Φθινόπωρο στη Ροδόπη

gefyra_leonida

Γέφυρα Λεωνίδα – Aρκουδόρεμα (www.digital-camera.gr , φωτο dimkatra)

Η οροσειρά της Ροδόπης συνθέτει ένα πολύτιμο μωσαϊκό οικοσυστημάτων της Βαλκανικής χερσονήσου και αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες οικολογικά περιοχές της Ευρώπης, εξαιτίας της μεγάλης βιοποικιλότητας που παρουσιάζει (σχεδόν το 60% των ειδών που απαντώνται σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εδώ). Σε αυτό συνετέλεσε η γεωγραφική της θέση (σημείο συνάντησης της βαλκανικής, ιρανοκασπικής και μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας), η γεωλογική σύσταση και γεωμορφολογία της, καθώς και το γεγονός ότι δεν καλύφθηκε από παγετώνες την τελευταία εποχή των παγετώνων. Ως αποτέλεσμα, πολλά είδη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης βρήκαν καταφύγιο στη Ροδόπη, ο ορεινός όγκος της οποίας σηματοδοτεί το νοτιότερο όριο της εξάπλωσής τους.

Δάσος Φρακτού (www.panoramio.com , φωτο Christos Panagiotou)

Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή (Δελημπόσκα) της Κεντρικής Ροδόπης στα 1.953 μ. Την ονομασία του την οφείλει στο γεγονός ότι όλη η περιοχή είναι μια λεκάνη φραγμένη με κορυφογραμμές με μία μόνο διέξοδο στο νότιο και χαμηλότερο σημείο της και την παρθένα ομορφιά του στον χαρακτηρισμό του ως στρατιωτικής ζώνης για πολλά χρόνια.

Παρθένο δάσος Φρακτού – Δράμας (www.digital-camera.gr , φωτο dimkatra)

Πρόκειται για ένα πλήρες δασικό τοπίο, ένα μοναδικό μνημείο της φύσης μεγάλης επιστημονικής αξίας, με πελώριο ύψος δέντρων, πλούσια βλάστηση με μεγάλη ποικιλία αείφυλλων και φυλλοβόλων, κωνοφόρων και πλατύφυλλων με πολλές αποχρώσεις του πράσινου, που το φθινόπωρο σχηματίζονται εντυπωσιακοί χρωματισμοί, ένας συνδυασμός γεωλογικών και υδάτινων σχηματισμών. Είναι το μοναδικό Παρθένο Δάσος της Ελλάδας και ένα από τα σπουδαιότερα στο είδος του στην Ευρώπη.

Δάσος Φρακτού (www.panoramio.com , φωτο Christos Panagiotou)

Η εξέλιξη του δάσους ακολούθησε τους κανόνες της φύσης και δεν διαταράχθηκε από τον άνθρωπο -η παρουσία του οποίου περιορίστηκε σε τέτοιο βαθμό που να μην επιδράσει στο δασικό οικοσύστημα- εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Η έκταση των 5.500 στρεμμάτων καταγράφηκε ως παρθένο δάσος το 1979 και το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης.Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε καθεστώς απόλυτης προστασίας και δεν επιτρέπεται καμία ανθρώπινη δραστηριότητα παρά μόνο η επιστημονική έρευνα. Η επιστημονική αξία του παρθένου δάσους για τη μελέτη και έρευνα της φυσικής αναγέννησης και εξέλιξης της δομής του δάσους, κάτω από εντελώς φυσικές συνθήκες είναι πραγματικά ανυπολόγιστη και παρουσιάζει πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

(www.digital-camera.gr , φωτο dimkatra)

Περιφερειακά του παρθένου δάσους υπάρχει μια ευρύτερη προστατευτική ζώνη που μαζί με αυτό ονομάζεται δάσος Φρακτού. Στην περιφερειακή ζώνη το δάσος προσομοιάζει με τα δάση της Κεντρικής Ροδόπης και βρίσκεται σε καθεστώς μερικής προστασίας, καθώς απαγορεύεται η βοσκή και η θήρα, ενώ επιτρέπεται η ξυλοπαραγωγή και η δασική αναψυχή. Λειτουργικό κέντρο του δάσους είναι το δασικό εργοτάξιο Φρακτού που βρίσκεται 8,5 χλμ. πριν από το παρθένο.

Αρκουδόρεμα Παρανεστίου (www.digital-camera.gr , φωτο dimkatra)

Στο δάσος συνυπάρχουν διάφορα είδη πλατύφυλλων και κωνοφόρων από μικρές ηλικίες και ύψη μέχρι και γηρασμένα ή ξερά δέντρα μεγάλου ύψους. Η ορατότητα είναι μικρή εξαιτίας της πυκνής βλάστησης, ενώ είναι αδιάβατο λόγω των κατακείμενων δέντρων. Το δάσος είναι μικτό από οξυές, δασικές πεύκες (κόκκινη πεύκη), μαύρες πεύκες και ερυθρελάτες, ένα σπάνιο δέντρο στην Ελλάδα που φυτρώνει μόνο στη Ροδόπη και ξεχωρίζει από το φύλλωμά του που σχηματίζει “κουρτίνες” και τα κουκουνάρια του γέρνουν προς τα κάτω, υβριδογενείς ελάτες, σφενδάμους, γαύρους, φλαμουριές κ.α. Επίσης, υπάρχουν διάσπαρτες σημύδες, δέντρο επίσης σπάνιο και μοναδικό στοιχείο της περιοχής που μοιάζει με τη λεύκα.

Δάσος Φρακτού (www.panoramio.com , φωτο Christos Panagiotou)

Η ερυθρελάτη και η δασική πεύκη (καθώς και άλλα είδη) δίνουν στην περιοχή χαρακτήρα μεσευρωπαϊκού τοπίου. Τέλος, η ύπαρξη άγριων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, καθώς και το πλήθος των αγριολούλουδων συμπληρώνουν το τοπίο με την ανάλογη αισθητική.

(www.digital-camera.gr , φωτο dimkatra)

Η πανίδα που εμφανίζεται στο Φρακτό είναι πλούσια σε είδη και σε αριθμούς. Η περιοχή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά ορεινά οικοσυστήματα, με την εμφάνιση όλων σχεδόν των ειδών που ζουν στα ελληνικά βουνά. Το μεγάλο υψομετρικό εύρος του δάσους, που από τα 780 μ. διαμέσου πυκνοδασωμένων πλαγιών καταλήγει στο Παρθένο Δάσος στα 1.953 μ., σε συνδυασμό με την εμφάνιση χαραδρών, ορθοπλαγιών και λιβαδικών εκτάσεων (ανώτερη υψομετρική ζώνη), δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συνύπαρξη πολυάριθμων ειδών.

Στο σύμπλεγμα Φρακτού αναπαράγονται περισσότερα από 32 είδη θηλαστικών, μεταξύ των οποίων η καφέ αρκούδα, το ζαρκάδι, το ελάφι, ο λύκος, το αγριόγιδο, η αγριόγατα, ο αγριόχοιρος και τελευταία σύμφωνα με μαρτυρίες έχει θεαθεί και λύγκας. Από την ορνιθοπανίδα αξίζει να σημειωθεί η παρουσία του αγριόκουρκου, της αγριόκοτας, του καρυδοσπάστη, του χρυσαετού και του κραυγαετού. Είναι προφανές ότι η πανίδα αυτή ζει και μετακινείται σε ολόκληρο το δάσος Φρακτού. Η πιθανότητα συνάντησης με κάποιο άγριο ζώο μέσα στο δάσος είναι μεγάλη, καθώς βρίσκονται σε μεγάλους πληθυσμούς και δεν φοβούνται την παρουσία του ανθρώπου, αφού δεν έχουν συνηθίσει σε ανθρώπινες οχλήσεις.

Στα Δάση της Ροδόπης (www.digital-camera.gr , φωτο dimkatra)

Από αισθητική άποψη το παρθένο δάσος του Φρακτού διακρίνεται για την χαρακτηριστική και μοναδική ομορφιά του. Οι έντονοι γεωλογικοί σχηματισμοί στο κεντρικό τμήμα της περιοχής, μαζί με τις πολλές σάρες δίνουν μια τραχύτητα και αγριάδα στο χώρο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα δασικά τοπία.

Αφετηρία όλων των πεζοπορικών εξορμήσεων στο Παρθένο Δάσος του Φρακτού αποτελεί το χωριό Παρανέστι του νομού Δράμας.

Ροδόπη – Πλόβντιβ (www.panoramio.com , φωτο Eugene Hristov)

(www.digital-camera.gr , φωτο dimkatra)

Καρά Ντερέ (www.panoramio.com , φωτο Dinos Theofanidis)

(Πηγές: www.fdor.gr και hikingexperience.blogspot.gr)ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Περιβάλλον

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Παρα πολυ ωραίο άρθρο μπράβο σας για την δουλειά που κάνετε και ελπίζω να μείνουν όπως έχουν τα όμορφα τοπία μάς!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: