθημερινά δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και κάνουμε ό,τι καλύτερο, παρεμβαίνουμε εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα, παρακολουθούμε τα πάντα σε ζωντανό χρόνο.

Με το δασικό νομοσχέδιο τι γίνεται; Επενδυτές αναμένουν την εφαρμογή του, αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Νίκος Ταγαράς:  Με έχουν πάρει και εμένα επενδυτές, όπως κάποιοι με φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ γενικότερα, που θέλουν να προχωρήσουν. Ξεκινήσαμε ήδη. Την προηγούμενη εβδομάδα ενεργοποιήσαμε τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ανάρτησης σε ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ των πράξεων χαρακτηρισμού, για το αν μία έκταση είναι δασική ή όχι, για πρώτη φορά μαζί με ανάρτηση και του σχετικού χάρτη και τοπογραφικού. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο διαφάνειας και ενημέρωσης του πολίτη, το οποίο, να σημειώσω, ότι αναπτύχθηκε από το προσωπικό του ΥΠΕΚΑ. Οι επόμενες υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου είναι έτοιμες. Τις υπογράφω σήμερα και νομίζω ότι εντός της εβδομάδας θα πάνε για δημοσίευση. Ενεργοποιούμε άμεσα τις επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων για τις πράξεις χαρακτηρισμού, σε εφαρμογή του νόμου. Θυμίζω ότι μειώσαμε τα στάδια για να τελεσιδικήσει μία πράξη χαρακτηρισμού και με την υπουργική απόφαση δίνουμε τη δυνατότητα να συγκροτούνται περισσότερες επιτροπές. Ταυτόχρονα μειώνουμε το χρόνο στον οποίο πρέπει να εκδώσουν απόφαση στους έξι μήνες. Επίσης υπογράφω την απόφαση για την αναπροσαρμογή του ανταλλάγματος χρήσης που καταβάλλει όποιος θέλει να επέμβει σε δάσος ή δασική έκταση και ταυτόχρονα ορίζονται οι διαδικασίες για την υποχρεωτική δάσωση ή αναδάσωση ίσης έκτασης. Σας θυμίζω ότι με το δασικό νόμο καθιερώσαμε φέτος, για πρώτη φορά, ότι όταν δίνονται κάποιες εγκρίσεις για παρεμβάσεις στο δάσος, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να δασώνει ή να αναδασώνει αντίστοιχη έκταση που του υποδεικνύει ο δασάρχης. Αυτό ως προϋπόθεση λειτουργίας της επένδυσης, όχι κάποια στιγμή στο αόριστο μέλλον. Ταυτόχρονα μειώνουμε το χρηματικό αντάλλαγμα που καταβάλλει ο επενδυτής στον Ειδικό Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου. Αντί ο επενδυτής να δίνει χρήματα στο κράτος για να κάνει αυτό την αναδάσωση κάποια στιγμή στο μέλλον, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα γίνει, στην ίδια περιοχή με την επέμβαση, επιλέξαμε να κάνει τη δάσωση ή αναδάσωση ο ίδιος ο επενδυτής, με δικούς του πόρους και επιμέλεια, υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας. Τον τρόπο που θα υλοποιείται αυτό υπογράφω σήμερα. Επίσης υπογράφω την υπουργική απόφαση για την εκτίμηση της αξίας της δασικής γης στην Ελλάδα.

Τι αλλάζει σε σχέση με αυτό;

Νίκος Ταγαράς: Ξέρετε, και αυτό για πρώτη φορά γίνεται. Και γίνεται με επιστημονικό τρόπο και ανάλυση. Νομοθετήσαμε για πρώτη φορά το καλοκαίρι νέο τρόπο για να υπολογίζεται η αξία του δάσους. Διότι μέχρι σήμερα όποιος έκανε κάποια δραστηριότητα στο δάσος πλήρωνε ένα τίμημα που αναφερόταν βασικά στην αξία των δέντρων, του ξύλου δηλαδή. Ομως η αξία του δάσους ξέρουμε όλοι ότι είναι μεγαλύτερη. Πέρα, λοιπόν, από τη δάσωση ίσης έκτασης όταν γίνεται μία επένδυση, έχουμε πλέον και νέο τρόπο υπολογισμού του αντιτίμου για τη χρήση της έκτασης, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο την αποτίμηση σε αξία των δασικών λειτουργιών όσο και επιπτώσεις από εξωγενείς παράγοντες. Για να υπολογιστεί, λαμβάνονται πλέον υπόψη η αξία παραγωγής του ξύλου ανά είδος, η αξία παραγωγής μη ξυλωδών δασικών προϊόντων (όπως η ρητίνη, το μέλι, τα κουκουνάρια, τα μανιτάρια και άλλα), η αξία βόσκησης, η αξία κυνηγιού, η αξία αναψυχής, η αξία της προστασίας του εδάφους, η αξία της δέσμευσης του άνθρακα από τα δένδρα, η αξία της βιοποικιλότητας, αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις από εξωγενείς αιτίες, όπως η ετήσια ζημία από δασικές πυρκαγιές ή η ετήσια ζημία του εδάφους λόγω διάβρωσης. Εργαζόμασταν γι’ αυτόν το οδηγό εκτίμησης της αξίας πολύ καιρό. Από τη στιγμή σχεδόν που ξεκινήσαμε να συζητούμε την αλλαγή του νόμου. Αργήσαμε και σε αυτόν τον τομέα, αλλά επιτέλους κάνουμε αυτό που έπρεπε να έχουμε κάνει από καιρό, όσα δηλαδή επιτάσσει η κοινή λογική, πέρα από αγκυλώσεις και αδράνειες του παρελθόντος. Σύντομα, στις επόμενες λίγες ημέρες, ετοιμάζεται και η απόφαση για την προτυποποίηση των εγγράφων της δασικής υπηρεσίας. Τόσο οι πολίτες όσο και οι δασάρχες θα έχουν ένα έντυπο όπου θα γράφουν αυτό ακριβώς που πρέπει ανά περίπτωση. Τόσο στη διαδικασία πράξης χαρακτηρισμού όσο και στις εγκρίσεις επέμβασης στα δάση. Για να μην έχουμε ποτέ ξανά στο μέλλον προβλήματα ερμηνειών και να γράφει ο καθένας ό,τι θέλει, που οδηγούσαν σε πολύχρονες διοικητικές και δικαστικές διαμάχες. Ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται τεχνικά και ειδικά. Όμως είναι πολύ ουσιαστικά. Ξεμπλοκάρουν έργα και επενδύσεις και ταυτόχρονα προστατεύουν το περιβάλλον.

Όλα αυτά αφορούν τους νόμους που ήδη ψηφίσατε. Τι περιμένουμε από το ΥΠΕΚΑ τους επόμενους μήνες σε θεσμικό επίπεδο; Τι άλλες αλλαγές θα έχουμε;

Νίκος Ταγαράς: Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να καταθέσουμε στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο περί δασικών συνεταιρισμών και αξιοποίησης του δασικού κεφαλαίου. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ παλιό και παρωχημένο θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των δασικών προϊόντων. Και είναι πολύ σημαντικό να επιλύσουμε προβλήματα ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους παραδασόβιους πληθυσμούς των ορεινών κυρίως περιοχών μας, των χωριών μας δηλαδή, που σε σημαντικό βαθμό ασκούν αυτή τη δραστηριότητα και ζουν από αυτή. Παράλληλα στοχεύουμε να απλοποιήσουμε διαδικασίες και να δώσουμε νέα κίνητρα να ασχοληθούν περισσότεροι με αυτή τη μορφή πρωτογενούς παραγωγής στην ελληνική περιφέρεια, πάντα με σεβασμό στο δάσος και το περιβάλλον και με την επίβλεψη, όπως πρέπει και συμβαίνει παντού στον κόσμο, της δασικής υπηρεσίας.

Όσον αφορά τις άλλες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμες οι διατάξεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εισφορά σε γη και σε χρήμα κατά την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης, στη διαδικασία της πράξης εφαρμογής δηλαδή. Απλοποιούμε τις διαδικασίες, κατευθύνουμε τους πόρους εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, δηλαδή σε έργα στην περιοχή και αυξάνουμε τις δόσεις για τους πολίτες. Παράλληλα, προετοιμάζουμε και θα είναι έτοιμο σε λίγες εβδομάδες το σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση των υδατορεμάτων. Θυμίζω ότι περάσαμε πριν από λίγους μήνες το νόμο με τις αλλαγές που χρειάζονταν για τη διαδικασία ορισμού και οριοθέτησης ενός υδατορέματος. Τώρα ερχόμαστε και προσαρμόζουμε στις σύγχρονες ανάγκες και στις σημερινές επιστημονικές απαιτήσεις τα έργα διευθέτησης στα υδατορέματα, είτε είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτικά. Και μαζί ετοιμάζουμε τη σχετική ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) με τις τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής ώστε να είναι έτοιμη μόλις ψηφιστεί ο νόμος και να εφαρμοστεί άμεσα. Τέλος, αμέσως μετά θα παρουσιάσουμε το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία και την εφαρμογή του θεσμού της Τράπεζας Γης. Θυμίζω ότι θεσμοθετήσαμε την Τράπεζα Γης με το νόμο 4178 πέρυσι το καλοκαίρι. Ερχόμαστε τώρα, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε και καθορίζουμε όλες τις λεπτομέρειες εφαρμογής, ώστε και αυτός ο νέος θεσμός δικαιωμάτων και περιβαλλοντικού ισοζυγίου να καταστεί λειτουργικός μέσα στο 2015. Όλα αυτά τα νομοσχέδια που σας ανέφερα στοχεύουμε να κατατεθούν στη Βουλή εντός του έτους. Διότι πρέπει να κερδίσουμε χαμένο χρόνο δεκαετιών.

Αναφορικά με τα αυθαίρετα, πάμε και για τρίτο νόμο; Ποια η εκτίμηση σας αναφορικά με την απόφαση που αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας;

Νίκος Ταγαράς: Ο νόμος 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο. Δίνει μια τελευταία ευκαιρία στους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετο τους, διότι προβλέπονται εξαιρετικά μεγάλα πρόστιμα και κατεδάφιση αν δεν το πράξουν. Και επιπλέον δεν θα μπορούν ποτέ να το μεταβιβάσουν, αν δεν έχει ενταχθεί στο νόμο. Δεν είναι μόνο όμως ο νόμος 4178. Υπάρχει πλέον ένα σύνολο διατάξεων, ένα οπλοστάσιο, αν μου επιτρέπετε, στα χέρια της Πολιτείας, με το οποίο διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει νέα γενιά αυθαιρέτων. Ξεκινήσαμε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα την πιλοτική εφαρμογή για τον ηλεκτρονικό τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών, που αφορά τα νέα κτίρια. Και από την πρώτη Ιανουαρίου 2015 όλες οι νέες άδειες δόμησης θα εκδίδονται ηλεκτρονικά. Ακολουθεί, επίσης στις αρχές του 2015, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου. Αφορά όλα τα υφιστάμενα κτίρια τα οποία μέσα σε 10 χρόνια, με πρώτα όσα μεταβιβάζονται ή σε όσα γίνονται εργασίες, θα καταγραφούν. Αυτά τα τρία ηλεκτρονικά εργαλεία (αυθαίρετα – ηλεκτρονική έκδοση αδειών – ταυτότητα κτιρίου), που περιέχουν γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου με συντεταγμένες πάνω σε ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο, διασφαλίζουν, για πρώτη φορά, ότι θα έχουμε εικόνα όλου του δομημένου χώρου, όλου του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Και αυτό γίνεται πλέον κατανοητό σε όλους. Όσον αφορά το ΣτΕ, η θεσμική μου θέση δεν μου επιτρέπει να σχολιάσω την εξέλιξη της συζήτησης. Σέβομαι απολύτως τις διαδικασίες και την τελική κρίση του δικαστηρίου, την οποία αναμένουμε.

Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα που έχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης; Πάμε σε νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην μπορούν να ενταχθούν στο νόμο;

Νίκος Ταγαράς: Είναι ένα θέμα που μελετάμε και σύντομα θα έχουμε νέα.

Είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του νόμου περί αυθαίρετων; Κατεδαφίσεις γίνονται; Θα γίνουν; Διότι από τη στιγμή που δεν γίνονται κατεδαφίσεις…

Νίκος Ταγαράς: Η πρόοδος των δηλώσεων αυθαιρέτων είναι μεγάλη. Πάνω από 770.000 αυθαίρετα έχουν δηλωθεί στο νόμο 4178 και στο νόμο 4014. Και αυτές οι δηλώσεις αφορούν ακίνητα τα οποία εντοπίζονται πλέον γεωγραφικώς με ακρίβεια. Έχουν επίσης εκδοθεί περισσότερες από 650.000 βεβαιώσεις, το οποίο σημαίνει ότι αυτά είτε δεν είχαν αυθαιρεσίες είτε οι ιδιοκτήτες τους φρόντισαν να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές εκκρεμότητες. Η αυθαίρετη δόμηση στη χώρα ήταν μία διαδεδομένη πραγματικότητα για πολλές δεκαετίες. Αυτό όμως πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και αποδείξαμε ότι όταν λέμε ότι βάζουμε “κόκκινη γραμμή”, το εννοούμε. Κανένα αυθαίρετο μετά τον Ιούλη του 2011 δεν θα γίνει ανεκτό. Η αυθαιρεσία δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή. Είμαι κάθετος και απόλυτος, γιατί ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το θέμα, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά, το διασφαλίζουν. Για να μη γίνουν νέα αυθαίρετα έχουν γίνει ήδη πολλά πράγματα. Καταρχήν όλα τα αυθαίρετα και σε λίγο όλα τα κτίρια δηλώνονται ηλεκτρονικά. Δεν δηλώνονται πλέον με χαρτιά και φακέλους που πάνε στην αποθήκη. Όποιος νομίζει ότι «θα είναι σαν παλιά» θα καταλάβει πολύ σύντομα ότι δεν είναι έτσι. Σήμερα μπορούμε να έχουμε σε ζωντανό χρόνο οτιδήποτε ξεφυτρώνει στο χώρο. Και ναι, γίνονται κατεδαφίσεις. Όχι παντού ακόμη, διότι ο νόμος δίνει ακόμη περιθώριο δήλωσης αυθαιρέτου, αλλά τουλάχιστον στις ευαίσθητες και προστατευόμενες περιοχές, όπου υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις. Μακριά από κάμερες και δημοσιότητα. Αφήνουμε τις υπηρεσίες και την αυτοδιοίκηση να κάνουν τη δουλειά τους. Διασφαλίζουμε τις διαδικασίες και τους πόρους και γίνονται όσα πρέπει.

Δηλαδή είστε σίγουρος ότι αν κάποιος πάει να κάνει ένα αυθαίρετο τώρα θα υποστεί τις συνέπειες που πρέπει ή τέλος πάντων κάποιος θα τον σταματήσει;

Νίκος Ταγαράς: Από την 1η Ιανουαρίου που ξεκινά το σύστημα της ηλεκτρονικής υποβολής των αδειών δόμησης, ο μηχανικός θα δίνει και τις συντεταγμένες. Από το ψηφιακό υπόβαθρο θα φαίνεται ακριβώς πού και ποιο είναι το ακίνητο. Το ίδιο συμβαίνει ήδη με τις δηλώσεις των αυθαιρέτων. Με το ψηφιακό υπόβαθρο και την αεροφωτογραφία θα ελέγχεται αν είναι νόμιμο ή όχι. Σε λίγο θα συμβεί το ίδιο και με όλα τα κτίρια με την ταυτότητα κτιρίου. Όλα μαζί αυτά κτίζουν ένα παζλ. Όταν online μπορώ να ξέρω ότι κάτι είναι αυθαίρετο, τότε αυτόματα, χωρίς να παρέμβει κανείς, η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης θα ξέρει και θα μπορεί να κάνει αυτοψία την ώρα που το κτίσμα είναι στα θεμέλια. Όχι όταν έχει τελειώσει και έχει κατοικηθεί ένα ακίνητο. Ελαχιστοποιείται πλέον η δυνατότητα κάποιος να κάνει αυθαίρετο αλλά και όσοι το κάνουν θα υποστούν τις συνέπειες. Αλλά όχι όταν τελειώσει η πολυκατοικία, μόλις το ξεκινήσεις.

Με τους αυθαίρετους οικισμούς που υπάρχουν τι θα κάνετε; Ανακοινώσατε ότι το εξετάζετε. Έχετε κάποια κατεύθυνση;

Νίκος Ταγαράς: Μαζεύουμε τα χαρακτηριστικά για όλους τους αυθαίρετους οικισμούς. Στόχος μας είναι να κατηγοριοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά τους και να δούμε συνολικά για τι επιφάνειες μιλάμε, για τι χώρους ακριβώς, ποιοτικά και ποσοτικά, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Έπειτα από αυτό θα δούμε πώς προχωράμε, γιατί πρέπει να σας πω ότι μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτα. Οι λύσεις είναι τρεις: Η μία είναι να μην κάνουμε τίποτα και να αφή­σουμε το φαινόμενο όπως έχει και εξελίσσεται. Η άλλη είναι να τα γκρεμίσουμε όλα. Ακραίες περιπτώσεις και οι δύο, αλλά σας τις αναφέρω. Από το να καθόμαστε και να είμαστε αφοριστικοί στο ναι ή στο όχι, εγώ λέω ότι υπάρχει σήμερα μια πραγματικότητα. Αρέσει σε κανέναν; Όχι. Η λογική λέει ότι αφού έγινε ό,τι έγινε, ας δούμε τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε τώρα για να ισορροπήσουμε. Να αποφασίσουμε να βάλουμε πλαίσιο και κανόνες και να μην τα αφήσουμε έτσι. Σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε. Ειλικρινά, αν υπάρχει άλλη λύση, θέλω να την ακούσω.

Πηγές energypress.gr, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Νομοθεσία, Περιβάλλον

Tags: , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις επενδύσεις σε δάση | Eπιτροπή Προστασίας Σέιχ Σου

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: