Στην Εισαγγελέα Λασιθίου για την οικολογική καταστροφή στη Θρυπτή

tree-goats

Την 22/10 πενταμελής αντιπροσωπεία των Φορέων και Συλλόγων για τον Ορεινό όγκο της Θρυπτής συναντήθηκε:

α) στην Νεάπολη με εισαγγελέα Λασιθίου στην οποία της εξέθεσε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά το  καθεστώς παράνομης και ανεξέλεγκτης βόσκησης, της συντελούμενης οικολογικής καταστροφής και της καταπάτησης των δικαιωμάτων των κατοίκων. Η κ εισαγγελεύς δεσμεύτηκε να συμβάλλει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της παρέχει ο νόμος, στην προσπάθεια για εμπέδωση της νομιμότητας, την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

β) επίσης στον Άγιο Νικόλαο, με τον προϊστάμενο της Δνσης Δασών κ. Ε. Συλιγάρδο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Θέμα της συνάντησης, η οποία κατέληξε μέσα σε κλίμα συνεργασίας, υπήρξε οι συνέπειες της υπερβόσκησης στο φυσικό περιβάλλον και η οριακή πλέον κατάσταση στην οποία αυτό έχει περιέλθει. Συζητήθηκαν επίσης παρεμφερή με την βόσκηση θέματα όπως η αδεσποτεία (όπου η επιτροπή ζήτησε, εκτός από τις αγροζημίες, να γίνονται μηνύσεις και για το θέμα αυτό), η περισυλλογή ανεπιτήρητων (όπου συμφωνήθηκε ότι η παρέμβαση του αρμόδιου δήμου είναι ουσιαστική) και επιπλέον συμφωνήθηκε ότι:

– πρέπει να ληφθούν μέτρα περιορισμού του φαινομένου και εξετάστηκε η δυνατότητα να απαγορευθεί η ελεύθερη βόσκηση σε περιοχές όπου η υπέρμετρη άσκηση της έχει επιφέρει σοβαρή ζημιά στην χλωρίδα της περιοχής , ειδικά δε στο ορεινό όγκο της Θρυπτής, ο οποίος χάρη στην πληθώρα και την μοναδικότητα των αρωματικών φυτών έχει χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

– Για να είναι αποτελεσματική η οποιαδήποτε παρέμβαση, εκτός από τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει κάθε υπηρεσία, θα πρέπει να υπάρχει και η συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών εκεί όπου οι αρμοδιότητες τους επικαλύπτονται. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Δασάρχης εξέφρασε την συμφωνία του στο να γίνει ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό.

Η επιτροπή δεσμεύτηκε να καταθέσει τις προτάσεις των Συλλόγων και των Φορέων σχετικά με θέματα αρμοδιότητας της Δνσης Δασών καθώς και να εργασθεί στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης συνθηκών για ένα βιώσιμο μοντέλο κτηνοτροφίας σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον και τις υπόλοιπες δραστηριότητες των κατοίκων.

Τα θέματα αυτά όπως και γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή θα συζητηθούν στην προσεχή Ολομέλεια των Συλλόγων και Φορέων που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 3/11, 6:00 μμ στην Καλαμαύκα. Ο καθορισμός του χώρου θα γίνει σε συνεννόηση με το εκεί τοπικό συμβούλιο, το οποίο και μας προσκάλεσε με αφορμή το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή με την ανεξέλεγκτη βόσκηση.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ

Πηγή: ΑΝΑΤΟΛΗ onlineΚατηγορίεςΚτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: