ΚΥΑ για την παράνομη υλοτομία και σχέδιο δράσης κατά της αιθαλομίχλης

aithalomixli

Οριστικοποιείται το δεσμευτικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, ύστερα από σύσκεψη αρμοδίων φορέων που συγκάλεσε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της κρατικής μηχανής και των περιφερειών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, εξετάστηκε η οριστικοποίηση του δεσμευτικού Σχεδίου Δράσης, με τις ενέργειες κάθε Φορέα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου της Αιθαλομίχλης για την περίοδο 2014/2015, και πιο συγκεκριμένα:
 • Οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας.
 • Οι έλεγχοι στις εστίες καύσης (κεντρικές θερμάνσεις, αρτοκλιβάνους, βιομηχανικούς λέβητες)
 • Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 995/2010 της Ε.Ε για την παράνομη υλοτόμηση.
 • Η υπογραφή ΚΥΑ για κανονισμό 2173/2005 της Ε.Ε περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για εισαγωγές ξυλείας στην ΕΕ
 • Η εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά στη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων.
 • Η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων.
 • Η ενημέρωση ευαισθητοποίηση των πολιτών.
 • Οι τρόποι χρηματοδότησης των ανωτέρω δράσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Οι εκπρόσωποι των περιφερειών, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, και Κρήτης, επικρότησαν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και η προώθηση της χρήσης του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.

Ενώ, δεσμεύτηκαν για την εντατικοποίηση των ελέγχων από τη πλευρά τους, τόσο σε επίπεδο εμπορίας στερεής βιομάζας, όσο και ελέγχων εκπομπών καυσαερίων σταθερών εστιών καύσης.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, οι περισσότερες Περιφέρειες δρομολογούν, ή έχουν κινήσει, διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας αναλυτών για τον έλεγχο σταθερών εστιών καύσης και για τη μέτρηση συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στις ενέργειες που καταβάλλονται, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ολόκληρης της χώρας και κυρίως του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υγείας, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, εκπρόσωποι από επτά περιφέρειες της χώρας καθώς και εκπρόσωποι της ΕΝΠΕ (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας).

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΚΑΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα, Υλοτομίες

Tags: , , ,

1 reply

 1. Καλώς κοιτάζουμε την αιθαλομίχλη, μα ας ρίξουμε και μια ματιά στα δάση μας απ’ όπου ξεκινούν τα καυσόξυλα….
  Καλώς παίρνουμε στις πόλεις και τα χωριά αντιπλημμυρικά μέτρα και καθαρίζουμε τα φρεάτια, αλλά ας κάνουμε και καμιά διευθέτηση χειμάρρων πάνω στα βουνά απ’ όπου έρχονται τα νερά…
  Καλώς εκπονούμε σχέδια προστασίας κατοικημένων περιοχών και εκκενώσεις οικισμών σε περίπτωση πυρκαγιάς, αλλά ας επιμείνουμε στην κατάσβεση της στο δάσος πριν πλησιάσει στα σπίτια…
  Πώς θα γίνει αυτό; Με το να δώσουμε τη δέουσα σημασία στο «ΣΩΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ» που προστατεύει και διαχειρίζεται το 95% του εδάφους της Χώρας, τη ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ….
  Είμαστε απόγονοι εκείνων που είπαν «μᾶλλον προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν»…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: